A petrezselymet főleg ételek ízesítéséhez, díszítéséhez használják, és sokan nem tudják, hogy a petrezselyem nagyon értékes gyógynövény!
A petrezselyem jótékony hatásai:
- megelőzi az emésztési zavarok kialakulását, gyorsítja a tápanyagok lebontását, enyhíti a hányingert, elősegíti a bélgázok távozását
- szájüregi fertőzések kezelésére is alkalmas
- vitaminok: A-, B-, C-, E- és K-vitaminban gazdag
- ásványi anyagok: foszfor, kalcium, folsav, kén, réz és vas
- antioxidánsok: luteolin, apigenin, megköti a szabad gyököket
- csökkenti a tüdőrák, vastagbélrák kialakulásának kockázatát
- erősíti az immunrendszert
- kúraszerűen fogyasztva csökkenti az ízületi gyulladások és az asztma kialakulásának esélyét
- vízhajtó hatásának következtében fokozza a vesék és a hólyag működését
- segíti a máj és a teljes emésztő rendszer méregtelenítését
- szerepet játszik a bélflóra egyensúlyának fenntartásában
- enyhíti a magas vérnyomást, védi az érfalakat, javítja a vérkeringést
- szabályozza a vércukorszintet
- lassítja a csontritkulás folyamatát
A petrezselyem zöldje alapanyaga lehet bármilyen zöld turmixnak!
Ahhoz, hogy a jótékony hatásait érezzük, nem elég egy két levélkével fogyasztani belőle. Íme néhány recept, amivel nagyobb mennyiségű petrezselyemzöldet tudunk bejuttatni a szervezetünkbe:
1
2

Mandulás petrezselymes pesto
tovább a recepthez
3
