Íme egy remek „nut-free” petrezselyem pesto recept, vagyis nem tartalmaz olajos magot, mandulát, fenyőmagot, de még hozzáadott plusz olajat sem. A növényi zsiradékot az avokádó adja. Krémes, selymes, finom…
A pesto alapvetően egy magokból és zöld levélből készült étel, a pontos jelentése: zúzni, törni. Mozsárban összetörték a fenyőmagot (vagy mandulát, vagy más olajos magot), a fokhagymát, valamilyen zöld leveles zöldséget (bazsalikomot, petrezselymet, spenótot, stb…). Ízesítették sóval, dúsították jófajta olajjal. Megszámlálhatatlan fajtája létezik, nem csak zöld, de más színű is, például van piros pesto is.

Ez a magmentes pesto azért különleges, mert az is elkészítheti és eheti, aki nem szeretne, vagy nem tud magokat fogyasztani. Az avokádó egy teljesen jó választás, nem csak finom, de tele van értékes tápanyagokkal.

Miért pont petrezselyem? mert a petrezselyem jótékony hatásai miatt érdemes nem csak díszítésnek használni néhány guszta szendvicsen! Érdemes elkészíteni pestonak, zöld turmixnak!
Az avokádóról pedig a Házipatika oldalán találtam egy jó írást.

Avokádós petrezselyem pesto
Készülékek
- 1 konyhai aprítógép
Összetevők
- 1 db avokádó
- 1 csokor petrezselyemzöld (felvágva apró darabokra)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál sörélesztő pehely
- 1/2 citrom leve
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés
- Az összes hozzávalót aprítógépbe tesszük, és simára dolgozzuk. Lágy, krémes pesto lesz, szükség szerint vizet tehetünk hozzá.