Ez a meggyes kocka egy régi recept, sokan látták már, sokan el is készítették. A meggy savanykás íze igazi harmóniában van a csokis és a vaníliás rétegekkel. Érdemes elkészíteni, kipróbálni!
A nyers édességek kicsik. Nincs bennük állományjavító, térfogatnövelő, így nem lesznek felfújt habos ételek. Tömények, formára és ízre egyaránt. Ha pl. tortát készülsz csinálni, válaszd a kisebb tortaformát, mert egy nyers tortából sokkal többen tudnak jót enni, mint egy hagyományosból.

Az alaphoz használhatunk vízben felpuhított datolyát, vagy datolyalekvárt. A datolyalekvár nem más, mint áztatott és elturmixolt datolya. Ha van ilyen a hűtőszekrényben, akkor sokkal egyszerűbb és gyorsabb a nyers édesség elkészítése, mert nem kell minden édességhez külön beáztatni, turmixolni. Csak kiveszünk a datolyalekvárból annyit, amennyire szükségünk van.
Szintén az alap összetevői között szerepel az aktivált dió is. Mit jelent az, hogy aktivált? Miért kell a nyers magokat aktiválni?
A meggyes réteghez használhatunk friss, vagy fagyasztott meggyet. Még a magozott fagyasztott meggyet is érdemes átvizsgálni, hogy ne tartalmazzon magot, mert bizony előfordul. A meggyes réteget datolyával édesítjük, nem használunk semmilyen más édesítőszert. A meggyes réteg sűrítésében szerepet játszik a datolya szárazsága, így itt NEM datolyalekvárt, hanem száraz datolyát használunk, mert azáltal is sűrűsödik a meggyes krém, hogy a száraz datolya nedvességet szív magába. Az utifűmaghéjnak is ez a szerepe, ez fogja megszilárdítani annyira, hogy aztán késsel szép szeleteket lehessen vágni belőle.

A meggyes kocka fehér, vaníliás kesu rétegéhez alapvetően kesudiót használunk. Ha van otthon már előre elkészített kesuvaj, akkor érdemes azt használni, mert könnyebb vele dolgozni, hamarabb lesz kész a kesukrém. Bármilyen édesítőszert lehet használni, a lényeg, hogy természetes legyen. Rizsszirup, agave szirup, stb. A szilárdításról itt is az utifűmaghéj gondoskodik, vigyázzunk, ne adagoljuk túl, mert a túl sok utifűmaghéj elveheti az ízeket.
A legtetejére csokimáz kerül, ezt készíthetjük olvasztott csokiból, vagy kakaóvaj, kókuszolaj, kakaópor és édesítő keverékéből is, igazodva a lehetőségeinkhez.
És akkor jöjjön a meggyes kocka receptje:

Meggyes kocka, a klasszikus nyers édesség
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 konyhai aprítógép
- 1 kb 20×20 cm-es tálca
Összetevők
Az alaphoz
- 15 dkg aktivált dió
- 15 dkg datolyalekvár vagy aszalt datolya vízben felpuhítva
- 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Meggyes réteg
- 15 dkg magozott meggy lehet fagyasztott is
- 3-4 darab aszalt datolya
- 1 púpozott evőkanál psyllium husk, vagyis utifűmag héj
A kesuhabhoz
- 20 dkg kesuvaj, vagy kesudió A kesuvaj már krémes, így sokkal könnyebb vele dolgozni
- 2 dl víz
- 2-3 evőkanál rizsszirup
- 1 kávéskanál vanília por
- 1 evőkanál psyllium husk, vagyis utifűmaghéj
- 1/2 citrom frissen kifacsart leve
A csokimázhoz:
- 2 evőkanál reszelt kakaóvaj
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 evőkanál kakaópor
- 1/2 evőkanál rizsszirup, vagy más természetes édesítő
Elkészítés
- Az első réteghez a diót aprítógépben morzsásra aprítjuk. Hozzákeverjük a datolyát és a kakaóport. Egy nem túl édes, tömör masszát kell kapjunk. Egy kb. 20×20 cm-es tálca aljára egyenletesen lenyomkodjuk.
- A meggyes réteghez a meggyet kimagozzuk, a levét lecsepegtetjük, hozzákeverjük a datolyát és aprítógépben durván felaprítjuk. Nem kell, hogy teljesen homogén massza legyen, kicsit maradhat darabos. A végén hozzátesszük a sűrítő anyagot, a psyllium husk-ot (utifűmaghéj), és jól elkeverjük. Rásimítjuk az alapra. Amíg a kesuhab készül, tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a meggyes réteg jól meg tudjon szilárdulni. (olyan jó zselés lesz)
- A kesuhabhoz a hozzávalókat turmixgépben simára keverjük. Azért került ebbe is utifűmaghéj, hogy még véletlenül se folyjon, ez a réteg is szilárd legyen. Ha készen van, rásimítjuk a meggyes rétegre. Ezután nem árt, ha az egész tálcát berakjuk a mélyhűtőbe addig, amíg a csoki a tetejére el nem készül.
- A nyers csokihoz felolvasztjuk a kakaóvajat, és hozzákeverjük a többi hozzávalót. Ráöntjük a jól lehűtött édességünk kesudiós rétegének tetejére, majd legalább 20 percre visszatesszük a mélyhűtőbe. Ezután a normál hűtőszekrényben hagyjuk állni 1 órát, ezután meleg késsel lehet szeletelni.
Megjegyzések