Turmix ital vagy szűrt lé? Melyik az egészségesebb?

865

A friss zöldségekből és gyümölcsökből alapvetően kétféle ital készíthető: sűrű turmix (smoothie) és szűrt lé (juice)

Rostdús turmix italok

A turmix ital egy finom sűrű ital, melyben a hozzávalók minden része (a növényi rostok és a lé is) megtalálható.

A zöldségeket és/vagy gyümölcsöket felvágjuk kisebb darabokra, turmixgépbe tesszük, öntünk rá egy kevés vizet, és egy sűrű pépes anyagot készítünk.

Az eredmény egy teljes értékű táplálék, amelyben az enzimek, vitaminok mellett a növényi rostok is megtalálhatók.

Milyen turmixgépet vásároljak?

Szűrt levek – rostok nélkül

A szűrt levek esetében egy lékészítő gép választja szét a növényekben a rostanyagot és az értékes levet. Az így keletkezett lében minden tápanyag megtalálható, amire szükségünk van. A szűrt levek nem tartalmaznak növényi rostokat.

Milyen lényerő gépet vásároljak?

Fel lehet tenni a kérdést, melyik az egészségesebb, a sűrű turmix ital, vagy a szűrt lé? A válasz egyszerű, mindkettő egészséges. A kiegyensúlyozott és helyes táplálkozásnak mindkettő része, mert mindkettőnek megvan a maga szerepe, előnye.

Turmix italok, tele növényi rostokkal

A turmix italok teljes értékű táplálékok, melyeket akár főételként is lehet fogyasztani. A bennük lévő növényi rostokra nagy szüksége van a szervezetnek.
Miért fogyasszunk növényi rostokat?
A növényi rostok, mint egy seprű, végigsöprik az emésztőrendszert, megkötik a koleszterint, így csökkentik a vérben a koncentrációt, és segítik az emésztést. Elegendő növényi rost fogyasztása csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának a valószínűségét is. De valójában mennyi az az „elegendő” növényi rost? Ha pl. 1 kg céklát szeretnék elfogyasztani, a benne lévő növényi rost nem terheli meg az emésztő rendszert? A növényi rostokból is megárt a túl sok?

Ha szeretnél többet olvasni a turmix italokról, akkor kattints ide: Gyümölcs és zöldségturmixok

zöld turmix

A szűrt levek, magas tápanyagtartalom

A szűrt levek segítségével nagyobb mennyiségű értékes tápanyagot tudunk bevinni a szervezetünkbe anélkül, hogy az emésztőrendszert megterhelnénk túl sok növényi rost bevitellel. A szűrt levekben található értékes tápanyagok szinte azonnal felszívódnak. Ezt szokták a szűrt levek hátrányának is említeni, mivel nem csak az értékes tápanyagok, de a gyümölcsökben található gyümölcscukor is szinte azonnal felszívódik a vérbe, gyorsan megemelve a vércukor szintet. Emiatt ajánlják a szakemberek a szűrt leveket hígítva fogyasztani.

Most akkor kellenek-e a rostok, vagy nem?

Igen, a rostokra szükségünk van, de a túl sok rost megterheli a szervezetet. Ha léböjtölünk, vagy egy betegség utáni felépülés a cél, sok sok tápanyag bevitellel, akkor a szűrt lé javasolt, akár nagyobb mennyiségben is. A hétköznapokban pedig a turmix italok.

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close