Gyümölcs- és zöldségturmix, a frissítő finomság!

716

A gyümölcs- és zöldségturmix víz hozzáadásával, turmixgéppel készített étel!

A gyümölcs- és zöldségturmixok teljes értékű ételek, akár főételként is fogyaszthatjuk őket. A szűrt levekkel ellentétben tartalmazzák a növények rostjait, ezek pedig elengedhetetlenül szükségesek egészségünk megőrzéséhez. A rostok fontos szerepet játszanak bizonyos betegségek megelőzésében és segítik a bélflóránk egyensúlyban tartását. Naponta legalább 1 liter friss turmix ital a sok létfontosságú vitamin, enzim és antioxidáns mellett ellátja szervezetünket megfelelő mennyiségű növényi rostokkal.

Nagyon fontos a folyadékbevitel szempontjából, hogy igyunk turmix italokat. A növényi rostok magukba zárják a folyadékot, így az emésztés során a folyadék hidratáló funkciója a teljes bélrendszerben kifejti a hatását. A rostok által megkötött víz szabályozni tudja a széklet állagát, így megelőzhető a székrekedés.

Fontos megemlíteni, hogy a turmixok tulajdonképpen nem italok, hanem ételek. Olyan ételek, amiket egy eszközzel már előkészítettünk, így könnyebben tudjuk őket fogyasztani. Az ételek emésztése a szájban kezdődik, amikor is a nyálban található amiláz enzimmel elkeveredik az étel, és információt küld a száj nyálkahártyáján keresztül, hogy milyen a hamarosan a gyomorba érkező étel összetétele. Erre azért van szükség, hogy hasnyálmirigy az agytól megkapja az információt, hogy milyen enzimből mennyit kell termelnie. Tehát a turmix italt is ugyanúgy meg kellene forgatni a szánkban, és úgy tenni, mintha rágnánk! Így sokkal tökéletesebb lesz a bevitt anyagok lebontása, felszívódása.

A turmixok nagy előnye, hogy nem okoznak akkora vércukor ingadozást, mint a szűrt levek. Ugyanis a rostok a cukrokat is magukba zárják és az emésztés során csak lassan engedik ki, így csak lassan emeli meg a vércukor szintet, nem olyan hirtelen, mint a szűrt leveknél.

zöldségturmix

Mit tehet az, akinek puffadást és rossz közérzetet okoz a zöldségturmix?

A nyers zöldséges ételek fogyasztásakor tapasztalható puffadást, vagy más emésztési panaszokat nem a zöldségek okozzák, hanem az, hogy felborult bélflóra egyensúlya. A stressz és a helytelen táplálkozási szokások miatt az illető már nem tudja megemészteni az egyébként egészségesnek tekinthető zöldségeket.

Ilyenkor pont ezek a zöldségek tudnák helyreállítani a szervezetben a bélflóra egyensúlyát, de a kellemetlen tünetek miatt ez szóba sem jöhet. Mit lehet ilyenkor tenni?

Ilyenkor nagyon fontos a fokozatosság. Először csak 1 vagy 2 kortyot kell inni a zöldségturmixból. Ha ez nem okoz gondot, akkor legközelebb lehet emelni az adagot, amíg végül meg tud inni egy pohár turmixot kellemetlen mellékhatások nélkül.

zöldségturmix

Ha szeretnél arról olvasni, hogy mi a különbség a szűrt levek és a turmix italok között, akkor kattints ide : Turmix ital vagy szűrt lé?

Ha turmixgép vásárlás előtt állsz, akkor pedig ezt olvasd el: Milyen turmixgépet vásároljak?

A zöld turmixok külön figyelmet érdemelnek, ha szeretnél erről olvasni, kattints ide: Zöld turmixok

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close