Nyers pizza, a nyerskonyha egyik legkülönlegesebb főétele!

1.3K

A nyers pizza a nyerskonyha egyik legösszetettebb, legkülönlegesebb főétele. Biztos vagyok benne, hogy aki már egy ideje készít és fogyaszt nyers ételeket, a nyers pizza összetevőit már elkészítette és fogyasztja külön-külön, és ez az étel az, amiben ezeket az összetevőket szépen egymáshoz lehet rakni, és lehet élvezni a harmóniát, az ízek összhangját.

Többféle nyers pizza létezik a nyers konyhában is, egy fehér tésztás, mandula-alapú színes nyers pizzát már feltettem a Növényi konyha oldalára! Érdemes ezt is kipróbálni, megkóstolni.

nyers pizza
Fehér tésztás nyers pizza, receptért katt a képre!

Milyen összetevőkből áll a nyers pizza?

Nyers pizza alap

A nyers pizza alapja egy magokból és zöldségekből készített aszalvány. A kedvenc pizza alapom ez a céklás-répás zöldséges korong alaprecept. Ezeket a korongokat lehet kenyérként használni, lehet önmagában ropogtatni, vagy bármilyen szósszal, kencével, friss zöldségekkel fogyasztani, így önmagában is remek étel. Amikor bekeversz egy ilyen lenmagos tésztát, formázhatsz belőle kicsi korongokat minden napi használatra, de készíthetsz nagyobb pizza korongot is, ha megaszaltad, napokig, hetekig is eláll, így ha van készen, bármikor rápakolhatod a szószt, zöldségeket, mandulasajtot, és már eheted is a nyers pizzát.

nyers pizza
nyers pizza alap: aszalt pizza korong

A szósz

A nyers pizzára nyers pizza szószt teszünk, ez lehet paradicsomos, paprikás, kesudiós, mandulás, vagyis nagyon sokféle. Kiléphetünk a megszokott körből, és tehetünk rá bármilyen szószt, amit egyébként szoktunk készíteni, lehet hummusz, lehet egy padlizsánkrém, vagy egy füstölt tofukrém… Bátran lehet kísérletezni. Ez a recept paradicsomos lesz, de elvileg lehet bármi.

nyers pizza

A pizza feltét

Az alapra és a szószra teszünk feltéteket, ami bármilyen zöldség lehet. Amiket én szoktam: apróra vágott paprika, cukkini, olajbogyó, aszalt vagy friss lilahagyma.

Jöhetnek a zöld levelek: apróra vágott jégsaláta, rukkola, petrezselyemzöld, bazsalikom, bébispenót, bármilyen csíra! Rakjunk rá valamilyen növényi sajtot, mandulasajtot, csurgassunk rá bátran növényi majonézt, tejszínt… Bevált a spenótkrémes pizza, de ezzel a zelleres feltéttel is nagyon szeretjük.

És vége is a felsorolásnak, ennyiből áll a pizza. Összeállítjuk, és már ehetjük is.

A fotókat Birta Endre készítette

Paradicsomos nyers pizza

Aszalt pizza alapon paradicsom szósz, zöldségek, mandulasajt

Készülékek

  • 1 aszalógép
  • 1 Turmixgép
  • 1 konyhai aprítógép

Összetevők

az alaphoz

  • 15 dkg napraforgó mag 
  • 20 dkg lenmag 
  • 40 dkg sárgarépa 
  • 20 dkg cékla 
  • 10 dkg lilahagyma 
  • 1 evőkanál megaszalt, csíráztatott hajdina (elhagyható) 
  • só, olasz fűszerkeverék  

a szószhoz

  • 20 dkg aszalt paradicsom  
  • 1 darab kápia paprika 
  • 1 szem datolya 
  • ¼ darab lilahagyma (mérete akkora legyen, mint a datolya kb) 
  • 2 evőkanál citromlé 
  • 3-4 bazsalikom szár levelével együtt  

a mandulasajthoz

  • 15 dkg hámozott mandula  
  • 2 evőkanál inaktív sörélesztő pehely 
  • 1 teáskanál   só 
  • tisztított víz, vagy simára turmixolt, hámozott cukkini  

a feltéthez

  • 1 kis üveg magozott olajbogyó, 
  • pár levélke rukkola
  • 1 db karikára vágott kápia paprika,

Elkészítés

  • Az alapot érdemes korábban elkészíteni, így bármikor felhasználható.
    Az alaphoz valókat aprítógépben morzsásra aprítjuk, a magokat durvára megőröljük. A hajdina opcionális, vele sokkal omlósabb, roppanósabb lesz az alap, de ha nincs, akkor ki is hagyható. A masszából kb 17 cm átmérőjű korongokat formálunk, ebből 4 darab fér az aszalógép tapadásmentes lapjára, így gazdaságos lehet a helykihasználás. Úgy formázzuk, hogy a szélén maradjon kis perem.  
  • 2-3 óráig aszaljuk 60 fokon, majd óvatosan megfordítjuk. Még így is mehet 1 óra 60 fokon, majd visszavesszük a hőmérsékletet 50 fokra, és addig aszaljuk, amíg teljesen száraz nem lesz. Ez függ attól, hogy milyen sűrű volt a massza, függ a levegő páratartalmától, és még sok mástól is, de kb 6-8 óra lesz.   
  • Ha száraz aszalt paradicsomunk van, akkor azt be kell áztatni tisztított vízbe addig, amíg fel nem puhul, csak utána tudjuk használni. Ha olajban eltett, napszárított paradicsomunk van, azt használhatjuk azonnal. Kápia paprikát nem csak az íze miatt is használunk, hanem a szép piros színe miatt is. Ilyenkor nem veszünk paradicsomot, mert annak sem íze, sem színe nincs. Ha épp szezonja van a paradicsomnak, akkor fele ennyi aszalt paradicsomot használj, és a paprika mellett 4-5 szem friss, érett paradicsomot is tehetsz a szószba.  
    A szósz hozzávalóit beletesszük a turmixgépbe, és egy teljesen sima masszát turmixolunk.  
  • A mandulasajthoz a mandulát szárazon finomra őröljük a sóval, sörélesztő pehellyel. Majd annyi vizet teszünk csak hozzá, hogy épp összekapja, és egy sűrű massza legyen. Legalább 15 percig hagyjuk állni.  
    (itt használjunk blansírozott mandulát, vagy áztatás után hámozzuk meg kézzel, hogy szép fehér legyen a sajtunk) Víz helyett használhatunk simára turmixolt, hámozott cukkinit is. A cukkini növeli a mandulasajt térfogatát, ugyanakkor nem lesz annyira tömény, zsíros. Ha túl sok folyadékot (vizet vagy turmixolt cukkinit) használtunk, és kicsit lágyabb lett a sajt, akkor kevés utifűmag héjjal tudjuk szilárdítani.  
  • Összeállítás: a pizza alapra rákenünk 2-3 evőkanál paradicsom szószt, rátesszük a karikára vágott paprikát, olajbogyót, rukkolát. A mandula sajtból kézzel kicsi darabokat csippentünk, és azt is elhelyezzük szépen a pizzán.  
Fogás: főétel
Konyha: nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)
Kulcsszó: pizza
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close