12 ok, amiért érdemes hajdinát fogyasztani

1.2K

A hajdinára úgy tekintünk, mint az egyik legegészségesebb gabonafélére, pedig valójában nem gabona, hanem a keserűfűfélék családjába tartozó növény, melynek lisztes magját hasonlóan szokták fogyasztani, mint a búzát. Ezzel együtt pedig utóbbinak szuper alternatívája, hiszen gluténérzékenyek is bátran ehetik. A hajdina egy igazi szuperétel, a tudatos táplálkozásban napi szinten kell, hogy szerepeljen.

A hajdina egészségre gyakorolt jótékony hatásai:

  1. A hajdina gluténmentes
  2. A csíráztatott hajdinának magas a vas-, a magnézium- és a cinktartalma, könnyen emészthető
  3. A hajdina tisztítja a bélrendszert, így hasmenés esetén is érdemes fogyasztani.
  4. A hajdinában nem található káros anyag, viszont számos tápanyagot tartalmaz, mint például kiváló minőségű fehérjéket. Ebből kifolyólag szuper húspótló, így a vegetáriánusok és a vegánok előszeretettel fogyasztják.
  5. A hajdina aktív anyaga a chiro-inositol nevű vegyület, aminek köszönhetően képes szabályozni a vércukorszintet, ezért a fogyasztása ajánlott cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciában szenvedőknek.
  6. A hajdina képes csökkenteni a vérnyomást, amit a rutin nevű ásványi anyagnak köszönhetünk, megelőzi a visszerek kialakulását, tisztítja a hajszálereket.
  7. Magas élelmirost-tartalma miatt a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (például vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.
  8. Magas metionintartalma miatt a máj elzsírosodási folyamatának megelőzésében is jótékony lehet, szabályozza a koleszterinszintet és védi a májat.
  9. A hajdina rendszeres fogyasztása megvédi a gyermekeket az asztma kialakulásától.
  10. Gátolja a korai öregedést és segíti a sejtek regenerálódását.
  11. Előnyös a fogyókúrás étrendekben és az ideális testsúly fenntartására tett kísérletekben.
  12. Javítja a kognitív funkciókat, például a koncentrációt és a memóriát.

Ezeket a jótékony hatásokat csak akkor tudja kifejteni, ha megesszük!

Tanácsok, tippek : Hogyan fogyasszuk a hajdinát?
Így kell csíráztatni : Hajdina csíráztatása
Receptek: Hajdina csíra pástétomÉdes hajdinacsíra kásaHajdinakása gyümölcsökkel, nyers csírareggeliGyümölcsös hajdina kása nyersen,

A hajdina tápanyag tartalma (100 g) száraz állapotban

Energia343 kcal
Fehérje13,3 g
Zsír3,4 g
telített0,7 g
egyszeresen telítetlen1 g
többszörösen telítetlen1 g
Szénhidrát61,5 g
cukor0 g
Rost10 g
Nátrium1 mg
Koleszterin0 mg
Glikémiás index54

Vitaminok és ásványi anyagok 100 g hajdinában száraz állapotban, és a napi szükséglet %-ban megadva

A-vitamin00 %
B1-vitamin (Tiamin)0,101 mg9,2 %
B2-vitamin (Riboflavin)0,425 mg30,4 %
B3-vitamin (Niacin)7,02 mg43,9 %
B5-vitamin (Pantoténsav)1,233 mg20,6 %
B6-vitamin (Piridoxin)0,21 mg15 %
B8-vitamin (Kolin)0 mg0
B9-vitamin (Folsav)30 µg15 %
B12-vitamin (Kobalamin)0 µg0
C-vitamin0 mg0
Cink2,4 mg24 %
D-vitamin0 µg0
E-vitamin0 mg0
Foszfor347 mg49,6 %
K-vitamin0 µg0
Kalcium18 mg2,3 %
Kálium460 mg23 %
Likopin0 µg0
Lutein+Zeaxantin0 µg0
Magnézium231 mg61,6 %
Mangán1,3 mg65 %
Nátrium1 mg0,1 %
Réz1,1 mg110 %
Szelén8,3 µg15,2 %
Vas2,2 mg15,7 %
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close