Nyers fasírt? Lehet, hogy nem kellene fasírtnak nevezni? Nem húsból van, és nincs is kisütve. Jó, de akkor mi legyen a neve? Fűszeres golyók magokból és zöldségekből? Kicsit hosszú… De a lényeg nem is a neve, hanem az, hogy az egyik legfinomabb nyers étel, amit valaha ettem. Lehet variálni a fűszerezését, az összetevők arányát, és mindig más és más ízű lesz.
Aktivált napraforgómagból, zöldségekből és fűszerekből áll, nem hőkezeljük, így a növényekben található vitaminok, antioxidánsok, enzimek érintetlenül megmaradnak, valódi vitaminbomba!

Nem kell hozzá feltétlen aszalógép, a sütőben is el lehet készíteni, és elsőre is sikerülni szokott, tehát a kezdők is bátran nekiláthatnak 🙂 Saláta mellé vagy csak úgy is remek nyers fogás…
A fasírt egyik összetevője az olajos mag. Ez adja a fehérjét, ez adja a teljes értékű zsiradékot. (Hogy miért jobb magokat enni, mint a belőlük kinyert olajat, arról itt olvashatsz bővebben) Ebben a receptben napraforgómag van, de lehet diót, tökmagot, vagy akár mandulát is használni. A magokat használat előtt aktiválni kell, (itt olvashatsz arról, hogy miért és hogyan), jó, ha mindig vannak otthon aktivált magok, így ha szeretnél valamilyen ételt készíteni, azonnal a rendelkezésedre állnak.
A nyers fasírt másik nagy összetevői a zöldségek. Elsősorban sárgarépát, zellert, hagymát használunk, de bármilyen kedvenc zöldséged mehet bele.
Egy nagyon fontos összetevő ennél a nyers ételnél az aszalt paradicsom. Az a tapasztalatom, hogy ha van benne aszalt paradicsom, akkor sokkal de sokkal finomabb, mintha nincs benne. Egy különleges íz, ami nem tömény, hanem finoman eloszlik a masszában, és ad egy jellegzetes ízt a fasírtnak.

Fűszerek: használj bátran különböző fűszer keverékeket, így a fűszerekkel is tudsz egyéni ízvilágot adni a fasírtoknak. Egyik héten bolognai, másik héten magyaros, majd curry-s ízű fasírtot készítesz, így sosem lesz unalmas…
A nyers fasírt massza megfelelő állaga: konyhai aprítógéppel dolgozunk, úgy állítsuk be a massza állagát, hogy ne legyen túl darabos (mert akkor szétesik), és túl pépes se, mert akkor nehéz formázni, szétfolyik a kezünkben.
A nyers fasírtot aszaljuk, ehhez ha nincs aszalógépünk, használhatunk sütőt, vagy kint a nap melegét, vagy egy fűtőtest tetejét, kandalló, kemence tetejét… Ha érdekel az aszalás, találsz itt egy rövid összefoglalót, hogy miért, mivel és hogyan aszalunk… érdemes elolvasni, mielőtt belefogsz.
10 személyre adom meg a hozzávalókat, mert érdemes egyszerre több fasírtot készíteni, hűtőben 5 napig eláll, de ha lefagyasztod, tovább is.

Nyers fasírt
Készülékek
- 1 konyhai aprítógép
- 1 aszalógép
Összetevők
- 30 dkg aktivált napraforgómag
- 25 dkg sárgarépa
- 40 dkg zeller
- 10 dkg kápia paprika
- 30 dkg aszalt paradicsom
- 5 dkg lilahagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma elhagyható, de lehet több is!
- só, fűszerek ízlés szerint, bors, füstös paprika, zöld fűszerek…
Elkészítés
- A hozzávalókat aprítógépbe tesszük, és egy könnyen formázható masszát készítünk belőle.
- Kóstolni kell, hogy az ízvilág közel álljon hozzád. Azt tudni kell, hogy az aszalással intenzívebbek lesznek az ízek, ha most sós, akkor aszalás után még sósabb lesz.
- Ez a massza kb 1,4 kg, ebből 40 darab 35 grammos golyót lehet formázni. Fagyiskanállal lehet a legkönnyebben egyforma darabokat kimérni. Így nem kell méricskélni, és biztos, hogy egyformák lesznek. Nem csak az esztétika miatt, hanem azért jó lenne, ha egyszerre lehetne őket kivenni az aszalóból, sütőből, és egyformán száradnának ki.
- Ha megformáztuk a golyókat (persze lehet lapos, lehet henger alakú, vagy bármilyen, ahogy tetszik), egy tepsibe tesszük, és betoljuk a sütőbe először 60 fokon, majd 1 óra után visszavesszük 50 fokra, és így szárítjuk még 2-3 órát. Az ajtót hagyd nyitva egy ujjnyira, hogy a pára el tudjon távozni, (kitámaszthatod egy fakanállal vagy konyharuhával).Aszalógépben is 1 óra 60 fokon, majd még 2-3 óra 50 fokra visszavéve.Akkor jó, ha kívül már száraz, megfogható, belül pedig puha és lágy.
- Legfinomabb így melegen, ahogy az aszalóból vagy sütőből kiveszed. Kóstold csak meg úgy frissen, el fog varázsolni 🙂