Volt már szó korábban a magvajakról, és arról is, hogyan kell elkészíteni otthon, gyorsan, egyszerűen. Mégis úgy gondolom, hogy talán könnyebb hozzákezdeni, ha egy kézzel fogható, konkrét leírás is mutatja, hogyan.

Készítsünk egyszerre többet! A kis mennyiség könnyen a gép falára ragad, és a turmixgép kései csak üresen pörögnek. Thermomixben én 40-50 dkg-ot készítek egyszerre, ez nem túl sok, de nem is kevés. Meglepő egyébként, hogy magvaj formájában milyen kicsi lesz a térfogata, egy pici műanyag tárolóban el fog férni.
Vannak, akik megpirítják a magokat a magvaj készítése előtt. Ezt én nem teszem, de ha van kedved ezzel bíbelődni, akkor tedd, kicsit más lesz az íze, kicsit pörköltebb, más.
Először 1 percig turmixolom a magokat egyfolytában. Ha van olyan eszközöd, amivel biztonságosan bele tudsz nyúlni a gépbe, és tudod a tartamát kevergetni, akkor ez most jól jön. Először felaprítja a gép morzsásra, majd finom porrá, ekkor kezd el kiválni az olaj a magok belsejéből, és az egész összeáll egy masszává. Thermomix-ben 10-es fokozaton 1 percig.
Ez az a pont, 1 perc után, amikor leállítom a turmixgépet, lekaparom a kehely oldaláról a rátapadt magokat, kisebb darabokat. És most jön a türelem játék.
Újra indítom a gépet, most már csak 5-ös fokozaton, mert a nagyobb fokozat azonnal felcsapja a masszát a kehely falára, és nem tud mit turmixolni, a kések csak forognak üresen. Az 5-ös fokozattal pedig az egész cuccot forgatja. 3 percig dolgozom így vele, majd leállítom a gépet. A massza 55 fokra melegedett fel, nem kell megijedni, a súrlódás ennyi hőt termel. Ha érzékeny a géped, akkor 1 percnél tovább ne dolgozz vele, állítsd le percenként.
Újra leállítás, massza lekaparás, és újra indítás. Ezt kell csinálni mindaddig, amíg folyékony nem lesz a massza. Ez kb 10 perc.
Ha már folyékony, akkor át lehet tenni egy zárható dobozba a további felhasználásig.
Nekem sem jött ki a turmixgépből, mivel ez egy masszívan sűrű massza, nem fog kijönni csak úgy. Szükséged lesz egy spatulára, amivel minél több anyagot ki tudsz csalogatni. De a kés körül, és a kisebb helyeken bent ragad. Jó lenne ilyenkor kifordítani a kelyhet 🙂
TIPP: A kehelyben maradt, a falára ragadt kesudióból több mindet lehet készíteni:
- Kakaós vagy kávés ital. önts a kehelybe 2-3 dl vizet, tegyél bele egy kiskanál kakaóport, vagy instant kávéport, valamilyen édesítést, és turmixold sokáig, illetve addig, amíg a víz a kehely oldaláról le nem olvasztja a kesudiót. Az sem baj, ha kicsit felmelegszik, így meleg italt kapsz. Sőt, ha eleve langyos vizet használsz, akkor még könnyebben leoldódik a mag. Ha készen van, idd meg!
- Készíts belőle saláta öntetet: egy fél citromot nyomj bele, és egy teáskanál dijoni mustárt, pici sót, és kb 1/2-1 dl vizet. Ha jól elturmixolod, akkor egy tejszerű, sűrű salátaöntetet kapsz, amit bármilyen salátára rá tudsz önteni, kb 1 napig a hűtőszekrényben tudsz tárolni. Ha ezt kiöntöd a kehelyből, látod, hogy már sokkal kevesebb kesuvaj van az oldalára tapadva.
- Gyümölcsturmix: 2 dl víz, és bármilyen gyümölcs… eper, szilva, banán, meggy… Ezt is jó sokáig turmixold, hogy a gyümölcsök leoldják az edény faláról a kesuvajat. Ha édes gyümölcsöket használsz, nem is kell hozzá édesítés. Ha készen vagy, azonnal idd meg! Mosogatólé még nem volt ilyen finom! ,.
Így lehet megmenteni a lefolyóba öntéstől az értékes tápanyagokat!
A kesuvajat sokféleképpen tudod felhasználni, íme néhány példa:
Kávés csokitorta, a nyers növényi tiramisu!
Akik ismernek már régóta, tudják, hogy ez az egyik kedvenc tortám. Ezt készítem a leggyakrabban. Ez a kávés csokitorta a legegyszerűbb, legnagyszerűbb összeállítás, amit szinte …
Lencsecsíra pástétom – egy valódi enzim-bomba!
Lencsecsíra: egyszerűen lehet otthon lencsét csíráztatni. Maga a csíráztatás folyamata minden magnál megegyezik. A magokat meg kell mosni, és néhány órára beáztatni. Ezután le kell …
Karfiol édesen? Így még biztosan nem etted! Fel sem lehet ismerni!
Nagyon hasonlít a recept a nyers gyümölcsrizs-re, de itt nem cukkinit, hanem karfiolt fogunk használni. Egy édes szószt készítünk hozzá, és a karfiol mellé almát, …
Fekete erdő poharas krém – nyers desszert
Egy újabb nyers édesség, nem kell bekapcsolni a sütőt! Egy poharas krém, amiben csak természetes anyagok vannak. Teljes értékű étel, mert semmilyen finomított, feldolgozott anyagot …
Avokádós citromtorta, frissítő, krémes nyers finomság!
Kitűnő nyári édesség ez a citromtorta, nem csak finom, de üdítően frissítő, és elég nehéz abbahagyni. A citromos krém alapja az avokádó, és hihetetlenül sok citromlé. …
Barackos-málnás pite zöldfűszeres kesuhabbal, csábító ízek!
Ennek a barackos málnás pite tortának az az érdekessége, hogy mentát, citromfüvet és levendulát is használunk. A gyümölcsök íze mellett a különleges íz-felhangok is megjelennek, …
Meggyes kocka, régóta nagy kedvenc ez a nyers édesség!
Ez a meggyes kocka egy régi recept, sokan látták már, sokan el is készítették. A meggy savanykás íze igazi harmóniában van a csokis és a …
Citromfagyi: gyorsan elkészíthető, csábítóan frissítő!
Egyszerűen és gyorsan elkészül ez a citromfagyi, lágy, krémes, ráadásul kizárólag természetes és növényi alapanyagokból. Érdemes kesuvajat használni, mert akkor biztosan nem maradnak kesudarabok a …
Krémes meggyfagyi, valódi ízbomba!
A meggy intenzív édes-savanyú íze el fog varázsolni. Mi a narancsos csokifagyival együtt szoktuk készíteni, fogyasztani, mert remekül kiegészítik egymást. Ezért is szerepelnek egy fotón, …
Narancsos csokifagyi, egy igazi különlegesség
Az otthon készített fagylaltnak több előnye is van. Csak az van benne, amit beleteszel, természetes, tele értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, és nem tartalmaz semmi olyan összetevőt, …