Ez a nyers ropi magokból, zöldségekből készül hőkezelés nélkül, így minden enzim és értékes tápanyag benne marad, így valóban táplálja a testünket.
A nyers ropi tulajdonképpen egy aszalvány, amit be lehet illeszteni a normál napi étrendbe, tízóraira vagy uzsonnára, vagy vendégeknek lehet kínálni, amíg nem érkezik meg a főfogás.

Ezt a ropit aszalógépben aszaljuk, vagy ha van légkeveréses sütőd, abban is kipróbálhatod az aszalást, résnyire nyitott ajtónál, alacsony hőfokon. Ha érdekel az aszalás, olvasd el ezt: ‘Aszaljunk otthon, mini tanfolyam‘
Aktivált napraforgómagot használunk, ami azt jelenti, hogy a magokat beáztatjuk tiszta vízbe legalább egy fél napra, majd megaszaljuk. ‘Mit jelent a magok aktiválása? Miért nem esszük a magokat nyersen?’
A sós lenmagos ropinak van egy egyszerűbb, hétköznapi változata, aminek a receptjét megtalálod – ITT – !
A fotókat Birta Endre készítette

Nyers ropi
Összetevők
- 20 dkg arany lenmag
- 20 dkg aktivált napraforgómag
- 1 nagyobb darab cukkini hámozva
- 1 sárga színű paprika (lehet csípős is, úgy finomabb, csak akkor gyerekek nem fognak enni belőle)
- 1 teáskanál himalája só
- szezámmag a szóráshoz
Elkészítés
- A magokat megőröljük, a zöldségeket kevés vízzel simára turmixoljuk. Sózzuk, majd tésztává gyúrjuk a száraz és a nedves összetevőket. Ha túl kemény lenne, kevés vizet adhatunk hozzá. Legalább 1 órát hagyjuk pihenni, amíg a lenmag aktiválódik.
- Fagylaltos kanállal egyforma gombócokat formázunk a masszából, majd vágódeszkán a tenyerünk segítségével hosszú csíkokat nyújtunk belőle.
- Megforgatjuk szezámmagban, és aszalógépben (először 60 fokon, majd 1 óra elteltével 45 fokon) teljesen ropogósra kiszárítjuk.