A hajdinára úgy tekintünk, mint az egyik legegészségesebb gabonafélére, pedig valójában nem gabona, hanem a keserűfűfélék családjába tartozó növény, melynek lisztes magját hasonlóan szokták fogyasztani, mint a búzát. Ezzel együtt pedig utóbbinak szuper alternatívája, hiszen gluténérzékenyek is bátran ehetik. A hajdina egy igazi szuperétel, a tudatos táplálkozásban napi szinten kell, hogy szerepeljen.

A hajdina egészségre gyakorolt jótékony hatásai:
- A hajdina gluténmentes
- A csíráztatott hajdinának magas a vas-, a magnézium- és a cinktartalma, könnyen emészthető
- A hajdina tisztítja a bélrendszert, így hasmenés esetén is érdemes fogyasztani.
- A hajdinában nem található káros anyag, viszont számos tápanyagot tartalmaz, mint például kiváló minőségű fehérjéket. Ebből kifolyólag szuper húspótló, így a vegetáriánusok és a vegánok előszeretettel fogyasztják.
- A hajdina aktív anyaga a chiro-inositol nevű vegyület, aminek köszönhetően képes szabályozni a vércukorszintet, ezért a fogyasztása ajánlott cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciában szenvedőknek.
- A hajdina képes csökkenteni a vérnyomást, amit a rutin nevű ásványi anyagnak köszönhetünk, megelőzi a visszerek kialakulását, tisztítja a hajszálereket.
- Magas élelmirost-tartalma miatt a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (például vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.
- Magas metionintartalma miatt a máj elzsírosodási folyamatának megelőzésében is jótékony lehet, szabályozza a koleszterinszintet és védi a májat.
- A hajdina rendszeres fogyasztása megvédi a gyermekeket az asztma kialakulásától.
- Gátolja a korai öregedést és segíti a sejtek regenerálódását.
- Előnyös a fogyókúrás étrendekben és az ideális testsúly fenntartására tett kísérletekben.
- Javítja a kognitív funkciókat, például a koncentrációt és a memóriát.
Ezeket a jótékony hatásokat csak akkor tudja kifejteni, ha megesszük!
Tanácsok, tippek : Hogyan fogyasszuk a hajdinát?
Így kell csíráztatni : Hajdina csíráztatása
Receptek: Hajdina csíra pástétom, Édes hajdinacsíra kása, Hajdinakása gyümölcsökkel, nyers csírareggeli, Gyümölcsös hajdina kása nyersen,
A hajdina tápanyag tartalma (100 g) száraz állapotban
Energia | 343 kcal |
Fehérje | 13,3 g |
Zsír | 3,4 g |
telített | 0,7 g |
egyszeresen telítetlen | 1 g |
többszörösen telítetlen | 1 g |
Szénhidrát | 61,5 g |
cukor | 0 g |
Rost | 10 g |
Nátrium | 1 mg |
Koleszterin | 0 mg |
Glikémiás index | 54 |
Vitaminok és ásványi anyagok 100 g hajdinában száraz állapotban, és a napi szükséglet %-ban megadva
A-vitamin | 0 | 0 % |
B1-vitamin (Tiamin) | 0,101 mg | 9,2 % |
B2-vitamin (Riboflavin) | 0,425 mg | 30,4 % |
B3-vitamin (Niacin) | 7,02 mg | 43,9 % |
B5-vitamin (Pantoténsav) | 1,233 mg | 20,6 % |
B6-vitamin (Piridoxin) | 0,21 mg | 15 % |
B8-vitamin (Kolin) | 0 mg | 0 |
B9-vitamin (Folsav) | 30 µg | 15 % |
B12-vitamin (Kobalamin) | 0 µg | 0 |
C-vitamin | 0 mg | 0 |
Cink | 2,4 mg | 24 % |
D-vitamin | 0 µg | 0 |
E-vitamin | 0 mg | 0 |
Foszfor | 347 mg | 49,6 % |
K-vitamin | 0 µg | 0 |
Kalcium | 18 mg | 2,3 % |
Kálium | 460 mg | 23 % |
Likopin | 0 µg | 0 |
Lutein+Zeaxantin | 0 µg | 0 |
Magnézium | 231 mg | 61,6 % |
Mangán | 1,3 mg | 65 % |
Nátrium | 1 mg | 0,1 % |
Réz | 1,1 mg | 110 % |
Szelén | 8,3 µg | 15,2 % |
Vas | 2,2 mg | 15,7 % |