A nyers zöldségekben, gyümölcsökben található egy bizonyos anyag, ‘enzim’, amely hőkezelés (főzés, sütés, kb 50 fok fölött) hatására lebomlik, elpusztul. Ennek értelmében a főtt ételekben nem találhatók enzimek.
Miért fontos, hogy enzimeket is juttassunk a szervezetünkbe?
Dr. Edward Howell, Amerika egyik vezető biokémikusa és táplálkozás-kutatója szerint az ember tovább és egészségesebben élhetne, ha jobban ügyelne értékes enzimjeire. Ennek egyik fő bizonyítéka, hogy a természetben élő állatok statisztikailag hosszabb életűek, mint az ember, és csak néhány természetes halálok okozza elmúlásukat.
Az enzimeknek három osztálya létezik:
- az anyagcsere enzimek, amelyek a testünket működtetik;
- az emésztőenzimek, amelyek a táplálékunkat emésztik;
- és a nyers ételekben található táplálék-enzimek, amelyek megkezdik az étel megemésztését.
Mi a baj a főtt ételekkel?

Dr. Howell elmélete szerint a táplálék elfogyasztásakor a nyers ételekben lévő enzimek – vagy az enzimpótlók – jelentős mértékű emésztést végeznek el, s így csökkentik a szervezet saját enzimpotenciáljának felhasználását. A főzéshez használt hő tönkreteszi az összes táplálék-enzimet, s emiatt az emberi test arra kényszerül, hogy több enzimet termeljen. Ettől pedig megnagyobbodnak az emésztőszervek, legfőképpen a hasnyálmirigy. Ha túl nagy mennyiségű emésztőenzimet kell előállítania, az enzimpotenciál esetleg már nem képes elegendő anyagcsere-enzimet kitermelni, hogy helyrehozza a szerveket ért károkat, és a test legyőzze a betegségeket.
Minden élőlény egy bizonyos mennyiségű enzimkészlettel születik, amivel élete során gazdálkodnia kell. Ha nem kap enzimekből utánpótlást a szervezet, akkor kimerül a készlet és a szervezet meghal. A főtt és feldolgozott ételek megemésztése a szervezetnek rengeteg energiába és a saját enzimkészletének felhasználásába kerül, ami által a rendszer többi működtetésére nem marad energiája és kapacitása.
Manapság, amikor rengeteg félkész, kész, mesterséges anyagokkal turbózott magas hőfokon kezelt „élelmiszert” eszünk a szervezetünk lényegében ordít, hogy kívülről őt támogató enzimeket kapjon. Ha a szervezetünk enzimkészletének jelentős része az emésztésre használódik el, akkor a védelmi funkciót nem tudja ellátni és a különböző vírusok és bacilusok nyitott kapukon vonulnak be, hiszen nem ütköznek ellenállásba, nincs ami megállítsa őket.

Az enzimek szerepét, jelentését és fontosságát Dr. Edward Howell foglalta össze. Ő írta meg az ‘Enzim táplálkozás’ című könyvet és vezette ezt a fogalmat a köztudatba. Jól felépített, érthető és tartalmas könyv, ami mindenki számára alapművé kellene, hogy váljon. Sok mindent megért belőle az ember és sokkal vonzóbbá teszi számára a nyers ételek fogyasztását is.
Dr. Howell szerint egészségünk legjobb megőrzéséhez, élettartamunk meghosszabbításához a táplálékokban rejlő enzimek jelentik a kulcsot, amelyeket az élő ételekből nyerhetünk, mint például a friss nyers zöldségek, gyümölcsök, csírák és pótlólagos táplálék-enzimek.
Ha szeretnél minél több nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, de eddig még nem tetted, akkor azt mindenképpen fokozatosan érdemes elkezdeni. Ez a bejegyzés ebben próbál segítséget nyújtani: Hogyan fogjunk hozzá minél több nyers zöldség és gyümölcs fogyasztásához?