Rizstejszín: teljesen zsírmentes növényi tejszínt lehet készíteni rizsből, finoman lágyítja és krémesíti a zöldséges, vagy magos pástétomokat. Érdemes belőle mindig tartani a hűtőszekrényben.
Változat: Ha a főzés közben egy marék kesudiót is teszel a rizs mellé, akkor nem lesz teljesen zsírmentes a tejszín, sokkal jobban hasonlít a hagyományos tejszínre. Nem lesz annyira „átlátszó”, hanem a kesudió értékes rostjait, zsírjait is tartalmazza.

Rizstejszín házilag
Főtt rizsből víz hozzáadásával tejszín sűrűségű krémet turmixolunk
Készülékek
- 1 Turmixgép
Összetevők
- 1 bögre rizs,
- 3 bögre víz, só,
- pár csepp stévia, vagy más édesítőszer
Elkészítés
- A rizst alaposan mossuk át, majd forraljuk fel háromszoros mennyiségű vízzel. Fedő alatt, kis lángon főzzük puhára, ami kb. 20 percet vesz igénybe. Ha a rizs puhára főtt, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni.
- A puhára főtt rizst öntsük át egy turmixgépbe, adjunk hozzá egy kis sót, még két bögre vizet, édesítőszert, és turmixoljuk addig, amíg sima és krémes nem lesz.
- Mivel nem önmagában fogyasztjuk, hanem általában pástétomokhoz, krémekhez keverjük hozzá, hogy lágyabb, könnyebb legyen, ezért nem érdemes túlságosan ízesíteni.
Megjegyzések
A rizstejszín a hűtőszekrényben be fog sűrűsödni, megszilárdul, mint egy puding.
A kész tejszínt lehet hűtőszekrénybe tenni, 5 napig eláll.