Igen, az édesburgonya is ehető nyersen. Ha továbbra is idegenkedsz, egy percig megpárolhatod gőz fölött, de szerintem így nyersen friss, ropogós, élénk ízű!
Ezt a receptet sütőtökből is el lehet készíteni, sőt, még vegyesen is.
Rakhatjuk tepsibe, ahogy a rakott ételeket szoktuk csinálni. De sokkal mutatósabb ez a rakott étel, ha egyenként a tányérokra rakjuk, ételgyűrű segítségével. Kicsit munkásabb, de megéri.
A recepthez aktivált magokat használunk. Mit jelent a magok aktiválása? Miért nem esszük a magokat nyersen?

Rakott édesburgonya nyersen
Reszelt édesburgonyából fűszeres magpástétommal rétegezve rakott laktató főétel
Készülékek
- 1 reszelő
- 1 konyhai aprítógép
- 1 Turmixgép
Összetevők
- 50 dkg édesburgonya meghámozva
- 10 dkg vegyes zöldsaláta
- 20 dkg aktivált dió
- 10 dkg aktivált napraforgómag
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 1 kisebb sárgarépa
- 1 darabka zellergumó
- 1 közepes kápia paprika
- só, bors, fűszerpaprika
A kesudió öntethez:
- 10 dkg kesudió
- 1-2 evőkanál citromlé
- csipet só, bors
- 2 dl víz
Elkészítés
- Az édesburgonyát gyufaszál vékonyra reszeljük.
- A zöldségeket kisebb darabokra vágjuk. A magokkal együtt betesszük a konyhai robotgépbe, és morzsásra, kicsit pépesre aprítjuk. Ízesítsük tetszés szerint, só, bors, egy kis paprika…
- Vegyünk elő egy kisebb tepsit vagy jénai tálat. Tegyük a reszelt édesburgonyát a tál aljára, majd simítsuk el rajta a töltelék harmadát. Erre ismét batátareszelék jön, majd ismét a töltelék. Erre tegyünk apróra vágott zöld salátát, és vékonyan ismét tölteléket. A legtetejére a maradék batátacsíkok jönnek, amennyi maradt.
- A tejfölhöz a magokat kevés vízzel sűrű péppé turmixoljuk, ízesítjük sóval, citromlével (esetleg pár csepp sztívia, vagy 1 pici fokhagymagerezd is mehet bele) és a rakott batáta tetejére csurgatjuk.
Megjegyzések
A kesudió tejfölt készíthetjük kesuvajból is, akár turmixgép nélkül is. Egy vagy két evőkanál kesuvajat pohárban elkeverjük a vízzel és a többi hozzávalóval.