Zöldfűszeres paradicsomlé, a léböjt egyik legfinomabb itala!

993

A léböjt nem jelent önsanyargatást. Igaz, hogy csak leveket iszunk, de azokat mindenki úgy válogatja össze, hogy számára finom legyen, és igazi örömöt leljen benne.

Egy nyári, őszi léböjtben a paradicsomlé friss paradicsomból egy igazi ízélmény. A fűszerek mennyiségét te magad állítod be, lehet, hogy elég egy-egy levélke, de az is lehet, hogy az intenzívebb ízesítés fog jobban esni.

Ha épp nem böjtölünk, akkor is kóstoljuk meg, mert ez egy finom, frissítő zöldséglé, tele C vitaminnal, kalciummal, vassal.  

A turmix italokkal ellentétben a szűrt levek esetén a rostokat kiszűrjük, és eldobjuk. Miért van erre szükség, amikor a növényi rostok jótékonyak? Több oka is lehet, például nem szeretnénk rostokat fogyasztani, ha böjtölünk. Ilyenkor szilárd táplálékot nem fogyasztunk, még rostokat sem, leáll az emésztésünk. A másik oka lehet még annak, hogy naponta több liter szűrt levet szeretnénk meginni: az étrendünk tartalmaz már elég rostot, eszünk salátákat, nyers vagy főtt zöldséges ételeket, és jelentős mennyiségű turmix italt is fogyasztunk. Ha ebben az esetben is szeretnénk még több vitaminhoz, lúgosító ásványi anyaghoz jutni, akkor sokkal könnyedebb megoldás egy pohár szűrt lé, mint még egy pohár turmix.  Turmix ital, vagy szűrt lé, melyik az egészségesebb?

Ha még nem készítettél szűrt leveket, akkor olvasd el ezt a cikket!

A szűrt levek készítéséhez szükséged lesz vagy egy turmixgépre plusz egy szűrőzsákra, vagy valamilyen lényerő gépre.

léböjt

Ezt a paradicsomlét nem tudod gyümölcscentrifugával elkészíteni, vagy zöldségprést, vagy turmixgépet ajánlok szűrővel.

Fűszeres paradicsomlé

Fűszeres szűrt lé paradicsomból, különféle zöld fűszerekkel
Teljes Idő 8 perc
Fogás Drinks
Konyha nyers

Készülékek

  • 1 zöldségprés (vagy turmixgép és egy finom konyhai szűrő)

Összetevők
  

  • 4 közepes paradicsom 
  • 1 kicsumázott paprika 
  • 1-2 szál friss zellerlevél 
  • 1 kis csokor petrezselyem 
  • kis maroknyi bazsalikomlevél  
  • 1-2 gerezd fokhagyma (elhagyható) 
  • pici só

Elkészítés
 

  • A paradicsomot, paprikát és a zöld leveleket beletesszük a présgépbe, (nem ajánlom a gyümölcscentrifugát, a hozzávalók magas víztartalma miatt) és kinyerjük a zöldségek levét.  
     
  • Ha nincs présgépünk, akkor két dl vízzel turmixoljuk simára, és a végén egy konyhai szűrővel szűrjük le a levet.
  • Ha nem szűrjük le, akkor egy kis só hozzáadásával nagyon finom paradicsomlevest kapunk, öntsük tálba és együk kanállal!
  • A legvégén meg lehet sózni!
Kulcsszó léböjt, paradicsom
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close