Aszalt paradicsomos édesburgonya pástétom nyersen! Mindössze négy alapanyagból!

861

Készítettünk már édesburgonya pástétomot, de itt most miért nyers? Ez meglepő! Mondjuk itt ezen az oldalon nem, de valljuk be, ritkán jut eszünkbe egy olyan növényt nyersen felhasználni, ami főzve, sütve ennyire puha és finom lenne!

Az édesburgonya is, mint minden növény nyersen rengeteg hőérzékeny mikrotápanyagot is tartalmaz, ami a hőkezelés során tönkremegy, elpusztul. Ilyen mikrotápanyag a benne található enzim, aminek a jelentőségéről – ITT – írtam. Ha szeretnél napi szinten legalább fél kg nyers zöldséget, gyümölcsöt megenni, akkor ez a kence hozzá fog járulni ehhez a mennyiséghez.

Természetesen sütve, főzve is esszük az édesburgonyát, nem arról van szó, hogy CSAK és kizárólag nyersen fogyasztjuk, de most ez egy remek lehetőség arra, hogy kipróbáljunk egy finom új ételt.

A nyers édesburgonya pástétom alapja a simára turmixolt édesburgonya, és valamilyen olajos mag, dió, kesudió vagy napraforgó mag, és a fűszerek. Itt most az aszalt paradicsom fűszerezését használjuk elsősorban, emiatt kóstolni kell sózás előtt.  

Aszalt paradicsomos édesburgonya pástétom

Édesburgonya pástétom tele friss tápanyagokkal, sütés, főzés nélkül
Elkészítés ideje 10 perc
Teljes Idő 10 perc
Fogás Növényi pástétom
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)
Adag 4

Készülékek

  • 1 konyhai aprítógép

Összetevők
  

  • 1 közepes édesburgonya
  • 15 dkg aktivált napraforgómag vagy dió
  • 10 dkg aszalt paradicsom
  • 1/2 darab lilahagyma
  • ízlés szerint só, citromlé, apróra vágott petrezselyem zöldje

Elkészítés
 

  • Az édesburgonyát kockákra vágjuk, a napraforgómaggal (vagy dióval) és a paradicsommal konyhai robotgépben simára dolgozzuk. Akár többször is indítsuk el a gépet, közben a gép oldalára felragadt masszát kotorjuk le, és folytassuk a munkát addig, amíg teljesen sima, kenhető masszát kapunk.
  • Ízesítsük sóval, citromlével.
  • A lilahagymát és a petrezselyem zöldet apróra vágva, a már kész pástétomhoz keverjük.

Megjegyzések

Ez a pástétom elkészíthető működik sütőtökből, a sütőtökhöz durvára törött aktivált tökmagot is lehet keverni, így még tartalmasabb lesz! A sok mag miatt ezt a pástétomot inkább valamilyen zöldséghez ajánlom, uborka vagy cukkini szeletekre, paprikába vagy saláta levelekbe töltve!
Kulcsszó aszalt paradicsom, édesburgonya
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close