Megszokott ízek, de mégis egy kicsit másképp. A nyers tökfőzelék.
Tulajdonképpen egy kapros tök saláta, kesudiós öntettel. Ha valakit zavar, hogy főzeléknek hívjuk. A név mindegy, szerintem testvérek. Érdemes kipróbálni, főleg, ha a nagy melegben nem szeretnéd bekapcsolni a tűzhelyet!
A saláta zöldség a reszelt tök, az öntet pedig a kesudiós, kapros, sós, édes öntet.
Ha nincs kesudiód, vagy nem szeretnél ilyen messze földről érkezett magot használni, akkor áztass be kb 8 dkg napraforgómagot legalább 6 órára tiszta vízbe, majd jól öblítsd le, és azt használd kesudió helyett. Ha teljesen simára turmixolod, akkor nem nagyon lehet érezni a különbséget, főleg, ha intenzíven fűszerezed. Napraforgómaggal készítve hamar el kell fogyasztani, mert elkezd szürkülni, megváltozik a színe, de az íze remek marad.
Kesudió helyett használhatsz kesuvajat is, így biztosan krémes lesz a szósz.


Nyers tökfőzelék
Készülékek
- 1 Turmixgép
Összetevők
- 1 közepes főzőtök
- 8 dkg kesudió vagy ugyanennyi kesuvaj
- 2 szem datolya
- só, citromlé, kapor
Elkészítés
- A tököt meghámozzuk, hosszában négyfelé vágjuk, a középső magos részét kivágjuk, nem dobjuk ki, félretesszük. A tök húsát legyaluljuk, vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük.
- A tököt besózzuk és állni hagyjuk.
- Kb 10 perc után kinyomkodjuk a besózott reszelt tököt és a sós lét beleöntjük a turmixgépbe.
- A félretett tök-belsőt is a turmixgépbe tesszük és simára turmixoljuk. Fűszerezzük sóval, a kapor felével, citromlével, az édes íz miatt egy két szem datolyát is lehet beletenni. Hozzáadjuk a kesudiót is, és egy krémes, egyszerre sós, savanykás, kapros ízű szószt kapunk.
- A szószt összekeverjük a reszelt tökkel, de még mielőtt tálaljuk, a kapor másik felét egészen apróra vágjuk, és hozzákeverjük a tökfőzelékhez.