Készítettünk már édesburgonya pástétomot, de itt most miért nyers? Ez meglepő! Mondjuk itt ezen az oldalon nem, de valljuk be, ritkán jut eszünkbe egy olyan növényt nyersen felhasználni, ami főzve, sütve ennyire puha és finom lenne!
Az édesburgonya is, mint minden növény nyersen rengeteg hőérzékeny mikrotápanyagot is tartalmaz, ami a hőkezelés során tönkremegy, elpusztul. Ilyen mikrotápanyag a benne található enzim, aminek a jelentőségéről – ITT – írtam. Ha szeretnél napi szinten legalább fél kg nyers zöldséget, gyümölcsöt megenni, akkor ez a kence hozzá fog járulni ehhez a mennyiséghez.
Természetesen sütve, főzve is esszük az édesburgonyát, nem arról van szó, hogy CSAK és kizárólag nyersen fogyasztjuk, de most ez egy remek lehetőség arra, hogy kipróbáljunk egy finom új ételt.
A nyers édesburgonya pástétom alapja a simára turmixolt édesburgonya, és valamilyen olajos mag, dió, kesudió vagy napraforgó mag, és a fűszerek. Itt most az aszalt paradicsom fűszerezését használjuk elsősorban, emiatt kóstolni kell sózás előtt.

Aszalt paradicsomos édesburgonya pástétom
Készülékek
- 1 konyhai aprítógép
Összetevők
- 1 közepes édesburgonya
- 15 dkg aktivált napraforgómag vagy dió
- 10 dkg aszalt paradicsom
- 1/2 darab lilahagyma
- ízlés szerint só, citromlé, apróra vágott petrezselyem zöldje
Elkészítés
- Az édesburgonyát kockákra vágjuk, a napraforgómaggal (vagy dióval) és a paradicsommal konyhai robotgépben simára dolgozzuk. Akár többször is indítsuk el a gépet, közben a gép oldalára felragadt masszát kotorjuk le, és folytassuk a munkát addig, amíg teljesen sima, kenhető masszát kapunk.
- Ízesítsük sóval, citromlével.
- A lilahagymát és a petrezselyem zöldet apróra vágva, a már kész pástétomhoz keverjük.