Könnyű, friss, ízletes, a krém a szádban olvad szét, ugyanakkor tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és nem utolsó sorban pillanatok alatt készen van. Ez a nyers növényi sajttorta gyorsan a kedvenced lesz!
A tortához datolyát vagy datolyalekvárt használunk. Ha van otthon kész datolyalekvár, akkor sokkal könnyebben és gyorsabban elkészül a torta alapja. Datolyalekvár készítése!
A kesukrém eredeti receptjében kókuszolaj szerepel, de én már rég nem használok kókuszolajat, finomított, feldolgozott, nem illik bele a teljes értékű növényi étrendbe. Emiatt ugyanennyi kókuszkrémet használok, ami kicsit közelebb áll a kókusz természetes állapotához. A kókusz feladata itt a kesukrém szilárdítása, hogy lehűtve szeletekre lehessen vágni a tortát és ne folyjon szét.

Készíthetjük bármilyen gyümölccsel, eperrel, málnával, vagy akár ananásszal is.

Áfonyás nyers sajttorta
Készülékek
- 1 18 cm-es csatos tortaforma
- 1 Turmixgép
- 1 konyhai aprítógép
Összetevők
Az alaphoz
- 6 dkg kókuszreszelék
- 6 dkg zabpehely
- 10 dkg datolyalekvár
A fehér krémhez
- 25 dkg kesudió
- 1 darab citrom leve és reszelt héja
- 2 evőkanál növényi szirup agave, rizsszirup vagy más természetes édesítőszer
- 15 dkg sűrű kókuszkrém
- 3-4 evőkanál víz az állagtól függően
A gyümölcsös réteg
- 15 dkg áfonya friss vagy fagyasztott
- 1 evőkanál növényi szirup
- 1 evőkanál utifűmag héj
- 1 evőkanál citromlé
A díszítéshez
- 10 dkg áfonya a díszítéshez
- 5-10 darab menta levél, citromfű levél a díszítéshez
Elkészítés
- A tortaformát kibéleljük sütőpapírral.
- Az alaphoz aprítógépbe tesszük a datolyalekvárt és a kókuszreszeléket/zabpelyhet, és addig aprítjuk, amíg össze nem áll egy gombóccá. Ezt a masszát lenyomkodjuk a tortaforma aljára. Egy kanál aljával lesimítjuk, hogy egyenes legyen.
- A kesukrémhez minden hozzávalót simára turmixolunk. Kóstolni kell, és ha nem elég édes, akkor tegyünk még bele édesítőszert ízlés szerint. A krém akkor lesz jó, ha a turmixolás közben elkezd kifehéredni. Ha még sárgás, darabos, akkor még egy kis vizet kell hozzá tenni.
- Ha készen van a krém, ráöntjük az alapra. A tortát betesszük a mélyhűtőbe dermedni. Körülbelül másfél, 2 óra, amíg megszilárdul a kesudiós massza.
- Az áfonyát turmixgépbe tesszük és egy evőkanál édesítőszerrel és az utifűmaghéjjal simára keverjük. Ezt is rásimítjuk a tortára, és betesszük most már a hűtőszekrénybe. Tálalásig elég sima hűtőszekrényben tárolni, a fagyasztásra csak addig volt szükség, amíg a kesukrém megszilárdult.
- Tálaláskor még egy marék áfonyát, néhány levélke mentát, citromfűt teszünk a tetejére.