Nyers lasagna, vagyis rakott cukkini!

1.6K

Lasagna a klasszikus recept, ahol a tésztát cukkini csíkok adják, a húsos réteg dióból, a sajtos mandulából, a paradicsomos pedig friss és aszalt paradicsomból készül.

Káprázatosan gyönyörű, és az íze…

lasagna

A ropogós cukkini lapok között lágy krémes a mandula sajt, ízes-fűszeres a diós húspótló, és frissítő a paradicsomszósz.

Gyorsabban készen van, mint a sült változat, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá.

Nyers lasagna, rakott cukkini

Lasagna a klasszikus recept, ahol a tésztát cukkini csíkok adják, a húsos réteg dióból, a sajtos mandulából, a paradicsomos pedig friss és aszalt paradicsomból készül.
Elkészítés ideje 20 perc
Teljes Idő 20 perc

Készülékek

  • 1 Turmixgép
  • 1 konyhai aprítógép

Összetevők

A tésztához

  • 1 darab közepes cukkini

Darabos (húspótló) rész

  • 15 dkg aktivált dió
  • 1 kávéskanál
  • 1 teáskanál olaszos fűszerkeverék

Mandulasajtos réteg

  • 20 dkg aktivált vagy blansírozott mandula kesudióval is elkészíthető
  • 1 teáskanál
  • 2 evőkanál sörélesztő pehely
  • cukkini darabok, amik a cukkíni csíkozásnál lemaradnak
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 1 kis csokor friss bazsalikom
  • víz szükség szerint

Paradicsomos réteg

  • 1-2 darab friss paradicsom
  • 6-8 darab aszalt paradicsom (olajban eltett)
  • ½ darab vastag húsú kaliforniai paprika
  • 1 szem puha datolya kimagozva vagy egy kanál datolyalekvár
  • pici só

Plusz töltelék még

  • 1/2 darab jégsaláta apró darabokra vágva
  • 1 darab friss paradicsom

Elkészítés

  • a cukkininek levágjuk a két végét, és uborkagyaluval hosszúkás csíkokat vágunk belőle.
  • Elkészítjük a darabos tölteléket: a diót aprítógépben megtörjük a fűszerekkel, sóval. Ha kell, egy pici vizet tehetünk hozzá. Maradjanak benne darabok, de legyen benne lágy rész is, ami összefogja. Az állaga olyan, hogy ha két ujjunk között összenyomjuk, egyben marad, nem esik szét.
  • Elkészítjük a sajtos részt: a hozzávalókat aprítógépben simára keverjük. Több ideig is eltarthat, amíg az edény faláról spatulával letoljuk a ráragadt anyagot. Legyünk türelmesek. Annyi friss bazsalikomot tegyünk bele, amitől szép világoszöld lesz.
  • A paradicsomos réteghez mindent jól összeturmixolunk.
  • A jégsalátát kis kockákra vágjuk. Friss paradicsomot karikára vágunk.

Összeállítás

  • Előkészítünk egy közepes tepsit, az aljára lefektetjük a cukkini csíkokat két rétegben. Most felváltva rakjuk a különböző ízű tölteléket úgy, hogy közben karikára vágott friss paradicsom és kockára vágott jégsaláta is kerüljön a több rétegben rakott cukkini csíkok közé.
  • Lehet minden adagot külön tányéron összeállítani, ez egy művészet, ahogy az alkotás megszületik a tányéron 🙂
  • Koktél paradicsommal, csírákkal, friss hajtásokkal tálaljuk.

Megjegyzések

Miért használunk aktivált diót?  
Mit jelent az, hogy aktivált vagy blansírozott mandula? 
Ha a mandulánkon rajta van a vékony barna hártya, akkor az nyers. A magokat nem fogyasztjuk nyersen, a nyers mandulát is aktiválni kell. Ha fehér a mandulánk, nincs rajta a barna héj, azt már hántolásnál, blansírozásnál hőkezelték, vagyis nem nyers, azt fogyaszthatjuk úgy, ahogy van. Nincs szükség aktiválásra. 
A nyers mandula aktiválás időt és energiát vesz igénybe, de tele van enzimekkel, vagyis élő. A blansírozott mandulával egyszerű a dolgunk, azonnal tudjuk használni, cserébe nem nyers. Mindenki eldöntheti, hogy melyik előnyösebb a számára. 
Fogás: főétel
Konyha: nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)
Kulcsszó: aszalt paradicsom, cukkini, mandulasajt
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close