Lasagna a klasszikus recept, ahol a tésztát cukkini csíkok adják, a húsos réteg dióból, a sajtos mandulából, a paradicsomos pedig friss és aszalt paradicsomból készül.
Káprázatosan gyönyörű, és az íze…

A ropogós cukkini lapok között lágy krémes a mandula sajt, ízes-fűszeres a diós húspótló, és frissítő a paradicsomszósz.
Gyorsabban készen van, mint a sült változat, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá.

Nyers lasagna, rakott cukkini
Lasagna a klasszikus recept, ahol a tésztát cukkini csíkok adják, a húsos réteg dióból, a sajtos mandulából, a paradicsomos pedig friss és aszalt paradicsomból készül.
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 konyhai aprítógép
Összetevők
A tésztához
- 1 darab közepes cukkini
Darabos (húspótló) rész
- 15 dkg aktivált dió
- 1 kávéskanál só
- 1 teáskanál olaszos fűszerkeverék
Mandulasajtos réteg
- 20 dkg aktivált vagy blansírozott mandula kesudióval is elkészíthető
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál sörélesztő pehely
- cukkini darabok, amik a cukkíni csíkozásnál lemaradnak
- 1-2 evőkanál citromlé
- 1 kis csokor friss bazsalikom
- víz szükség szerint
Paradicsomos réteg
- 1-2 darab friss paradicsom
- 6-8 darab aszalt paradicsom (olajban eltett)
- ½ darab vastag húsú kaliforniai paprika
- 1 szem puha datolya kimagozva vagy egy kanál datolyalekvár
- pici só
Plusz töltelék még
- 1/2 darab jégsaláta apró darabokra vágva
- 1 darab friss paradicsom
Elkészítés
- a cukkininek levágjuk a két végét, és uborkagyaluval hosszúkás csíkokat vágunk belőle.
- Elkészítjük a darabos tölteléket: a diót aprítógépben megtörjük a fűszerekkel, sóval. Ha kell, egy pici vizet tehetünk hozzá. Maradjanak benne darabok, de legyen benne lágy rész is, ami összefogja. Az állaga olyan, hogy ha két ujjunk között összenyomjuk, egyben marad, nem esik szét.
- Elkészítjük a sajtos részt: a hozzávalókat aprítógépben simára keverjük. Több ideig is eltarthat, amíg az edény faláról spatulával letoljuk a ráragadt anyagot. Legyünk türelmesek. Annyi friss bazsalikomot tegyünk bele, amitől szép világoszöld lesz.
- A paradicsomos réteghez mindent jól összeturmixolunk.
- A jégsalátát kis kockákra vágjuk. Friss paradicsomot karikára vágunk.
Összeállítás
- Előkészítünk egy közepes tepsit, az aljára lefektetjük a cukkini csíkokat két rétegben. Most felváltva rakjuk a különböző ízű tölteléket úgy, hogy közben karikára vágott friss paradicsom és kockára vágott jégsaláta is kerüljön a több rétegben rakott cukkini csíkok közé.
- Lehet minden adagot külön tányéron összeállítani, ez egy művészet, ahogy az alkotás megszületik a tányéron 🙂
- Koktél paradicsommal, csírákkal, friss hajtásokkal tálaljuk.
Megjegyzések
Miért használunk aktivált diót?
Mit jelent az, hogy aktivált vagy blansírozott mandula?
Ha a mandulánkon rajta van a vékony barna hártya, akkor az nyers. A magokat nem fogyasztjuk nyersen, a nyers mandulát is aktiválni kell. Ha fehér a mandulánk, nincs rajta a barna héj, azt már hántolásnál, blansírozásnál hőkezelték, vagyis nem nyers, azt fogyaszthatjuk úgy, ahogy van. Nincs szükség aktiválásra. A nyers mandula aktiválás időt és energiát vesz igénybe, de tele van enzimekkel, vagyis élő. A blansírozott mandulával egyszerű a dolgunk, azonnal tudjuk használni, cserébe nem nyers. Mindenki eldöntheti, hogy melyik előnyösebb a számára.
Ha a mandulánkon rajta van a vékony barna hártya, akkor az nyers. A magokat nem fogyasztjuk nyersen, a nyers mandulát is aktiválni kell. Ha fehér a mandulánk, nincs rajta a barna héj, azt már hántolásnál, blansírozásnál hőkezelték, vagyis nem nyers, azt fogyaszthatjuk úgy, ahogy van. Nincs szükség aktiválásra. A nyers mandula aktiválás időt és energiát vesz igénybe, de tele van enzimekkel, vagyis élő. A blansírozott mandulával egyszerű a dolgunk, azonnal tudjuk használni, cserébe nem nyers. Mindenki eldöntheti, hogy melyik előnyösebb a számára.