Áfonyás nyers növényi sajttorta, amilyen szép, annyira finom!

2.2K

Könnyű, friss, ízletes, a krém a szádban olvad szét, ugyanakkor tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és nem utolsó sorban pillanatok alatt készen van. Ez a nyers növényi sajttorta gyorsan a kedvenced lesz!

A tortához datolyát vagy datolyalekvárt használunk. Ha van otthon kész datolyalekvár, akkor sokkal könnyebben és gyorsabban elkészül a torta alapja. Datolyalekvár készítése!

A kesukrém eredeti receptjében kókuszolaj szerepel, de én már rég nem használok kókuszolajat, finomított, feldolgozott, nem illik bele a teljes értékű növényi étrendbe. Emiatt ugyanennyi kókuszkrémet használok, ami kicsit közelebb áll a kókusz természetes állapotához. A kókusz feladata itt a kesukrém szilárdítása, hogy lehűtve szeletekre lehessen vágni a tortát és ne folyjon szét.

sajttorta

Készíthetjük bármilyen gyümölccsel, eperrel, málnával, vagy akár ananásszal is.

Áfonyás nyers sajttorta

Áfonyás sajttorta sütés nélkül
Elkészítés ideje 2 óra 25 perc
Teljes Idő 2 óra 25 perc
Fogás Dessert
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)
Adag 8

Készülékek

  • 1 18 cm-es csatos tortaforma
  • 1 Turmixgép
  • 1 konyhai aprítógép

Összetevők
  

Az alaphoz

  • 6 dkg kókuszreszelék
  • 6 dkg zabpehely
  • 10 dkg datolyalekvár

A fehér krémhez

  • 25 dkg kesudió
  • 1 darab citrom leve és reszelt héja
  • 2 evőkanál növényi szirup agave, rizsszirup vagy más természetes édesítőszer
  • 15 dkg sűrű kókuszkrém
  • 3-4 evőkanál víz az állagtól függően

A gyümölcsös réteg

  • 15 dkg áfonya friss vagy fagyasztott
  • 1 evőkanál növényi szirup
  • 1 evőkanál utifűmag héj
  • 1 evőkanál citromlé

A díszítéshez

  • 10 dkg áfonya a díszítéshez
  • 5-10 darab menta levél, citromfű levél a díszítéshez

Elkészítés
 

  • A tortaformát kibéleljük sütőpapírral.
  • Az alaphoz aprítógépbe tesszük a datolyalekvárt és a kókuszreszeléket/zabpelyhet, és addig aprítjuk, amíg össze nem áll egy gombóccá. Ezt a masszát lenyomkodjuk a tortaforma aljára. Egy kanál aljával lesimítjuk, hogy egyenes legyen.
  • A kesukrémhez minden hozzávalót simára turmixolunk. Kóstolni kell, és ha nem elég édes, akkor tegyünk még bele édesítőszert ízlés szerint. A krém akkor lesz jó, ha a turmixolás közben elkezd kifehéredni. Ha még sárgás, darabos, akkor még egy kis vizet kell hozzá tenni.
  • Ha készen van a krém, ráöntjük az alapra. A tortát betesszük a mélyhűtőbe dermedni. Körülbelül másfél, 2 óra, amíg megszilárdul a kesudiós massza.
  • Az áfonyát turmixgépbe tesszük és egy evőkanál édesítőszerrel és az utifűmaghéjjal simára keverjük. Ezt is rásimítjuk a tortára, és betesszük most már a hűtőszekrénybe. Tálalásig elég sima hűtőszekrényben tárolni, a fagyasztásra csak addig volt szükség, amíg a kesukrém megszilárdult.
  • Tálaláskor még egy marék áfonyát, néhány levélke mentát, citromfűt teszünk a tetejére.

Megjegyzések

Ha azt szeretnénk, hogy a torta oldala ilyen szép rusztikus legyen, akkor a tortaforma oldalát is béleljük ki sütőpapírral. A papír a nedvességtől megráncosodik, és attól lesz ilyen érdekes formája a torta oldalának.
Kulcsszó áfonya, sajttorta
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close