Nagyon hasonlít a recept a nyers gyümölcsrizs-re, de itt nem cukkinit, hanem karfiolt fogunk használni. Egy édes szószt készítünk hozzá, és a karfiol mellé almát, aszalt gyümölcsöket teszünk, így a karfiolt csak mint roppanós „valamit” lehet érezni benne. Eddig akárki kóstolta, senki nem ismerte fel. Sőt, még csodálkoztak is, amikor elárultam, hogy mit esznek. De az apró kis ropogós dolog, nagyon izgalmas benne!
A szószhoz kesudiót használunk, ha van otthon készen kesuvaj, akkor azzal gyorsabban készen van.

Karfiol édesen!
Karfiol gyümölcsökkel és aszalt gyümölcsökkel egy édes kesudiós öntettel
Készülékek
- 1 Turmixgép
Összetevők
a darabos részhez
- 20 dkg karfiol
- 20 dkg alma (ez két kicsi vagy másfél közepes alma) (és bármilyen friss gyümölcs még belemehet… szőlő, szilva, apróra vágva)
- 10 dkg vegyes aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, aszalt szilva, stb)
a vaníliás szószhoz
- 10 dkg kesudió vagy kesuvaj
- kb. 1 dl víz
- 1 evőkanál sűrű kókuszkrém
- 1 darab hámozott édes alma édesítésnek
- 1 evőkanál citromlé
- 1 kávéskanál vanília por (vagy egy vanília rúd kikapart belseje)
Elkészítés
- A karfiolt egészen pici rózsákra szedjük, a zsenge szárát is felvagdossuk pici darabokra.
- Az almát mossuk, kimagozzuk, és héjastul egészen apró darabokra vágjuk (mint a mazsola).
- Az aszalt gyümölcsöket is felvágjuk, ahol erre szükség van, pl szilvát, barackot. A karfiolt, az almát és az aszalt gyümölcsöket jól összekeverjük.
- A szószhoz mindent turmixgépbe teszünk, és egy teljesen sima állagú krémet készítünk. Ráöntjük a zöldséges-gyümölcsös keverékre, jól összeforgatjuk. Ha túl sűrű lenne, narancs levével hígítjuk. Vanília helyett fahéjjal is lehet ízesíteni.
- Ha nem elég krémes, kókuszkrémet, vagy esetleg kókuszjoghurtot lehet még pluszban hozzákeverni.