Ennek a barackos málnás pite tortának az az érdekessége, hogy mentát, citromfüvet és levendulát is használunk. A gyümölcsök íze mellett a különleges íz-felhangok is megjelennek, feldobva ezzel a nyers tortát. Nyáron, málna és sárgabarack-szezon idején „kötelező” az elkészítése.
18 cm-es tortaformát használunk, amit nem kell semmilyen zsiradékkal kikenni, mert nem fogjuk sütőbe tenni. Helyette sütőpapírral béleljük ki, hogy a kész tortát könnyebben ki tudjuk belőle emelni.

Az alaphoz puha datolyát vagy datolyalekvárt használunk zabpehellyel és kókuszreszelékkel elkeverve. A datolyalekvár nem más, mint vízben áztatott datolya simára turmixolva. A hűtőszekrényben 1 hétig eláll, és nagyon sok mindent lehet ezzel a természetes anyaggal édesíteni.

A barackos-málnás pite tortára a kesukrémet agar agarral sűrítjük, de csak annyi vizet forralunk fel, amennyi az agar-agar aktiválásához szükséges. Mikor besűrűsödik a felforralt víz, akkor öntjük az elturmixolt kesukrémhez. Egy remek összefoglaló cikk az agar-agarról az Íztenger oldaláról.
A kesukrém alapanyaga a kesudió. Lehet natúr és pörkölt kesudiót kapni, de mi a nyers édességekhez szinte mindig csak a natúr kesudiót használjuk. A dióféléket, olajos magokat használat előtt aktiválni kell, ez alól kivétel a kesudió. Erről és sok már érdekességről is olvashatsz a kesudióról szóló cikkünkben!


Zöldfűszeres gyümölcspite
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 18 cm-es tortaforma
Összetevők
Az alaphoz
- 10 dkg zabpehely és kókuszreszelék vegyesen (mindegy,milyen arányban)
- 10 dkg datolyalekvár (5 dkg szárított datolya beáztatva,majd elturmixolva)
- 1 fél kávéskanál fahéj
A krémhez
- 20 dkg kesudió vagy kesuvaj
- 1 dl víz,
- 1 citrom leve,
- 1 evőkanál édesítőszer (agave, rizsszirup vagy méz),
- 1 dl víz + 1 csapott teáskanál agar agar
- gyümölcsök: barack, málna bármilyen gyümölcsöt használhatunk
Elkészítés
- Előkészítés: Elkészítjük a datolyalekvárt, a tortaformát kibéleljük sütőpapírral
- Az alaphoz az összetevőket konyhai robotgépben összedolgozzuk, majd belenyomkodjuk a tortaformába.
- A krémet is elkészítjük, a kesudiót a vízzel,citromlével, édesítőszerrel turmixgéppel simára turmixoljuk. Kis lábasban felteszünk forrni 1 dl vizet, beleszórjuk az agar agart, és habzásig keverjük.Levesszük a tűzről, és folyamatos turmixolás közben a kesukrémhez adjuk.
- Ennek akrémnek a ¾-ét ráöntjük az alapra, és várunk egy pár percet, amíg megszilárdul.Erre tetszőleges formában gyümölcsöket pakolunk (málna, sárgabarack).
- A maradék krémbe citromfű, és menta leveleketturmixolunk, és ezt rácsurgatjuk a gyümölcsökre.
- Menta, citromfű levelekkel és levendula virággal díszítjük.