A vastagbélben lévő baktériumok dolgozzák fel az elfogyasztott növényekben lévő rostokat, és a folyamat során rövid szénláncú zsírsavakat termelnek. Ezek közül a zsírsavak közül a legfontosabb a butirát vagyis a vajsav. (Jelentősebb mennyiségben a vajban található, innen az elnevezés). A butirát termelődés fokozásához a legjobb ételek a zöldségek, gyümölcsök, gabonák.
Kevés zöldség és gyümölcs, kevés rost fogyasztása, valamint antibiotikumok szedése következtében csökken a beleinkben a vajsav szintje. Ez miért baj? Más szavakkal, miért kell a szervezetünkben a vajsav szintjét lehetőleg minél magasabban tartani?
A vajsav:
- Elsődleges energia forrása a vastagbélben lévő sejtjeinknek, tehát ha azt szeretnénk, hogy javuljon az emésztésünk, ne legyen székrekedés, jó legyen a bélmozgás, kulcsfontosságú az elegendő vajsav jelenlét a belekben.
- Egyben immunerő növekedést és az energia szintünk növekedését is eredményezi, tehát elegendő vajsav jelenléte mellet csökken a fáradtság.
- Kiváló gyulladáscsökkentő, ezért bélgyulladásos problémáknál segíti a regenerálódást, valamint csökkenti s végbélrák és a polipok kialakulásának kockázatát is.
Hogyan kell ezt elképzelni?
A vastagbélben lévő baktériumok és a vastagbél fala között egy nyálkahártya réteg található, melynek feladata, hogy megakadályozza, hogy a vastagbélben lévő baktériumok, baktérium törmelékek bekerüljenek a vérkeringésbe. A vajsavnak az egyik fő feladata, hogy kellően vastagon tartsa ezt a baktériumok és a bélfal közötti nyálkahártya réteget, ami ha elvékonyodik, nem lesz képes visszatartani a nem kívánatos vegyületeket, baktériumokat, így azok bekerülnek a vérkeringésbe. Ez az állapot növeli az áteresztő bélszindróma kialakulásának az esélyeit, társulva a C vitamin és más mikrotápanyagok hiányával, ami az autoimmun betegségek egyik fő kiváltó oka.

A vajsav további feladatai
A vajsav növeli a testben a glutathion szintet. A glutathion testünk egyik legerősebb saját antioxidánsa, mely többek között a máj és a belek védelmében játszik fontos szerepet. Itt fontos megemlíteni az epesav termelődést serkentő hatását is, melynek következménye a több zsírban oldódó vitamin vegyület hasznosulása az emésztés során. Az inzulin rezisztencia is csökken a butirát hatására, tehát javul tőle az inzulin érvényesülése. Jobb lesz a szénhirát anyagcserénk, illetve a jóllakottság érzetünk is.
A butirátnak idegvédő és támogató hatása is van, és nem csak az agyban lévő idegekre, de a vastagbél körüli idegekre is hat. Növeli a dopamin előanyagának a szintjét (a dopamin az elégedettség érzetet, boldogságot vált ki.)
Depresszió esetén, bipoláris zavaroknál, illetve más hangulatunkat érintő problémáknál is nagy eséllyel alacsony a vajsav termelődése a vastagbélben. Javul a hosszútávú memória, javulnak a tanulási képességek, ha van folyamatosan elegendő butirát a vastagbélben.
A vajsav be tudja kapcsolni az egyik hemoglobint, ami a vörösvértesteket állítja elő, vagyis vérszegénység esetén is hasznos a bélflóra támogató magas rosttartalmú élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök bevitele.
Forrás: Ujhelyi Szabolcs Zoárd
Nézzétek meg Ujhelyi Szabolcs Zoárd videóját!