A növényi rostok nagy szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében, így rendszeres fogyasztásuk javasolt.
Miért fogyasszunk növényi rostokat?
Íme néhány növény, amelynek kiemelkedően magas a rost tartalma:
Chia mag

A chia mag rostban nagyon gazdag ugyanis 100 gramm chiamagban 34 gramm a rosttartalom. A chia mag a vitamin, ásványi anyag és rosttartalma miatt valódi szuperétel!
Zabpehely

A zab, amellett, hogy finom, olcsó és tökéletes reggelinek, még egészséges is, ugyanis 100 gramm zabban 10 gramm a rosttartalom.
Avokádó

Az avokádóról nem is gondolnánk, hogy 100 grammjában 6,7 g rostot találunk. Krémes, finom, lágy…
Gyümölcsök

A málna (5.6 gramm), a zöld alma (5 gramm), a ribizli (4,3 gramm), szeder (4 gramm) és a banán (3,1 gramm) nagyszerű rostforrások. Alacsonyabb rosttartalmúak ugyan de nem kevésbé finom és elérhető az egres (2,7 gramm), a körte (2,6 gramm), a szilva (2,5 gramm) és a szőlő (1,3 gramm) rosttartalommal.
Babfélék

A lencse (11,7 gramm), a bab (9 gramm), a sárgaborsó (9 gramm) és a csicseriborsó (9,5 gramm), zöldbab (6,8 gramm) viszonylag nagy százalékban tartalmaz rostot.
Diófélék, olajos magok

A mandula (9 gramm), a dió (7,5 gramm), mák (10 gramm), gesztenye (7,5 gramm), napraforgómag, tökmag (6,3 gramm) rosttartalommal bírnak. Ezekből a magas zsírtartalmuk miatt nem tudunk túl sokat fogyasztani, viszont valamennyit (egy marékkal naponta) kifejezetten ajánlott.
Felmerülhet a kérdés, hogy túl lehet-e adagolni a növényi rostokat. Van-e határ? Igen van, ez mindenkinél egyénileg változhat az emésztőrendszer állapotától függően.
Növényi rostokból is megárt a túl sok?