Általában az a jellemző, hogy növényi rostokból a napi ajánlott mennyiségnél kevesebbet esznek az emberek, mégis érdemes körüljárni azt a kérdést is, mennyi az az ajánlott napi mennyiség, és mi történik, ha ennél többet fogyasztunk?
Növényi rostok: az egészséges táplálkozás egyik legfontosabb elemei
Az optimális rostbeviteli érték az életkortól és a nemtől függően változhat. Az általános ajánlás az, hogy férfiaknak naponta 30-38 g, míg nőknek 20-25 g növényi rost fogyasztása javasolt.
Mivel a rosttolerancia egyénenként eltérő lehet, előfordulhat, hogy valaki számára már az ajánlott napi mennyiség is sok – pláne akkor, ha étrendjében jellemzően kevés rostokban gazdag étel szerepel.
Mik lehetnek ezek a tünetek: puffadás, görcsök, gázképződés, vagy enyhébb esetben emésztőrendszeri diszkomfort érzés.
Ha eddig nagyon alacsony rosttartalmú étrenden éltünk, akkor nem ajánlott hirtelen megnövelni a rostmennyiséget, mert a fenti tünetek jelentkezhetnek. Nagyon fontos a fokozatosság!

A növényi rostok nagy része emésztetlenül halad át az emésztő rendszeren, egészen a vastagbélig. Itt a vastagbélben bizonyos bélbaktériumok táplálékául szolgálnak, amelyek gázképződés mellett számunkra hasznos anyagokat termelnek nekünk (rövid láncú zsírsavakat, pl. vajsavat). Ezek a baktériumok alkalmazkodni tudnak a megnövekedett rost bevitelhez, képesek gyorsan elszaporodni, ha megfelelő mennyiségű táplálékkal látjuk el őket. Létezik egy olyan baktérium fajta a vastagbélben, amely az előbb említett baktérium által termelt gázokkal táplálkozik, így ezt a gázképző hatást enyhíteni tudja. Ezzel azonban az az aprócska probléma, hogy lassabban tud szaporodni, így kell némi idő ahhoz, hogy a kellemetlen tüneteket lecsökkentse.
Ha valaki elkezd tudatosan táplálkozni, és szeretne optimális mennyiségű növényi rostot fogyasztani, akkor azt érdemes fokozatosan beépíteni az étrendbe, hogy legyen ideje a szervezetnek (pontosabban a beleinkben élő baktériumoknak) erre felkészülni, hozzászokni. Így teljesen elkerülhetők a kellemetlen tünetek. (nem rögtön a babos káposztával kell kezdeni)
Túlteljesíteni a rostbevitelt természetes anyagokkal meglehetősen nehéz. Az étel térfogata egy nagyon jó korlát, általában előbb lakunk jól, mint hogy túl sok rostot vinnénk be. A táplálékkiegészítőként szedett növényi rost tabletták, az utifűmag héj, a chia mag viszont könnyen túladagolható, ezek szedése esetén érdemes betartani a napi ajánlott mennyiséget, és a bőséges folyadék fogyasztást!
Turmix italok: Itt is előfordulhat extra mennyiség bevitele esetén rost túlfogyasztás, vagy ha nem vagyunk hozzászokva, akár 1 pohár turmix is gondot okozhat. Ha a zöldségekben, gyümölcsökben található antioxidánsok, enzimek, vitaminok extra mennyiségű bevitelét szeretnénk elérni, akkor a szűrt lé javasolt.
