Teljes értékűnek nevezzük azokat az ételeket, amelyek eredeti formájukban, vagy minimális módosítással kerülnek a tányérunkra. A teljes értékű növényi étrend (téné) nem feltételezi a 100%-osan nyers összetételt. Párolás, sütés, főzés belefér ebbe a kategóriába. Ugyanakkor nem engedi meg a finomított, feldolgozott élelmiszerek, a cukor, a só, a fehér liszt és az olaj használatát.
CSAK növényi alapanyagokról van szó, úgymint zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes értékű gabonák, olajos magvak, diófélék, csírák, illetve gombák. Hús, hal, tej, tejtermék vagy tojás nem sorolható ide, mivel a nevében benne van, hogy ‘növényi étrend’.
A teljes értékű növényi étrend (téné), ha egyáltalán nem tartalmaz állati összetevőket, akkor vegán?
A vegán életmód sokkal tágabb fogalom, mint egy táplálkozási irányzat. És bár a vegánok sem esznek semmilyen állati eredetű dolgot, azért van különbség. Nyers, vegán, nyers vegán… élő étel, növényi étel, növényi étrend, teljes értékű növényi étrend, mit jelentenek ezek a fogalmak?
A növényi étrend nem egyenlő a vegánsággal!
Miért jó nekünk a téné?
Erről már könyvek születtek, nehéz röviden megfogalmazni, de megpróbálom. Segít az ideális testsúly elérésében és megtartásában, antioxidáns-tartalmánál fogva ‘fiatalító’ és daganatmegelőző hatású, csökkenti a testben lévő gyulladásokat, elősegíti a szív- és érrendszer egészségét, helyreállítja a 2-es típusú cukorbetegséget, segíthet az allergiás eredetű és a tüdőbetegségek enyhítésében, ezen kívül a szellemi egészség megőrzésében is figyelemre méltó ereje van.

Dr. Iller Barbara Növényi étrend a teljes életért, az orvos szemével.
Ha kíváncsi vagy, hogy a különböző betegségekre milyen hatással van a teljes értékű növényi étrend, mindenképpen szerezd be ezt a remek könyvet! A fenti linken bele is tudsz lapozni az első néhány oldal anyagába!
E-könyv formájában is elérhető a könyv!
Teljes értékű növényi étrend, komplett útmutató
Receptek
Az életünk során eddig használt és megszokott receptek hemzsegnek az állati (tej, tojás, sajt, stb) és a feldolgozott, finomított (cukor, liszt, olaj) alapanyagoktól. Teljesen új szemlélettel, teljesen új receptek felkutatása, új ételek kóstolása, kipróbálása szükséges. Ha az egészségünk visszaszerzése, illetve megtartása a cél, akkor ez elég motiváció arra, hogy elinduljunk ezen az úton.
Az eddigi szokásainkat figyelembe véve a 100%-osan megvalósított téné nehézségekbe ütközik, és viszonylag nehéz megvalósítani. De jó hír az, hogy itt a törekvés és a fejlődés is már nagy eredményeket hozhat. A teljes értékű növényi étrend akkor is jótékony hatású, ha nem 100%-ban követjük, de mindent megteszünk azért, hogy minél nagyobb százalékban tudjuk megvalósítani.
Receptek itt a novenyikonyha.hu oldalon: Minden receptnél feltüntetjük, hogy növényi, nyers vagy téné. Felmerülhet a kérdés, hogy ha a téné ennyire egészséges, akkor miért nem MINDEN recept az. A válasz egyszerű. Nem vagyunk egyformák, és az úton nem mindenki tart ugyanott. A hagyományos étrend és a téné közötti átmenet során nagyon sok olyan átmeneti ételt meg lehet kóstolni, ami táplálni fogja a testünket, bár nem teljesen téné.
Saját receptek helyettesítő alapanyagokkal: Szinte minden recept ‘ténésíthető’. Ez azt jelenti, hogy ha pl. tartalmaz finomított lisztet, akkor azt helyettesítjük teljes kiőrlésű liszttel, vagy ha van benne olaj, azt egyszerűen kihagyjuk. Vaj helyett magvajat használunk, tojás helyett vízben áztatott lenmagot. Vannak olyan esetek, ahol ez működik, és ugyanolyan finom lesz a végeredmény, de van, amikor nem. Ezt a próbálgatást, kísérletezést spóroljuk meg NEKED azzal, hogy itt ezen az oldalon csak olyan recepteket teszünk közzé, amik kipróbáltan finomak!
Teljes értékű növényi étrend receptek
Pikáns és finom! Narancsos lilakáposzta saláta!
Ez is, mint a legtöbb nyers saláta egyszerű és finom! Pillanatok alatt elkészül, lédús, csodálatos színeivel is elkápráztat! A lilakáposzta és a narancs nagyon jó …
Gyömbéres, petrezselymes zöld turmix (Shrek turmix)
A zöld levelek mennyiségi fogyasztásának kiemelkedő hatása van az egészségünkre. Tudósok, orvosok ajánlására, naponta legalább fél kg nyers zöldséget kellene enni-inni mindenkinek. Egy finom, zamatos, …
Aszalt paradicsomos édesburgonya pástétom nyersen! Mindössze négy alapanyagból!
Készítettünk már édesburgonya pástétomot, de itt most miért nyers? Ez meglepő! Mondjuk itt ezen az oldalon nem, de valljuk be, ritkán jut eszünkbe egy olyan …
Kölesből készült kőrözött – el sem hinnéd, hogy nincs benne túró!
A köles egy különleges alapanyag! És a köles kőrözött egy fantasztikus étel, hozza az eredeti ízt, anélkül, hogy állati eredetű alapanyagokat használnánk. Őszintén bevallom, hogy …
Hajdina palacsinta nyersen, csíráztatott hajdinából!
Ez a sós hajdina palacsinta valóban nem egy szokványos recept, több okból is. Először is, a hajdina nem egy sűrűn használt alapanyag, pedig magas beltartalmi …
Áfonyás nyers növényi sajttorta, amilyen szép, annyira finom!
Könnyű, friss, ízletes, a krém a szádban olvad szét, ugyanakkor tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és nem utolsó sorban pillanatok alatt készen van. Ez a …
Színpompás nyers zöldségtorta, meglepően finom!
Igen, nem csak édes tortát lehet készíteni, hanem sósat is, csupa zöldségből, mint például ez a zöldségtorta. Ugyanolyan szép színes, csak nem gyümölcsös-édes, hanem céklás, …