Magas kalcium tartalma miatt különösen ajánlom a szezámtej megismerését. (a szezámmag súlyarányosan kalciumban gazdagabb, mint a tehéntej)
A szezámtej ugyanúgy készül, mint bármilyen növényi tej, áztatás, turmixolás, szűrés… bővebben itt olvashatsz a növényi tejekről: Növényi magtejek készítése
A színe már magával ragadó, és az állaga is finom, selymes. Annak van szerencséje, aki kedveli a kesernyés ízeket, mert könnyebb ezt az italt megszeretni, nem szokványos. Valami van benne, amitől az ember újra és újra megkívánja.

Sárgarépás szezámtej
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 Szűrőzsák
Összetevők
- 15 dkg szezámmag
- 10 dkg sárgarépa
- 1 liter víz
Elkészítés
- A szezámmagot legalább 3 órára tiszta vízbe áztatjuk. Leszűrjük, jól átöblítjük.
- A sárgarépát megtisztítjuk, ujjnyi darabokra vágjuk.
- A szezámmagot és a sárgarépát turmixgépbe tesszük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és simára turmixoljuk. Ha tűl sűrű, teszünk még hozzá egy kevés vizet, hogy a turmixgép erőlködés nélkül tudjon dolgozni. Ha már homogén, sima a massza, hozzáöntjük a maradék vizet is
- A turmixot beleöntjük egy szűrőzsákba és leszűrjük a tejet.
Megjegyzések
A visszamaradt pépből egy kanál méz, és egy kanál őrölt lenmag hozzáadásával masszát gyúrunk. Ebből a masszából kis gombócokat formázunk, megforgatjuk kókuszreszelékben, és édességként tálaljuk.
Más módon is lehet ízesíteni, kakaóval, fahéjjal, aszalt gyümölcsökkel. Tóth Andi videója a tiktok-on, hogyan készíti el a sárgarépás szezámtejet, és a visszamaradt pépből az édességet.