Barackos-málnás pite zöldfűszeres kesuhabbal, csábító ízek!

1.7K

Ennek a barackos málnás pite tortának az az érdekessége, hogy mentát, citromfüvet és levendulát is használunk. A gyümölcsök íze mellett a különleges íz-felhangok is megjelennek, feldobva ezzel a nyers tortát. Nyáron, málna és sárgabarack-szezon idején „kötelező” az elkészítése.

18 cm-es tortaformát használunk, amit nem kell semmilyen zsiradékkal kikenni, mert nem fogjuk sütőbe tenni. Helyette sütőpapírral béleljük ki, hogy a kész tortát könnyebben ki tudjuk belőle emelni.

Az alaphoz puha datolyát vagy datolyalekvárt használunk zabpehellyel és kókuszreszelékkel elkeverve. A datolyalekvár nem más, mint vízben áztatott datolya simára turmixolva. A hűtőszekrényben 1 hétig eláll, és nagyon sok mindent lehet ezzel a természetes anyaggal édesíteni.

datolya barackos málnás pite
aszalt datolya (balra lent), áztatott datolya (fent), áztatott datolya elturmixolva, ez a datolyalekvár (jobbra lent)

A barackos-málnás pite tortára a kesukrémet agar agarral sűrítjük, de csak annyi vizet forralunk fel, amennyi az agar-agar aktiválásához szükséges. Mikor besűrűsödik a felforralt víz, akkor öntjük az elturmixolt kesukrémhez. Egy remek összefoglaló cikk az agar-agarról az Íztenger oldaláról.

A kesukrém alapanyaga a kesudió. Lehet natúr és pörkölt kesudiót kapni, de mi a nyers édességekhez szinte mindig csak a natúr kesudiót használjuk. A dióféléket, olajos magokat használat előtt aktiválni kell, ez alól kivétel a kesudió. Erről és sok már érdekességről is olvashatsz a kesudióról szóló cikkünkben!

barackos málnás pite

Zöldfűszeres gyümölcspite

A friss gyümölcsök mellett friss kerti fűszerek is megjelenne, még különlegesebbé téve ezt a csodás nyers sütit
Teljes Idő 18 perc

Készülékek

  • 1 Turmixgép
  • 1 18 cm-es tortaforma

Összetevők

Az alaphoz

  • 10 dkg zabpehely és kókuszreszelék vegyesen (mindegy,milyen arányban)
  • 10 dkg datolyalekvár (5 dkg szárított datolya beáztatva,majd elturmixolva)
  • 1 fél kávéskanál fahéj

A krémhez

  • 20 dkg kesudió vagy kesuvaj
  • 1 dl víz,
  • 1 citrom leve,
  • 1 evőkanál édesítőszer (agave, rizsszirup vagy méz),
  • 1 dl víz + 1 csapott teáskanál agar agar
  • gyümölcsök: barack, málna bármilyen gyümölcsöt használhatunk

Elkészítés

  • Előkészítés: Elkészítjük a datolyalekvárt, a tortaformát kibéleljük sütőpapírral
  • Az alaphoz az összetevőket konyhai robotgépben összedolgozzuk, majd belenyomkodjuk a tortaformába.
  • A krémet is elkészítjük, a kesudiót a vízzel,citromlével, édesítőszerrel turmixgéppel simára turmixoljuk. Kis lábasban felteszünk forrni 1 dl vizet, beleszórjuk az agar agart, és habzásig keverjük.Levesszük a tűzről, és folyamatos turmixolás közben a kesukrémhez adjuk.
  • Ennek akrémnek a ¾-ét ráöntjük az alapra, és várunk egy pár percet, amíg megszilárdul.Erre tetszőleges formában gyümölcsöket pakolunk (málna, sárgabarack).
  • A maradék krémbe citromfű, és menta leveleketturmixolunk, és ezt rácsurgatjuk a gyümölcsökre.
  • Menta, citromfű levelekkel és levendula virággal díszítjük.
Fogás: Dessert
Konyha: nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)
Kulcsszó: datolya, datolyalekvár, gyümölcs, kesudió, kesuvaj
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close