Szűrt levek készítése – első lépések, hogyan és mit ?

2.2K

Amikor léböjtölünk, nem veszünk magunkhoz szilárd táplálékot, a szükséges tápanyagokat folyadék formájában, például szűrt levekkel juttatjuk be a szervezetünkbe. Hogy pontosan mi a különbség a szűrt levek és a turmix italok között, arról – ITT – olvashatsz.

Itt az ideje, hogy tegyél egy próbát, készíts otthon szűrt leveket!

Próbáld ki, hogy hogyan tudsz magadnak szűrt leveket készíteni zöldségekből, gyümölcsökből.
Foglaljuk össze, milyen lehetőségeid vannak.

Szűrt levek : Narancs juice
Narancs juice. Narancslét hagyományos narancs facsaróval is lehet készíteni

Van lényerő géped (vagy ha nincs, de tervezed, hogy a közeljövőben vásárolsz egyet)

Mi is az a lényerő gép?

Ebben az esetben elsőre pucolj meg egy szép sárgarépát, egy darab narancsot és egy közepes idared, vagyis savanykás almát. Ezeket tedd bele a lényerő gépedbe, és készíts belőle italt. Kóstold meg, ízlik? tennél még hozzá valamit? Egy kis citromlét, gyömbért ? kísérletezz bátran! A böjt alatt vízzel hígítva fogjuk inni, próbáld ki úgy is, hogy kb fele fele arányban felöntöd vízzel! (ez a legnehezebb, mert ha egyszer megkóstoltad így töményen… annyira finom, hogy nehéz lesz vízzel inni… de azért próbáld meg)

Szűrt levek : sokféle zöldségből készíthetünk zöldségleveket
Színes zöldségekből színes szűrt levek

Ha nincs lényerő géped, de van turmixgéped

Ebben az esetben a répát, narancsot és almát pucold meg, vágd fel darabokra, és kevés vízzel tedd bele a turmixgépbe, és csinálj belőle turmix italt. Mivel szűrt levet szeretnénk készíteni, ezért ezt a sűrű, rostokkal teli italt öntsd bele egy szűrőzsákba, és szűrd le. (Mi az a szűrőzsák? )
Ez beletelhet egy kis időbe, de jó hír, hogy ezzel a módszerrel szinte teljesen szárazra lehet nyomkodni a rostokat, és jó hatékonysággal lehet a levet kipréselni a zöldségekből. Ha a szűrőzsákot beteszed egy konyhai szűrőbe, és valamilyen nehezéket teszel rá, akkor akár ott is hagyhatod, a súly kinyomja a levet… A szűrő alá tegyél egy edényt!!!

Kóstold meg a levet, mit tennél még hozzá? Citromlét, gyömbért? Kísérletezz bátran! Mivel ez a lé eleve víz hozzáadásával készült, nincs szükség további hígításra!
Ezzel a módszerrel az is kiderül, hogy van-e, lesz-e energiád, türelmed és időd ezzel a módszerrel leveket készíteni, vagy ezt túl macerásnak tartod. Ha ez utóbbi, akkor még mindig van időd beszerezni egy lényerő gépet… amivel gyorsan és egyszerűen tudod mindezt megvalósítani.

Szűrt levek : Sárgarépa, paradicsomlé
Szűrt levek : sárgarépa juice, paradicsom juice

Ha szűrt levek készítéséhez nincs turmixgéped, és lényerő géped sincs

Ebben az esetben olvasd el ezt a cikket : Milyen lényerő gépet vásároljak? és ezt is: Milyen turmixgépet vásároljak? és gondolkozz el azon, hogy beszerezz egy turmixgépet, vagy egy lényerőgépet!
(csak halkan jegyzem meg, hogy én először egy turmixgépet vennék, mert azzal turmix italt is és szűrt levet is tudsz készíteni, míg fordítva ez nem igaz)

Mindkét esetben, akár lényerő géppel, akár turmixgéppel és szűrőzsákkal készítetted a levet, nézd meg, hogy pl. most egy sárgarépa, egy narancs és egy alma mekkora poharat tudott megtölteni lével. Mérd le! (nem kell pontosan lemérni, mondjuk csak úgy, hogy melyik bögréd lesz vele tele?) Így tudsz majd tervezni, ha egy ugyanilyen bögre mennyiségű lét szeretnél majd inni, mennyi zöldséget kell hozzá megvásárolnod, előkészítened!

Ez a recept (répa, narancs, alma) nagyon jó módja annak, hogy olyan emberrel megkóstoltasd, aki nem szívesen fogyaszt zöldségeket. Ebben a sárgarépa íze finoman elbújik a gyümölcsök mögött, és az is jóízűen meg fogja inni, aki egyébként a répát nem enné meg. Rengeteg antioxidáns, vitamin, enzim… van benne, nem szabad kihagyni.

És tudom, hogy előbb utóbb valaki fel fogja tenni ezt a kérdést is: Mihez lehet kezdeni a fennmaradt rostokkal… ?

Első lépésként ezt a receptet ajánlom, mert finom, édes, ezt általában mindenki szereti.
Hozzávalók: 2 szál sárgarépa megtisztítva, 1 narancs (vagy grapefruit) és 2 közepes idared alma.
A hozzávalókból a fenti útmutatók alapján szűrt levet készítünk.

További ötletek:
Cékla, répa, alma
Cékla, alma, citrom
Sárgarépa, alma, citrom
Sárgarépa, alma, citrom, gyömbér
Uborka, kapor, só, citrom
Káposzta, citrom, só, bors
Zellerszár, citrom, alma
Zellerszár, uborka, citrom, só
stb…

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close