Sárgarépás szezámtej

511

Magas kalcium tartalma miatt különösen ajánlom a szezámtej megismerését. (a szezámmag súlyarányosan kalciumban gazdagabb, mint a tehéntej)

A szezámtej ugyanúgy készül, mint bármilyen növényi tej, áztatás, turmixolás, szűrés… bővebben itt olvashatsz a növényi tejekről: Növényi magtejek készítése

A színe már magával ragadó, és az állaga is finom, selymes. Annak van szerencséje, aki kedveli a kesernyés ízeket, mert könnyebb ezt az italt megszeretni, nem szokványos. Valami van benne, amitől az ember újra és újra megkívánja.

Sárgarépás szezámtej

Előkészítés ideje 3 óra
Elkészítés ideje 10 perc
Teljes Idő 3 óra 10 perc
Fogás Drinks
Konyha nyers
Adag 2

Készülékek

  • 1 Turmixgép
  • 1 Szűrőzsák

Összetevők
  

  • 15 dkg szezámmag
  • 10 dkg sárgarépa
  • 1 liter víz

Elkészítés
 

  • A szezámmagot legalább 3 órára tiszta vízbe áztatjuk. Leszűrjük, jól átöblítjük.
  • A sárgarépát megtisztítjuk, ujjnyi darabokra vágjuk.
  • A szezámmagot és a sárgarépát turmixgépbe tesszük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és simára turmixoljuk. Ha tűl sűrű, teszünk még hozzá egy kevés vizet, hogy a turmixgép erőlködés nélkül tudjon dolgozni. Ha már homogén, sima a massza, hozzáöntjük a maradék vizet is
  • A turmixot beleöntjük egy szűrőzsákba és leszűrjük a tejet.

Megjegyzések

A visszamaradt pépből egy kanál méz, és egy kanál őrölt lenmag hozzáadásával masszát gyúrunk. Ebből a masszából kis gombócokat formázunk, megforgatjuk kókuszreszelékben, és édességként tálaljuk. 
Más módon is lehet ízesíteni, kakaóval, fahéjjal, aszalt gyümölcsökkel. 
Kulcsszó magtej, szezámmag

Tóth Andi videója a tiktok-on, hogyan készíti el a sárgarépás szezámtejet, és a visszamaradt pépből az édességet.

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close