Hipokratész itala, a lúgosító zöldséglé! Léböjtkúrák alapleve!

981

A turmix italokkal ellentétben a szűrt levek esetén a rostokat kiszűrjük, és eldobjuk. Miért van erre szükség, amikor a növényi rostok jótékonyak? Több oka is lehet, például nem szeretnénk rostokat fogyasztani, ha böjtölünk. Ilyenkor szilárd táplálékot nem fogyasztunk, még rostokat sem, leáll az emésztésünk. A másik oka lehet még annak, hogy naponta több liter szűrt levet szeretnénk meginni: az étrendünk tartalmaz már elég rostot, eszünk salátákat, nyers vagy főtt zöldséges ételeket, és jelentős mennyiségű turmix italt is fogyasztunk. Ha ebben az esetben is szeretnénk még több vitaminhoz, lúgosító ásványi anyaghoz jutni, akkor sokkal könnyedebb megoldás egy pohár szűrt lé, mint még egy pohár turmix.  Turmix ital, vagy szűrt lé, melyik az egészségesebb?

Miért fontos a léböjt során sok lúgosító, szűrt zöldséglevet fogyasztani?  

A böjtölés alatt a savraktárakból a lebomló savas mérgek a vérbe jutnak. A szervezet arra törekszik, hogy a vér pH értékét egyensúlyban tartsa, emiatt ezt a savas hatást igyekszik ellensúlyozni: a csontokból és a fogakból kalciumot von el. Ilyenkor gondoskodnunk kell arról, hogy a bevitt folyadékok, teák, zöldséglevek lúgosító hatásúak legyenek, vagyis megfelelő ásványi anyag tartalommal rendelkezzenek. Ha így teszünk, akkor a böjt során felszabaduló savak közömbösítése nem terheli meg a szervezetünket.  

Léböjt egy orvos szemével!

Hipokratész ital, lúgosító zöldséglé

Lúgosító italok: búzafűlé, lúgosító teák, minden zöldséglé, ami tartalmaz klorofilt.  

Ha böjtölünk, akkor naponta maximum 1 pohár gyümölcslevet igyunk meg. Szervezetünk próbál átállni a testünk zsírtartalékainak felhasználására, de ha édes folyadékot iszunk, akkor ezt a törekvését nem támogatjuk. 

Ha még nem készítettél szűrt leveket, akkor olvasd el ezt a cikket!

A szűrt levek készítéséhez szükséged lesz vagy egy turmixgépre plusz egy szűrőzsákra, vagy valamilyen lényerő gépre.

Az amerikai Hippocratesz intézetben az egyik legtöbbet fogyasztott ital: nem véletlen. Remek szomjoltó, ásványi anyag visszapótló, tisztító ital. A léböjt egyik legfontosabb eleme.  

A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, szerves sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A vér sav és lúg tartalmának összhangja akkor bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig többnyire fehérje, tömény keményítő, vagy tömény szénhidrát, illetve a közönséges fehér vagy barna cukor. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát. Ha ez nem történik meg, egész sor tünet jelentkezhet vagy betegség, alakulhat ki. (www.nepgyogyaszat.hu) 

Hipokratész itala

A léböjt egyik legfontosabb alapleve, zellerszár, uborka, gyömbér és napraforgó csíra
Teljes Idő 10 perc

Készülékek

  • 1 zöldségprés vagy gyümölcscentrifuga, vagy turmixgép és szűrőzsák

Összetevők
  

  • 1 nagy csokor szárzeller a leveleivel együtt 
  • 2 kígyóuborka
  • 2 cm-es gyömbér darabka 
  • egy marék napraforgócsíra (ha nincs, ez elhagyható)

Elkészítés
 

  • A zöldségeket feldarabolva beletesszük a lényerő gépbe. (gyümölcscentrifuga vagy lényerő présgép egyaránt használható. Ha gyümölcscentrifugánk van, a napraforgó csírát ne tegyük bele, azt együk meg az ivólé mellé) 
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close