Rizstejszín házilag: olcsó és finom!

5.1K

Rizstejszín: teljesen zsírmentes növényi tejszínt lehet készíteni rizsből, finoman lágyítja és krémesíti a zöldséges, vagy magos pástétomokat. Érdemes belőle mindig tartani a hűtőszekrényben.  

Változat: Ha a főzés közben egy marék kesudiót is teszel a rizs mellé, akkor nem lesz teljesen zsírmentes a tejszín, sokkal jobban hasonlít a hagyományos tejszínre. Nem lesz annyira „átlátszó”, hanem a kesudió értékes rostjait, zsírjait is tartalmazza.

Rizstejszín házilag

Főtt rizsből víz hozzáadásával tejszín sűrűségű krémet turmixolunk
Teljes Idő 25 perc
Fogás növényi sajt
Konyha növényi konyha

Készülékek

  • 1 Turmixgép

Összetevők
  

  • 1 bögre rizs,
  • 3 bögre víz,   só,
  • pár csepp stévia, vagy más édesítőszer 

Elkészítés
 

  • A rizst alaposan mossuk át, majd forraljuk fel háromszoros mennyiségű vízzel. Fedő alatt, kis lángon főzzük puhára, ami kb. 20 percet vesz igénybe. Ha a rizs puhára főtt, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni. 
  • A puhára főtt rizst öntsük át egy turmixgépbe, adjunk hozzá egy kis sót, még két bögre vizet, édesítőszert, és turmixoljuk addig, amíg sima és krémes nem lesz.
  • Mivel nem önmagában fogyasztjuk, hanem általában pástétomokhoz, krémekhez keverjük hozzá, hogy lágyabb, könnyebb legyen, ezért nem érdemes túlságosan ízesíteni.  

Megjegyzések

A rizstejszín a hűtőszekrényben be fog sűrűsödni, megszilárdul, mint egy puding. 
A kész tejszínt lehet hűtőszekrénybe tenni, 5 napig eláll.  
 
Kulcsszó rizs, rizstejszín
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close