Miért együnk meg naponta legalább fél kg nyers zöldséget?

1.3K

A válasz egyszerű: az élő, nyers ételekben (nyers zöldség, gyümölcs, diófélék, olajos magok, csírák, fűszerek) található meg mindaz az élet energia, tápanyag, enzim, vitamin és zsír, amire a szervezetnek szüksége van. Az egészségünk megőrzéséhez szükségünk van olyan vitaminokra, ásványi anyagokra, mikrotápanyagokra és növényi rostokra, amik a nyers növényekben találhatók.

Biztosan felteszed a kérdést kedves Olvasó, hogy hogyan is lehetséges mindez? Úgy, hogy nagyon szép, nagyon finom és változatos ételeket lehet nyers zöldségekből az asztalra tenni, és a hatása csodálatos: beáll az ideális testsúly, eltűnnek az addigi betegségeid, amiről azt hitted, hogy elkísérnek életed végéig. Megnő az energia szinted, hihetetlenül friss és fiatalos leszel. Meglátod, mások is észre fogják venni!

Szeretnék ajánlani egy könyvet, amely engem is elindított a természetes táplálkozás irányába. Victoria Boutenco: A nyers étel csodája

Van egy másik egészen egyszerű oka is annak, miért érdemes nyerset (is) enni: mert gyors. A legjobb gyors étel a világon egy tányér érett gyümölcs vagy saláta. Ezenkívül a nyers ételek vitamintartalma sokkal magasabb, mint a főtt ételeké, mivel a vitaminok hőérzékenyek.

almás diós saláta, minden nap fontos a nyers zöldség fogyasztása

A nyers ételek emésztőenzim tartalma segíti az emésztés hatékonyságát. A táplálékkal bevitt enzimek elősegítik az emésztés beindulását, így a szervezetnek kevesebb saját enzimet kell termelnie. A nyers ételek ezen kívül tele vannak mikroorganizmusokkal, amiket ugyancsak elfogyasztunk a zöldséggel-gyümölccsel. Ezek szervesen hozzátartoznak immunrendszerünk hatékony működéséhez, így a bélrendszert hasznos baktériumflórával népesítik be. Ez kedvezően hat ellenálló képességünkre, energiaszintünkre és bélrendszerünk egészségére is. Nő a beleinkben a baktériumflóra diverzitása (sokfélesége), ami elengedhetetlen az egészséges immunrendszer fenntartásához.

Az enzimek jelentőségéről itt olvashatsz bővebben: Nyers ételek – az enzimek jelentősége

Az enzimek 45 fok fölött bomlanak le, így a kíméletes aszalással elkészített nyers ételekkel még változatosabbá tudjuk tenni a nyers ételek fogyasztását.

Érdemes meghallgatni dr. Schwab Richard belgyógyász, gasztroenterológust!

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close