A zöld turmix felfedezésének története – jótékony hatásai

1.5K

A zöld turmixok külön figyelmet érdemelnek! A zöld turmixok mára már teljesen elterjedtek, és természetes, ha sétálsz a belvárosban, és azt látod, hogy egy lébárban zöld turmix kapható. 20 évvel ezelőtt nem is létezett ez a szó összetétel.

zöld turmix

Victoria Boutenko nevéhez köthető a felfedezés, elkezdte ugyanis kutatni, hogy főemlősként mi lenne az az étel fajta, amiből a legtöbbet kellene fogyasztanunk, nekünk embereknek, hogy egészségi állapotunk közelítsen a vadon élő főemlősökéhez. Azt találta, hogy egészségünk kulcsát a zöld levelek jelentik. Zöld levélből sokkal többet kellene fogyasztani, mint jelenleg. Igen ám, de a bennük lévő rostokat nagyon nehéz elrágni, és a zöld levelek rágcsálása nem okoz olyan gasztronómiai élményt, hogy ennek esélye lenne elterjedni. Még a saját családjában sem tudta elérni, hogy nagyobb mennyiségben egyenek zöld leveleket.

eper, az egyik lehetséges zöld turmix alapanyag

Megoldás a zöld turmix!

Victoria rájött, hogy ha egy jó turmixgéppel simára turmixolja a zöld leveleket, akkor a rágás már nem jelenthet akadályt. De az elturmixolt leveles kel íze még mindig nem volt csábító, sőt… Aztán egyszer egy banán is belekerült a turmixgépbe, gondolta Viktória, hogy ezzel nem ronthatja el, és láss csodát! Megszületett az első zöld turmix, ami lágy volt, selymes a turmixolástól, és finom lett a gyümölcstől. Ettől kezdve már nem volt kifogás, saját magukon próbálták ki a zöld turmixok gyógyító hatását. Erről könyv is született, megjelent magyarul is, ha érdekelnek további részletek, akkor a könyvet meg tudod rendelni itt : A nyers étel csodája

Miket rakhatunk a zöld turmixba?

  • gyümölcsök: alma, citrusfélék, piros bogyós gyümölcsök, ezek télen lehetnek fagyasztottak is.
  • saláta zöldségek, pl. uborka, cukkini, bármilyen zöld levél, saláta, mángold, spenót, leveles kel, stb.. menta, petrezselyem, bazsalikom
  • fűszerek, pl. fahéj, gyömbér, bio citrom héja, szegfűszeg…
  • szuperételek kis mennyiségben
  • csírák
  • tisztított víz

A zöld turmix alapanyagokról bővebben itt olvashatsz!

Mit ne tegyünk a zöldturmixba?

Ne tegyünk bele cukrot, mézet, aszalt gyümölcsöket, keményítő tartalmú zöldségeket, pl. sárgarépa, és ne tegyünk bele tejet, joghurtot, semmilyen állati eredetű összetevőt.

Mik legyenek az arányok a zöld turmixban?

Ha még kezdő vagy, és még csak ismerkedsz ezzel a műfajjal, akkor ajánlom, hogy több gyümölcsöt tegyél a turmixba, és kevesebb legyen benne a zöld levél. Így magasabb lesz az energiatartalma, de könnyen meg fogod szeretni. Fokozatosan kezdd el növelni a zöld levelek mennyiségét, és ennek megfelelően csökkentsd a gyümölcsöt! Használj kevésbé édes gyümölcsöket, savanykásabb almát, piros bogyós gyümölcsöket, citrusféléket! Találd meg azt az arányt, ami neked a legmegfelelőbb, finom, és elég zöld!

zöld turmix

A zöld turmix jótékony hatásai

Szinte felsorolni is nehéz, de jöjjön néhány

  1. Természetes súlycsökkentő
    A zöld turmix többféle módon segíti a fogyást: Először is, ha minden nap egy étkezést turmixszal helyettesítünk, akkor csökkenthetjük a kalóriabevitelt, mialatt növeljük a gyümölcs, zöldség és rost mennyiégét. Másodszor pedig a zöld turmix segít helyreállítani az ízlelőbimbókat, így még több egészséges ételt akarsz majd enni.
  2. Növeli a gyümölcs- és zöldségbevitelt (pontosabban a leveleszöldségekét)
    Szakemberek azt tanácsolják, hogy naponta 5-9 gyümölcsöt vagy zöldséget együnk annak érdekében, hogy elkerüljük a rák vagy más betegségek kialakulását. A turmix egy gyors és egyszerű módja a zöldségfogyasztásnak. A gyümölcsök elveszik az erős levél ízt, így ha például ananászt, banánt, mangót vagy epret teszel bele, nagy mennyiségű leveles zöldséget tudsz hozzá adni anélkül, hogy éreznéd az ízét. Egy átlagos zöld turmix 3-5 féle (vagy több) zöldséget vagy gyümölcsöt tartalmaz.
  3. Növeli az energiát
    A zöld turmix nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst és egyéb tápanyagokat biztosít szervezetünk számára anélkül, hogy leterhelné az immunrendszerünket. Mivel természetes, teljesértékű étel, így ez a legoptimálisabb az emésztés és a tápanyagfeldolgozás szempontjából. Így több energiád marad a többi napi teendődre. A zöld turmix B-vitamint és magnéziumot tartalmaz, amelyek támogatják az energia-anyagcserét.
  4. Magas tápanyagtartalom
    A zöld turmixok tele vannak különböző tápanyagokkal. Egy átlagos recept a napi vitaminszükségletünk több, mint 100%-át biztosítja. Emellett kiváló kalcium-, vas-, magnézium-, mangán-, foszfor-, kálium-, réz- és sok más ásványi anyag forrás. A turmixolással lebontjuk a gyümölcsök és a zöldségek növényi sejtjeit és így könnyebben emészthető lesz, mint például rágással.
  5. Erősíti az immunrendszert
    A zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése segíti testünket egészségben tartani. A vitaminok, az ásványi anyagok és az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezetünket a betegségektől. A citrus-félék, az áfonya és a gyömbér a legjobb immunerősítő hozzávalók.
  6. A csontokhoz szükséges ásványi anyagok kiváló forrása
    A leveles zöldségeknek köszönhetően a zöld turmix gazdag ásványi anyag forrás. Az összes csontépítő tápanyagot tartalmazzák, beleértve a kalciumot, magnéziumot és a foszfort.

Ime néhány remek zöld turmix recept!

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close