A diótejet is ugyanolyan elven készítjük, mint a többi magtejet. Áztatás, turmixolás, szűrés… (Növényi tejek készítése házilag), a csokis diótej pedig egy következő lépés…
A natúr diótej önmagában is nagyon finom, nem meglepő módon dió íze van. DE! Ezt még lehet fokozni néhány jól összeválogatott ízesítő hozzáadásával!

Szerintem a csokis változat a diótejek királya. Ahol a dió és a csokoládé íze találkozik… selymesen, lágyan… A receptben olvasztott csokoládét használunk, amit vehetünk készen, vagy elkészíthetjük otthon magunk is kakaóvajból és kakaóporból. Ha kész csokoládét használunk, ügyeljünk arra, hogy jó minőségű legyen, kevés cukrot tartalmazzon, tej és más adalékanyag egyáltalán ne legyen benne. Bioboltokban hozzá lehet jutni olyan keserű csokoládékhoz, amik megfelelnek ennek az elvárásnak.

Csokoládés diótej
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 Szűrőzsák
Összetevők
- 20 dkg dió aktivált
- 1,6 liter víz tisztított
- 6 dkg csokoládé megolvasztott
- 1 evőkanál rizsszirup vagy más édesítőszer
Elkészítés
- A magok aktiválása egy hosszabb folyamat, hogy erre miért van szükség, arról egy bővebb leírás – ITT – található. Ha nincs aktivált dió, akkor egy fél napra (legalább 12 óra) be kell áztatni, gyakran cserélgetve az áztató vizet. Az idő letelte után jól át kell öblíteni a magokat, és utána fel lehet használni.
- A csokoládét gőz fölött állandó kevergetés mellett felolvasztjuk.
- Elkészítjük a diótejet: a diót a vízzel simára turmixoljuk, majd egy szűrőzsák segítségével leszűrjük.
- Az elkészített diótejet visszaöntjük a turmixgépbe, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és a rizsszirupot, és simára turmixoljuk.