Teljes értékűnek nevezzük azokat az ételeket, amelyek eredeti formájukban, vagy minimális módosítással kerülnek a tányérunkra. A teljes értékű növényi étrend (téné) nem feltételezi a 100%-osan nyers összetételt. Párolás, sütés, főzés belefér ebbe a kategóriába. Ugyanakkor nem engedi meg a finomított, feldolgozott élelmiszerek, a cukor, a só, a fehér liszt és az olaj használatát.
CSAK növényi alapanyagokról van szó, úgymint zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes értékű gabonák, olajos magvak, diófélék, csírák, illetve gombák. Hús, hal, tej, tejtermék vagy tojás nem sorolható ide, mivel a nevében benne van, hogy ‘növényi étrend’.
A teljes értékű növényi étrend (téné), ha egyáltalán nem tartalmaz állati összetevőket, akkor vegán?
A vegán életmód sokkal tágabb fogalom, mint egy táplálkozási irányzat. És bár a vegánok sem esznek semmilyen állati eredetű dolgot, azért van különbség. Nyers, vegán, nyers vegán… élő étel, növényi étel, növényi étrend, teljes értékű növényi étrend, mit jelentenek ezek a fogalmak?
A növényi étrend nem egyenlő a vegánsággal!
Miért jó nekünk a téné?
Erről már könyvek születtek, nehéz röviden megfogalmazni, de megpróbálom. Segít az ideális testsúly elérésében és megtartásában, antioxidáns-tartalmánál fogva ‘fiatalító’ és daganatmegelőző hatású, csökkenti a testben lévő gyulladásokat, elősegíti a szív- és érrendszer egészségét, helyreállítja a 2-es típusú cukorbetegséget, segíthet az allergiás eredetű és a tüdőbetegségek enyhítésében, ezen kívül a szellemi egészség megőrzésében is figyelemre méltó ereje van.

Dr. Iller Barbara Növényi étrend a teljes életért, az orvos szemével.
Ha kíváncsi vagy, hogy a különböző betegségekre milyen hatással van a teljes értékű növényi étrend, mindenképpen szerezd be ezt a remek könyvet! A fenti linken bele is tudsz lapozni az első néhány oldal anyagába!
E-könyv formájában is elérhető a könyv!
Teljes értékű növényi étrend, komplett útmutató
Receptek
Az életünk során eddig használt és megszokott receptek hemzsegnek az állati (tej, tojás, sajt, stb) és a feldolgozott, finomított (cukor, liszt, olaj) alapanyagoktól. Teljesen új szemlélettel, teljesen új receptek felkutatása, új ételek kóstolása, kipróbálása szükséges. Ha az egészségünk visszaszerzése, illetve megtartása a cél, akkor ez elég motiváció arra, hogy elinduljunk ezen az úton.
Az eddigi szokásainkat figyelembe véve a 100%-osan megvalósított téné nehézségekbe ütközik, és viszonylag nehéz megvalósítani. De jó hír az, hogy itt a törekvés és a fejlődés is már nagy eredményeket hozhat. A teljes értékű növényi étrend akkor is jótékony hatású, ha nem 100%-ban követjük, de mindent megteszünk azért, hogy minél nagyobb százalékban tudjuk megvalósítani.
Receptek itt a novenyikonyha.hu oldalon: Minden receptnél feltüntetjük, hogy növényi, nyers vagy téné. Felmerülhet a kérdés, hogy ha a téné ennyire egészséges, akkor miért nem MINDEN recept az. A válasz egyszerű. Nem vagyunk egyformák, és az úton nem mindenki tart ugyanott. A hagyományos étrend és a téné közötti átmenet során nagyon sok olyan átmeneti ételt meg lehet kóstolni, ami táplálni fogja a testünket, bár nem teljesen téné.
Saját receptek helyettesítő alapanyagokkal: Szinte minden recept ‘ténésíthető’. Ez azt jelenti, hogy ha pl. tartalmaz finomított lisztet, akkor azt helyettesítjük teljes kiőrlésű liszttel, vagy ha van benne olaj, azt egyszerűen kihagyjuk. Vaj helyett magvajat használunk, tojás helyett vízben áztatott lenmagot. Vannak olyan esetek, ahol ez működik, és ugyanolyan finom lesz a végeredmény, de van, amikor nem. Ezt a próbálgatást, kísérletezést spóroljuk meg NEKED azzal, hogy itt ezen az oldalon csak olyan recepteket teszünk közzé, amik kipróbáltan finomak!
Teljes értékű növényi étrend receptek
Mini epres tortácska – a tavasz legszebb arca egy falatban
A roppanós mandula-datolya alapra lágy vaníliás kesukrém kerül, a tetején pedig friss eper – vékonyra szeletelve, hogy minden falatban ott legyen a gyümölcsös íz. Epres …
Fermentált, kesudióból és mandulából készült növényi sajt
Az eddig növényi sajt recept mind „kamusajt” volt, frissen készített, nem fermentált, hanem ízesített nyers finomság. A fermentált kesusajtot is többféleképpen el lehet készíteni, a …
Sós kesusajt misoval
Sós kesusajt: egyszerű növényi „feta” házilag – kesudióból fehér miso krémmel ízesítve! Ha régóta keresed a tökéletes, növényi alternatívát a feta vagy krémfehér sajtok helyettesítésére, …
Kivipudinggal töltött kosárkák, ünnepi nyers süti húsvétra!
Ünnepi nyers süti húsvétra Ha valami igazán különlegeset szeretnél készíteni az ünnepi asztalra, de nem akarsz kompromisszumot kötni az egészséges táplálkozás terén, ez a nyers …
Kesutejföl – alaprecept
Ez a kesutejföl remekül használható nyers főételekhez, hogy a darabos zöldségeket, vagy az ízes, fűszeres tölteléket ellensúlyozzuk valamilyen krémes összetevővel. Ez egy alaprecept. A legritkább …
Paprikás diógolyók karfiol rizzsel, narancsos kesutejföllel
Szeretem, amikor egy ételben minden együtt van: tartalmas falatok, friss, roppanós zöldségek, és egy selymes, kényeztető szósz, ami mindent összefog. Ez a fogás pont ilyen.A …
Epres mandulatej, és egy kis játék a stílusokkal!
Üde, tavaszi ízek egy pohárban – frissítő epres mandulatej turmix Ahogy megérkezik az eperszezon, vágyunk rá, hogy valami könnyű, gyümölcsös finomságot készítsünk. Ez a krémes, …
Nyers vegán fonott kalács – Ünnepi varázslat a természet ízeiből
Nem is létezhet igazi húsvét fonott kalács nélkül, igaz? Ez a kalács nemcsak a látványával, hanem a tiszta, természetes ízeivel is ünnepi hangulatot varázsol az …
Céklás-répás ropogós, zöldségkeksz olaj nélkül!
Zöldségkeksz, ami felülmúlja a chipseket Ez a ropogós, aszalt zöldségkeksz nemcsak finom, de tele van tápanyagokkal is. Friss cékla, sárgarépa és hagyma az alapja, melyeket …
Töltött csokis aszalt keksz
Aszalt keksz: a nyerskonyhában az aszalás olyan, mint a hagyományos konyhában a sütés. Aszaláskor megváltozik az étel állaga, tömörebb, sűrűbb lesz, és ezzel együtt nő …