Hajdina palacsinta nyersen, csíráztatott hajdinából!

370

Ez a sós hajdina palacsinta valóban nem egy szokványos recept, több okból is. Először is, a hajdina nem egy sűrűn használt alapanyag, pedig magas beltartalmi értéke, ezáltal jótékony hatása is bizonyított.

A hajdinát nem fogyasztjuk nyersen, hanem egy órára beáztatjuk, és egy napig csíráztatjuk. A hajdina csíráztatása sokkal egyszerűbb, mint bármilyen más magé, nem szükséges hozzá semmilyen különleges eszköz, akár egy konyhai tálban is beindulnak a csírázási folyamatok, ha megfelelő a nedvességtartalom és a hőmérséklet.

A csíráztatás nem egy szokványos eljárás, bár egyre népszerűbb. A boltokban kapható csírák között ne keress hajdina csírát! A hajdinát épp csak addig csíráztatjuk, amíg kibújik a magból a csíra, körülbelül egy nap után már fogyasztható. Éppen ezért nagyon egyszerű otthon nekifogni. Itt az oldalon számos felhasználási módját megmutatom a hajdina elkészítésének, remek recepteket találsz itt.

Harmadszor pedig maga az aszalás sem egy széles körben alkalmazott konyhatechnikai eljárás, pedig cseppet sem nehezebb, vagy komplikáltabb, mint bármelyik más elkészítési mód. Ugyanakkor az aszalással meg tudjuk őrizni az ételek tápanyag tartalmát, ugyanis a hőkezeléssel a hőre érzékeny tápanyagok sérülnek, elpusztulnak. Ha valami különlegesre vágysz, akkor próbáld ki ezt a finom, egészséges, gluténmentes aszalványt!

Mi is tulajdonképpen a hajdina palacsinta? Csíráztatott hajdinából nyers palacsintát készítünk aszalással. A nyers ételekben, főleg a csírákban rengeteg élő enzim van, emiatt érdemes ezeket az ételeket napi szinten fogyasztani.

Egy kicsit hagyományosabb eljárással, lisztből készül a tortilla lap, amit szintén el tudunk készíteni otthon egyszerűen és gyorsan.

Hajdina palacsinta

Hajdinából aszalással készített nyers palacsinta
Előkészítés ideje 1 óra
Elkészítés ideje 4 óra
Teljes Idő 5 óra
Fogás főétel
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)
Adag 2

Készülékek

  • 1 Turmixgép
  • 1 aszalógép
  • 1 kávéőrlő

Összetevők
  

  • 2 csésze csíráztatott hajdina friss
  • 1 darab cukkini megházmozva, feldarabolva
  • 1 darab sárgarépa hámozva, darabolva
  • 1/2 csésze őrölt sárga lenmag
  • 1-1 kiskanál só, bors, pirospaprika fűszerezéshez

Elkészítés
 

  • A palacsintához a lenmagot kávéőrlőn megdaráljuk, és beáztatjuk annyi vízbe, amennyit magába szív, ehhez kell egy kis idő, legalább 1 órán keresztül hagyjuk, hogy aktiválódjanak a magban az enzimek.
  • A többi hozzávalót turmixgépben simára keverjük, majd összekeverjük a beáztatott lenmaggal.
  • A masszából két kör alakú lapot nyújtunk, és aszalógép tapadásmentes tálcáján szárítjuk 50 fokon. 2 óra után, vagy ha a teteje már száraz, meg kell fordítani, és még 2-3 órán át aszalni 42 fokos hőmérsékleten. Arra kell figyelni, hogy ne száradjon keményre, mert akkor nem tudjuk hajlítani, törik.
  • Ha sárga lenmagot használunk, akkor a palacsinta szép világos lesz, ahogy a képen is látszik. Ha hagyományos, barna lenmagot használunk, akkor a palacsinta is barna lesz.
Kulcsszó hajdina, nyers sós palacsinta
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close