Mit lehet tenni a zöldségpréselés után maradt rostokkal?

1.1K

Ha elkezdesz szűrt leveket készíteni, akkor előbb utóbb felmerül benned a kérdés, hogy vajon mit érdemes kezdeni a visszamaradt rostokkal. Sajnáljuk kidobni, hiszen mindenhol azt olvassuk, hogy a rostok értékes tápanyagok.

Itt felmerül az első kérdés, hogy ha szűrt lét készítesz, már döntöttél, hogy eldobod a rostokat, kiveszed az italodból… akkor most miért sajnálod? Miért készítesz szűrt lét? Turmix ital vagy szűrt lé?

Mennyire száraz a visszamaradt rost?

Amennyiben tökéletesen működik a lényerő géped, a visszamaradt rost teljesen száraz, és tápanyagmentes. Üres növényi rost. Ebben az esetben nem szabad sajnálni a komposztra dobni, hiszen tápanyagokat (a roston kívül) már nem tartalmaz. Saját tapasztalatom, hogy ha ezt az üres növényi rostot bármilyen ételben felhasználom, az étel vízízű lesz. Ugyanis az üres rostok magukba szívják az ételből az ízeket, fűszereket, és így nem hogy hozzáadnak az ételhez, hanem inkább elvesznek belőle!

Ha nem teljesen íztelen a visszamaradt pép, akkor bármilyen ételbe bele lehet tenni, amihez egyébként reszelt vagy pépesített zöldségeket tennél. Nem ajánlom teljes egészében a visszamaradt rostot használni, mert mivel a lével kinyertük az értékes anyagokat, a végeredmény kicsit íztelen lesz.

Fele-fele arányban vagy inkább 30-70% arányban használjuk, a teljes növény legyen benne a több. Rakott, töltött ételek, zöldség muffin, stb. Ha felhasználod a pépet, akkor figyelni kell arra, hogy a lényerés során a különböző zöldségek visszamaradt rostjait ne keverd össze. Egy sós rakott zöldségben nem biztos, szeretnél grapefruitos ízt is érezni.

Ehhez a sós zöldségtortához például fel lehet használni a zöldségpépből, max 40%-ban!

Ha nem teljesen száraz a rost, van még egy megoldás. Tedd turmixgépbe, adj hozzá vizet, és turmixold simára. Fogj egy szűrőzsákot, öntsd bele a turmixot, és nyomkodd ki belőle a levet. Ezt még elfogyaszthatod, értékes tápanyagok vannak benne. A zsákot addig nyomkodod, amíg teljesen száraz nem lesz.
Ha most megnézed a szűrőzsákban visszamaradt pépet, már nem fogod sajnálni kidobni a komposztra, mert csak üres rost!

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close