A gombakrém tulajdonképpen egy hagymával lepirított gombapaprikás növényi tejszínnel fellazítva! Nálam a hozzáillő fűszer a majoranna, ez itt kihagyhatatlan. Petrezselyem zölddel tálaljuk !
Ha a zöldségek pirítását nem olajon, hanem kevés vízen végezzük, akkor a gombakrém hozzáadott olaj mentes lesz, így beleillik a teljes értékű növényi étkezésbe. És hogy ne maradjunk növényi olajok nélkül, pár szem aktivált diót tehetünk a krém tetejére, ettől ropogós és még finomabb lesz, és persze sokkal egészségesebb!
Mit jelent a teljes értékű növényi étkezés? Miért jobb dióféléket, olajos magokat enni ahelyett, hogy finomított olajat használnánk?
Házilag készített növényi tejszínek: kesudióból vagy rizsből is lehet könnyen és gyorsan növényi tejszínt készíteni. Érdemes ezeket használni a bolti helyett. Hamarosan jön ehhez is leírás!

Egy ötlet: gluténmentes zsemlében a legfinomabb!

Gombás hagymás kence
Készülékek
- 1 tapadásmentes serpenyő
Összetevők
- 40 dkg csiperke gomba apró darabokra vágva, vagy lereszelve,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- só, fűszerek: őrölt bors, fűszerpaprika, majoranna
- 1-2 dl növényi tejszín (kesu vagy rizstejszín, ízlés szerint)
- egy csokor apróra vágott petrezselyem zöldje
Elkészítés
- A hagymát felaprítjuk, és egy kevés vízen megpároljuk. (így lesz teljes értékű a pástétom)
- Hozzáadjuk a tisztított, lereszelt gombát, és addig pirítjuk, amíg a víz teljesen el nem párolog, a gomba össze nem esik.
- Fűszerezzük, és annyi növényi tejszínt teszünk hozzá, hogy egy sűrű krémet kapjunk. Összefőzzük még pár percig, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a petrezselyem zöldet, és készen is van.
- Sós palacsintába tölthetjük még melegen, vagy ujjnyi vastagon kenjük kenyérre, és készítsünk belőle meleg szendvicset!