Csokis diákkenyér nyersen, tele enzimekkel, vitaminokkal!

1.4K

A nyers diákkenyér két részből áll. Egy csokis-diós masszából, és a darabos részből, amiben olajos magok, aszalt gyümölcsök vannak.

diákkenyér

A lisztes-cukros változat nem annyira egészséges, mivel hozzáadott cukrot, esetleg olajat is tartalmaz. Ha csak természetes alapanyagokból dolgozunk, akkor ez az étel is teljes értékű, vagyis a hozzávalókat eredeti formájukban tartalmazza, finomítás és feldolgozás nélkül.

A recepthez magozott datolyát használunk. Datolya vásárlásakor figyeljünk arra, hogy csak és kizárólag datolya legyen a csomagban. Olvassuk el figyelmesen a csomagoláson a hozzávalók listáját.

diákkenyér

Ha puha, magos datolyánk van, azt magozzuk ki!

A másik fontos összetevő a diákkenyér tésztájában a dió. Aktivált diót használunk, mert a magokat nem esszük nyersen, ugyanis könnyen emésztési problémát okozhatnak. Ehhez a recepthez nem elég beáztatni a diót, jól meg is kell aszalni, mert a beáztatott, vizes diótól túl lágy lenne, nem állna össze a tészta.

A darabos részhez adott többi magot is aktiválni kell, kivétel ez alól a kesudió és a blansírozott mandula.

Aszalt gyümölcsök: szenteljünk figyelmet az aszalt gyümölcsök kiválasztására is, próbáljunk olyanokat választani, amiben lehetőleg nem raktak hozzáadott cukrot, olajat, (és még ki tudja miket raknak bele).

Csokis diákkenyér nyersen

Datolyából és dióból kakaóval összegyúrt tésztában diófélék, aszalt gyümölcsök
Teljes Idő 20 perc

Összetevők

a csokis tésztához:

  • 15 dkg aktivált dió 
  • 10 dkg datolya, kevés vízzel elturmixolva
  • 2 evőkanál kakaópor 
  • csipet   só  

 a darabos rész:  

  • 15 dkg aszalt gyümölcs vegyesen: mazsola, aszalt áfonya, aszalt sárgabarack, meggy, stb.  
  • 15 dkg   dióféle tetszés szerint vegyesen: dió, kesudió, mandula, paradió, ami van otthon, és amit szeretsz

Elkészítés

  • A sima masszához a datolyát kimagozzuk, és kevés vízzel mézszerű pépet turmixolunk belőle. Ha a datolyánk kemény, akkor pár órára be lehet áztatni.
  • Az aktivált diót apróra daráljuk, és hozzákeverjük a datolyapépet, a kakaóport, és a sót.
  • Egy közepesen kemény masszát kapunk. Ha túlságosan száraz, morzsolódós, akkor egy nagyon kevés vizet lehet hozzá tenni. Ha túl lágy, akkor pedig egy kevés darált diót.
  • A darabos hozzávalókat tisztítjuk, a magokat aktiváljuk, durvára törjük, az aszalt gyümölcsöket megmossuk, majd a kakaós masszához keverjük. Megpróbáljuk egyenletesen eloszlatni benne a darabos hozzávalókat.  
  • Fóliával kibélelünk egy őzgerinc formát, és belenyomkodjuk a masszát. Betesszük a hűtőszekrénybe legalább 2 órára. Tálra borítjuk, lehúzzuk a fóliát, és szeleteljük. 3-4 napig eláll a hűtőszekrényben.  

Megjegyzések

Fontos betartani a pihentetési időt, mert a diós, aszalt gyümölcsös massza az állás idő alatt fog összeállni, hogy szeletelhető legyen. A diók és az aszalt gyümölcsök beszívják magukba a nedvességet a tésztából, így az sokkal tömörebb lesz. 
Ha szeretnénk egy könnyebb (kevésbé zsíros) tésztát, akkor a dió mellé tehetünk zabpelyhet bármilyen elosztásban. Például 10 dkg dió, 5 dkg zabpehely. Vagy fele-fele…
Fogás: Dessert
Konyha: nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)
Kulcsszó: aktivált dió, aszalt gyümölcsök, datolya, kakaópor
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close