Meggyes kocka, régóta nagy kedvenc ez a nyers édesség!

2.5K

Ez a meggyes kocka egy régi recept, sokan látták már, sokan el is készítették. A meggy savanykás íze igazi harmóniában van a csokis és a vaníliás rétegekkel. Érdemes elkészíteni, kipróbálni!

A nyers édességek kicsik. Nincs bennük állományjavító, térfogatnövelő, így nem lesznek felfújt habos ételek. Tömények, formára és ízre egyaránt. Ha pl. tortát készülsz csinálni, válaszd a kisebb tortaformát, mert egy nyers tortából sokkal többen tudnak jót enni, mint egy hagyományosból.

meggyes kocka
aszalt datolya (balra lent), áztatott datolya (fent), datolyalekvár: elturmixolt áztatott datolya (jobbra lent)

Az alaphoz használhatunk vízben felpuhított datolyát, vagy datolyalekvárt. A datolyalekvár nem más, mint áztatott és elturmixolt datolya. Ha van ilyen a hűtőszekrényben, akkor sokkal egyszerűbb és gyorsabb a nyers édesség elkészítése, mert nem kell minden édességhez külön beáztatni, turmixolni. Csak kiveszünk a datolyalekvárból annyit, amennyire szükségünk van.

Szintén az alap összetevői között szerepel az aktivált dió is. Mit jelent az, hogy aktivált? Miért kell a nyers magokat aktiválni?

A meggyes réteghez használhatunk friss, vagy fagyasztott meggyet. Még a magozott fagyasztott meggyet is érdemes átvizsgálni, hogy ne tartalmazzon magot, mert bizony előfordul. A meggyes réteget datolyával édesítjük, nem használunk semmilyen más édesítőszert. A meggyes réteg sűrítésében szerepet játszik a datolya szárazsága, így itt NEM datolyalekvárt, hanem száraz datolyát használunk, mert azáltal is sűrűsödik a meggyes krém, hogy a száraz datolya nedvességet szív magába. Az utifűmaghéjnak is ez a szerepe, ez fogja megszilárdítani annyira, hogy aztán késsel szép szeleteket lehessen vágni belőle.

A meggyes kocka fehér, vaníliás kesu rétegéhez alapvetően kesudiót használunk. Ha van otthon már előre elkészített kesuvaj, akkor érdemes azt használni, mert könnyebb vele dolgozni, hamarabb lesz kész a kesukrém. Bármilyen édesítőszert lehet használni, a lényeg, hogy természetes legyen. Rizsszirup, agave szirup, stb. A szilárdításról itt is az utifűmaghéj gondoskodik, vigyázzunk, ne adagoljuk túl, mert a túl sok utifűmaghéj elveheti az ízeket.

A legtetejére csokimáz kerül, ezt készíthetjük olvasztott csokiból, vagy kakaóvaj, kókuszolaj, kakaópor és édesítő keverékéből is, igazodva a lehetőségeinkhez.

És akkor jöjjön a meggyes kocka receptje:

Meggyes kocka, a klasszikus nyers édesség

Diós-datolyás alapon lágy kesukrém, és savanykás meggy, csoki bevonattal a tetején.
Teljes Idő 40 perc
Fogás Dessert
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 Turmixgép
  • 1 konyhai aprítógép
  • 1 kb 20×20 cm-es tálca

Összetevők
  

Az alaphoz

  • 15 dkg aktivált dió
  • 15 dkg datolyalekvár vagy aszalt datolya vízben felpuhítva
  • 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Meggyes réteg

  • 15 dkg magozott meggy lehet fagyasztott is
  • 3-4 darab aszalt datolya
  • 1 púpozott evőkanál psyllium husk, vagyis utifűmag héj

A kesuhabhoz

  • 20 dkg kesuvaj, vagy kesudió A kesuvaj már krémes, így sokkal könnyebb vele dolgozni
  • 2 dl víz
  • 2-3 evőkanál rizsszirup
  • 1 kávéskanál vanília por
  • 1 evőkanál psyllium husk, vagyis utifűmaghéj
  • 1/2 citrom frissen kifacsart leve

A csokimázhoz:

  • 2 evőkanál reszelt kakaóvaj 
  • 1 evőkanál kókuszolaj 
  • 1 evőkanál   kakaópor 
  • 1/2 evőkanál rizsszirup, vagy más természetes édesítő

Elkészítés
 

  • Az első réteghez a diót aprítógépben morzsásra aprítjuk. Hozzákeverjük a datolyát és a kakaóport. Egy nem túl édes, tömör masszát kell kapjunk. Egy kb. 20×20 cm-es tálca aljára egyenletesen lenyomkodjuk. 
  • A meggyes réteghez a meggyet kimagozzuk, a levét lecsepegtetjük, hozzákeverjük a datolyát és aprítógépben durván felaprítjuk. Nem kell, hogy teljesen homogén massza legyen, kicsit maradhat darabos. A végén hozzátesszük a sűrítő anyagot, a psyllium husk-ot (utifűmaghéj), és jól elkeverjük. Rásimítjuk az alapra. Amíg a kesuhab készül, tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a meggyes réteg jól meg tudjon szilárdulni. (olyan jó zselés lesz)
  • A kesuhabhoz a hozzávalókat turmixgépben simára keverjük. Azért került ebbe is utifűmaghéj, hogy még véletlenül se folyjon, ez a réteg is szilárd legyen. Ha készen van, rásimítjuk a meggyes rétegre. Ezután nem árt, ha az egész tálcát berakjuk a mélyhűtőbe addig, amíg a csoki a tetejére el nem készül. 
  • A nyers csokihoz felolvasztjuk a kakaóvajat, és hozzákeverjük a többi hozzávalót. Ráöntjük a jól lehűtött édességünk kesudiós rétegének tetejére, majd legalább 20 percre visszatesszük a mélyhűtőbe. Ezután a normál hűtőszekrényben hagyjuk állni 1 órát, ezután meleg késsel lehet szeletelni.  

Megjegyzések

Ha nincs kakaóvaj, akkor jó minőségű (tej és cukormentes) bio csokit olvasztunk fel, és azt kenjük a tetejére. 
Az utifűmaghéj időre szilárdul, így legyünk türelmesek, és a következő réteget csak akkor tegyük rá a sütire, amikor az alsó réteg már „terhelhető”. 
Ezt az édességet le is lehet fagyasztani! Még puha állapotában kockákra kell vágni, és utána fagyasztani. Így mindig annyi szeletet tudunk kivenni, amennyit épp el fogunk fogyasztani. 
Ezt az édességet tortaformában is el lehet készíteni, és akkor meggyes-csokis-vaníliás torta lesz, ünnepi alkalomra. 
Kulcsszó datolya, dió, kesudió, kesuvaj, meggy

 

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close