A diófélék, olajos magok aktiválásáról már volt szó. Amikor egy magot aktiválunk, vízben áztatással felébresztjük az enzimeket, majd hogy eltartható legyen, szárazra aszaljuk. Itt nem elég a magok felszínéről leszárítani a nedvességet, a mag belsejét is ki kell szárítani. Ezért vagy sütőre, vagy aszalógépre is szükség van. A tökmag is ilyen mag: aktiválás nélkül nem igazán ajánlott a fogyasztása.
Ha nem mozogsz még otthonosan az aszalás világában, akkor kattints ide: Aszalós mini tanfolyam!
A tökmag jótékony hatásairól a Házipatika oldalán találtam egy írást!
A következő tipp: a beáztatott magok kiszárítása történhet „natúran”, vagyis csak úgy magukban. Viszont ha szárítás előtt valamilyen fűszeres, ízletes marináló szószba tesszük a magokat, akkor egy nagyon finom ropogtatnivalót kapunk, amit akár csak úgy magában is fogyaszthatunk, vagy ha pástétomhoz, fasírthoz használjuk, az sokkal finomabb lesz. Persze túlzásba itt sem szabad esni, egy marék olajos mag, ami kb 5-6 dkg, ennyi az ajánlott mennyiség naponta.
Először is be kell áztatni a tökmagot tiszta vízbe, hogy felpuhuljon. Ez körülbelül 3-4 órát vehet igénybe.

Ezután hozzákeverjük a marináló, fűszeres szószt.

Aszalás után használhatjuk levesekhez, salátákhoz feltétnek, vagy csak úgy magában is elropogtathatjuk.

És akkor jöjjön a recept:

Mediterrán aszalt tökmag
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 aszalógép
Összetevők
- 20 dkg tökmag
- 2 darab paradicsom
- 4-5 darab aszalt paradicsom
- 1 darab kaliforniai paprika
- bazsalikom, só, kakukkfű, pirospaprika
Elkészítés
- A tökmagot legalább 4 órára beáztatjuk tiszta vízbe. A vizet leöntjük, és jól lecsepegtetjük.
- Elkészítjük a marináló szószt: a hozzávalókat turmixgépben simára turmixoljuk. Ha az aszalt paradicsom nagyon kemény, előtte kevés vízben puhára áztatjuk, és csak utána használjuk.
- A tökmagot belekeverjük a paradicsomos szószba. Jól átkeverjük, és hagyjuk állni egy órát.
- Aszalógép tálcájára tapadásmentes lapot teszünk, és azon egyenletesen szétterítjük. Addig aszaljuk, amíg teljesen ki nem szárad.