Tökfőzelék, ahogy még nem etted! Vagy inkább kapros töksaláta?

1.7K

Megszokott ízek, de mégis egy kicsit másképp. A nyers tökfőzelék.

Tulajdonképpen egy kapros tök saláta, kesudiós öntettel. Ha valakit zavar, hogy főzeléknek hívjuk. A név mindegy, szerintem testvérek. Érdemes kipróbálni, főleg, ha a nagy melegben nem szeretnéd bekapcsolni a tűzhelyet!

A saláta zöldség a reszelt tök, az öntet pedig a kesudiós, kapros, sós, édes öntet.

Ha nincs kesudiód, vagy nem szeretnél ilyen messze földről érkezett magot használni, akkor áztass be kb 8 dkg napraforgómagot legalább 6 órára tiszta vízbe, majd jól öblítsd le, és azt használd kesudió helyett. Ha teljesen simára turmixolod, akkor nem nagyon lehet érezni a különbséget, főleg, ha intenzíven fűszerezed. Napraforgómaggal készítve hamar el kell fogyasztani, mert elkezd szürkülni, megváltozik a színe, de az íze remek marad.

Kesudió helyett használhatsz kesuvajat is, így biztosan krémes lesz a szósz.

tökfőzelék egészség

Nyers tökfőzelék

Kapros kesudiós töksaláta, természetesen nyersen
Teljes Idő 10 perc

Készülékek

  • 1 Turmixgép

Összetevők

  • 1 közepes főzőtök
  • 8 dkg kesudió vagy ugyanennyi kesuvaj
  • 2 szem datolya
  • só, citromlé, kapor

Elkészítés

  • A tököt meghámozzuk, hosszában négyfelé vágjuk, a középső magos részét kivágjuk, nem dobjuk ki, félretesszük. A tök húsát legyaluljuk, vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük.
  • A tököt besózzuk és állni hagyjuk.
  • Kb 10 perc után kinyomkodjuk a besózott reszelt tököt és a sós lét beleöntjük a turmixgépbe.
  • A félretett tök-belsőt is a turmixgépbe tesszük és simára turmixoljuk. Fűszerezzük sóval, a kapor felével, citromlével, az édes íz miatt egy két szem datolyát is lehet beletenni. Hozzáadjuk a kesudiót is, és egy krémes, egyszerre sós, savanykás, kapros ízű szószt kapunk.
  • A szószt összekeverjük a reszelt tökkel, de még mielőtt tálaljuk, a kapor másik felét egészen apróra vágjuk, és hozzákeverjük a tökfőzelékhez.

Megjegyzések

Használhatunk már előre elkészített kesuvajat, így kevesebbet kell turmixolni. 
Ha van kéznél néhány felhasználható friss zöldség, akkor a turmixba mehet egy pici sárgarépa vagy újhagyma vagy zeller, ezekkel kicsit teljesebb lesz az ízhatás, természetes ételízesítők 🙂
Fogás: főétel
Konyha: nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)
Kulcsszó: kapor, kesudió, kesuvaj, tök
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close