Azt nem kell különösebben magyarázni, hogy miért sokkal jobb az otthon, házilag készített magtej, mint a dobozos! Csak az van benne, amit beleteszünk, friss, feldolgozatlan, tele enzimekkel, vitaminokkal, értékes ásványi anyagokkal. Ha van tejkészítő géped, akkor az a legegyszerűbb, akkor ne is olvass tovább. De ha nincs, akkor érdemes kipróbálni ezt a nagyon egyszerű és olcsó módszert magtej készítéséhez.
A tejkészítő berendezések általában hőkezelik a magokat, így az azokból készült tej nem lesz nyers. Ez nem feltétlen baj, ha ezzel nem szeretnél foglalkozni, hiszen a géppel készült magtej készítés rendkívül kényelmes. Ha azonban fontos számodra, hogy a magokban található enzimek és más mikrotápanyagok ne sérüljenek, akkor olvass tovább, hogyan készíts igazi, nyers magtejet!
Milyen magokból lehet magtejet készíteni?
Dió, kesudió, paradió, mogyoró, mák, szezámmag, kendermag, mandula, kókusz (kókuszreszelékből). Érdemes kipróbálni, mind finom. Érdemes a különböző alapanyagokat társítani, keverni, például a mandula és a kókusz nagyon finom együtt.
Rizsből és zabpehelyből is lehet növényi tejet készíteni, bár ezek nem olajos magok. A rizst meg kell főzni, a zabot pedig nem kell turmixolni, elég csak vízben áztatni egy rövid ideig a szűrés előtt.
Bár nem mag, de meg kell említeni, hogy banánból is remek növényi tejet lehet készíteni. (borító fotó). Előnye: nem kell sem édesíteni, sem ízesíteni, mert már önmagában is egy remek ital. Hátránya: azonnal meg kell inni, mert megbarnul, szétválik, és az íze is megváltozik, ha állni hagyjuk. Elkészítése nagyon egyszerű, a banánt vízzel simára kell turmixolni.

A magtej készítés folyamata
A nyers magokat felhasználás előtt aktiválni kell. Miért, és hogyan kell a magokat aktiválni?
Az aktivált magokat turmixgépben vízzel simára turmixoljuk.
Mennyi vizet használjunk? Azt ajánlom, hogy mérőpohárba, kancsóba mérjük ki a receptben megadott víz mennyiséget, de a turmixgépbe első lépésként csak annyi vizet öntsünk, amennyi ellepi a magokat plusz kb 1 cm-nyit. Erre azért van szükség, hogy a turmixgép teljesen simára, selymesre dolgozza a magokat, hogy minél kisebb darabokra hulljanak szét.Ha nem viszi a turmixgép, túl sűrű a massza, akkor tegyünk még hozzá egy kevés vizet.
Ha teljesen sima, krémszerű a keletkezett turmix ital (mondjuk máknál ez sosem történik meg, a mákos turmix mindig fog részecskéket tartalmazni), szóval ha már legalább 2 percig (gyengébb turmixgép esetén 4-5 percig is akár) turmixoltuk, akkor adjuk hozzá a többi vizet is, és még egyszer keverjük át.

Készítsünk elő egy nagyobb tálat és a szűrőzsákot. Az egyik kezünkkel tartsuk úgy a zsákot, hogy a nyílása szabad legyen. Ebbe a nyílásba öntsük bele a másik kezünkkel a kancsó tartalmát. Ha kicsi a zsák, vagy több a tej, akkor akár több részletben is. Fogjuk össze a szűrőzsák száját, és finoman kezdjük el nyomkodni a zsákban a pépet. A zsák apró lyukain elkezd kiszivárogni a szűrt, fehér lé… Mindaddig nyomkodjuk a pépet, amíg még jön belőle folyadék.
A leszűrt levet ilyenkor lehet ízesíteni. Vissza kell önteni a turmixgépbe, és a fűszereket, édesítőszereket turmixgéppel jól el lehet keverni. Azért itt ízesítünk, mert ha szűrés előtt tennénk, akkor a visszamaradt pép is fűszeres, édes lenne, ezzel csökkentenénk a további felhasználási lehetőségeit.
A visszamaradt pép is felhasználható! Mandulasajtot, desszerteket lehet készíteni belőlük!
A tej elkészült, igyuk meg, használjuk fel, vagy tegyük jól zárható üvegbe, és tároljuk hűtőszekrényben.
Magtej receptek



