A nyers diákkenyér két részből áll. Egy csokis-diós masszából, és a darabos részből, amiben olajos magok, aszalt gyümölcsök vannak.

A lisztes-cukros változat nem annyira egészséges, mivel hozzáadott cukrot, esetleg olajat is tartalmaz. Ha csak természetes alapanyagokból dolgozunk, akkor ez az étel is teljes értékű, vagyis a hozzávalókat eredeti formájukban tartalmazza, finomítás és feldolgozás nélkül.
A recepthez magozott datolyát használunk. Datolya vásárlásakor figyeljünk arra, hogy csak és kizárólag datolya legyen a csomagban. Olvassuk el figyelmesen a csomagoláson a hozzávalók listáját.

Ha puha, magos datolyánk van, azt magozzuk ki!
A másik fontos összetevő a diákkenyér tésztájában a dió. Aktivált diót használunk, mert a magokat nem esszük nyersen, ugyanis könnyen emésztési problémát okozhatnak. Ehhez a recepthez nem elég beáztatni a diót, jól meg is kell aszalni, mert a beáztatott, vizes diótól túl lágy lenne, nem állna össze a tészta.
A darabos részhez adott többi magot is aktiválni kell, kivétel ez alól a kesudió és a blansírozott mandula.
Aszalt gyümölcsök: szenteljünk figyelmet az aszalt gyümölcsök kiválasztására is, próbáljunk olyanokat választani, amiben lehetőleg nem raktak hozzáadott cukrot, olajat, (és még ki tudja miket raknak bele).

Csokis diákkenyér nyersen
Összetevők
a csokis tésztához:
- 15 dkg aktivált dió
- 10 dkg datolya, kevés vízzel elturmixolva
- 2 evőkanál kakaópor
- csipet só
a darabos rész:
- 15 dkg aszalt gyümölcs vegyesen: mazsola, aszalt áfonya, aszalt sárgabarack, meggy, stb.
- 15 dkg dióféle tetszés szerint vegyesen: dió, kesudió, mandula, paradió, ami van otthon, és amit szeretsz
Elkészítés
- A sima masszához a datolyát kimagozzuk, és kevés vízzel mézszerű pépet turmixolunk belőle. Ha a datolyánk kemény, akkor pár órára be lehet áztatni.
- Az aktivált diót apróra daráljuk, és hozzákeverjük a datolyapépet, a kakaóport, és a sót.
- Egy közepesen kemény masszát kapunk. Ha túlságosan száraz, morzsolódós, akkor egy nagyon kevés vizet lehet hozzá tenni. Ha túl lágy, akkor pedig egy kevés darált diót.
- A darabos hozzávalókat tisztítjuk, a magokat aktiváljuk, durvára törjük, az aszalt gyümölcsöket megmossuk, majd a kakaós masszához keverjük. Megpróbáljuk egyenletesen eloszlatni benne a darabos hozzávalókat.
- Fóliával kibélelünk egy őzgerinc formát, és belenyomkodjuk a masszát. Betesszük a hűtőszekrénybe legalább 2 órára. Tálra borítjuk, lehúzzuk a fóliát, és szeleteljük. 3-4 napig eláll a hűtőszekrényben.