A nyers kenyereket rendkívül változatosan és ízesen lehet elkészíteni. Magokból és zöldségekből állítjuk össze a masszát, majd pihentetjük egy éjszakán át, és reggel felszeleteljük és aszaljuk 2-3 órát. Érdemes megkóstolni, mert nagyon jól helyettesítheti a hagyományos kenyeret.
A nyers kenyeret aszalógépben készítjük. Az aszalás nem éppen hétköznapi konyhatechnikai eljárás, ezért ha érdekel, megnézheted az aszalós mini-tanfolyamot itt az oldalon. Miért, hogyan aszalunk, hány fokon, mennyi ideig, stb… választ kaphatsz ezekre a kérdésekre.
A manduláról, a mandula előkészítéséről (aktiválásról) itt olvashatsz!
Az eredeti kenyér recept lenmagból készül. Ahhoz, hogy az étkezéssel hozzájussunk a megfelelő mennyiségű omega3 zsírsavakhoz, naponta kellene lenmagot enni. Ha ezt a kenyeret fogyasztjuk, akkor ezzel már nincs több gond 🙂 Viszont sokan vannak, akik nem szeretik a lenmag tömény ízét… no ha ezzel te is így vagy, akkor ez a kenyér a te recepted! Pont annyi lenmag van benne, amennyire szükséged van, de mégsem annyi, hogy eleged legyen belőle !!!!
Ebből a mennyiségből 15 szelet kenyér, és egy nagyobb és egy kisebb pizza alap lett.
A kenyereknek elég 1-2 óra aszalás, nem lesznek teljesen szárazak, hanem éppen annyi nedvesség marad bennük, hogy finoman ehető legyen, mint egy hagyományos, tömör kenyér. Ez a kenyér 1 hétig áll el a hűtőszekrényben.
Mi az a pizza alap? Ugyanebből a masszából készül, korong alakúra formáztam, és még pluszban 3,5 óráig aszaltam. Ezeket teljesen ki kell szárítani, hogy meg tudják tartani a tölteléket masszívan, cserébe sokkal tovább elállnak a pizza alapok, akár hetekig is.



Zöldséges mandulakenyér
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 aszalógép
Összetevők
- 20 dkg aktivált vagy blansírozott mandula
- 20 dkg zabpehely (ha gluténérzéken vagy, akkor ez lehet gluténmentes)
- 10 dkg arany lenmag (használhatsz barnát is, csak akkor a színe nem lesz ilyen szép világos)
- 20 dkg sárgarépa,
- 10 dkg fehérrépa
- 20 dkg alma
- só ízlés szerin
Elkészítés
- A száraz anyagokat (a magokat) finom morzsásra aprítjuk a turmixgéppel.
- Az almát a répákkal majdnem simára turmixoljuk, sózzuk, majd összekeverjük a magokkal. Sűrű masszát kapunk, nem kell túl sokat gyúrkászni, mert akkor nagyon tömör lesz a kenyér. Épp csak keverjük el, hogy összeálljon.
- Veknit formázunk belőle, folpackba tekerjük és mehet pihenni a hűtőszekrénybe legalább 3 órára, de a legjobb egy egész éjszaka neki.
- Pihentetés után nagyon jól lehet szeletelni, az ujjnyi vékony szeleteket rácsra tesszük és 1-2 óra alatt megszikkasztjuk. Lehet tovább is aszalni, akkor keményebb lesz, de még így is omlós, nagyon finom!