Gluténmentes zsemle (sütőben sütött), kezdők is kipróbálhatják!

3.7K

Sokféle gluténmentes kenyérrel, zsemlével próbálkoztam, kísérleteztem. Ezt a változatot azért szeretem, mert nem kell hozzá konyhai robotgép, csak simán kézzel (egy kanállal) összekeverem, és csak addig kell állni hagyni, amíg bemelegszik a sütő. Gyorsabban megsül, mint egy kenyér, így ha nincs sok idő várni, akkor ez készül.  

gluténmentes zsemle

Az összetevők között szerepel az utifűmaghéj, ha még nem hallottál róla, vagy szeretnéd tudni, hogy ez mi, olvasd el ezt a cikket – ITT- !

Az összetevők között zabpehely van, ami természetesen gluténmentes zabpehely azok számára, akiknek már egy glutén molekula is veszélyes lehet, mert annyira érzékenyek. Akik azért választják ezt a házi készítésű zsemlét, mert csak szeretnének kevesebb glutént fogyasztani (mint ahogy én is), azok nyugodtan vásárolhatnak hagyományos, nem kiemelten gluténmentes zabpelyhet!

A zabról, annak jótékony tulajdonságairól, gluténérzékenyek zab-fogyasztásáról – ITT – olvashatsz, vagy – ITT- !

Ha nem szedjük szét gombócokra, egyben is kisüthetjük egy kenyérformában, vagy őzgerinc formában. Kicsit több idő kell hozzá (kb 70 perc), próbáld ki így is!

Amíg sül a zsemle, elkészítheted hozzá a gombás tölteléket, és már készen is van a mai vacsora:

Gluténmentes zsemle

Friss zsemle gluténmentes alapanyagokból
Teljes Idő 50 perc
Fogás Kenyér
Konyha növényi konyha

Készülékek

  • 1 sütő

Összetevők
  

  • 20 dkg kukoricaliszt, 
  • 10 dkg zabpehely, 
  •  5 dkg napraforgómag, 
  • 3,5 dkg psyllium husk (utifűmaghéj) 
  • 4 gramm élesztő por  
  • 6 dl langyos víz
  •  1 teáskanál só 

Elkészítés
 

  • A langyos vízben feloldjuk az élesztőt, majd egy nagyobb tálban összekeverjük a többi hozzávalót.
  • Az élesztős vizet a lisztkeverékhez öntjük. Egy homogén masszát keverünk. Dagasztani nem kell.  
  • 5-10 percig hagyjuk állni, majd kis gombócokat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket. Előmelegített sütőben 200 fokon 40 perc alatt készre sütjük.
Kulcsszó kenyér
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close