A hajdina beillesztése a napi táplálkozásunkba

857

A hajdina jótékony hatásairól érdemes először elolvasni ezt a cikket : 12 ok, amiért érdemes hajdinát fogyasztani

Milyen hajdinát vásároljunk?

Sokféle hajdina kapható (szerencsére), ezek közül válasszuk a hántolt hajdinát, és lehetőleg a világos színűt, ami nincs megpirítva, megpörkölve. Miért ? Mert sokkal jobb az íze, és ha főleg nyersen, kicsíráztatva fogjuk fogyasztani, akkor még inkább a natúr hajdinát vegyük, mert a pirított hajdina nem fog kicsírázni.

Többféle gyártó, többféle hajdináját kipróbálva, ez a hajdina az, ami már évek óta bevált, nincs benne sok magtöret, szépek, egészségesek a szemek, és nagy százalékban ki is csíráznak. És nem utolsó sorban, ökológiai gazdaságból származik, ami azt jelenti, hogy vegyszermentes, bio minőségű.

Hogyan érdemes fogyasztani a hajdinát?

Először írom a főzött, párolt változatot, mert az lesz a rövidebb. Hasonló módon, ahogy a rizst vagy kölest főzzük, pároljuk, a hajdinát is lehet ilyen módon köretként fogyasztani. Hőkezelés során jellegzetes illat szabadul fel, a hajdina íze is megváltozik. Ha ezt a hajdina-illatot, ízt nem kedveled, akkor olvass tovább, mert nyers változatban egyáltalán nem jelentkezik, sőt, nyersen fantasztikusan finom !

Teljesen nyersen nem tudjuk jól emészteni a hajdinát (mint a hogy a többi magot sem), de kicsíráztatva, vagy csíráztatva és aszalva egy remek alapanyagot kapunk, amit többféleképpen is fel lehet használni. A hajdinát 1 napig csíráztatjuk, épp csak, hogy fogyasztható legyen a magocska. Nem növesztünk neki hosszú hajtást, amint kibújik a magból a csíra, már lehet is enni! A hajdina csíráztatásáról – ITT – olvashatsz bővebben!

Nyers hajdina kása: A frissen kicsírázott hajdinát diófélékkel (dió vagy mandula, vagy kesudió), fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg vagy kakaópor) egy kevés vízzel elturmixoljuk, tehetünk hozzá friss vagy aszalt gyümölcsöket, magokat, és kész a finom, tápláló reggeli. Recept: Édes hajdinacsíra kásagyümölcsös hajdina kása, és még egy gyümölcsös recept!

Pástétom hajdinacsírából: A frissen kicsírázott hajdinát dióval, napraforgómaggal, fűszerekkel aprítógépben krémesre dolgozzuk, tehetünk hozzá zöldségeket, hagymát, fokhagymát, és kész az ízletes kence, vagy mártogatós. Recept : Hajdina csíra pástétom

Nyers palacsinta: A kicsírázott hajdinát lenmaggal, zöldségekkel, fűszerekkel elturmixoljuk, kiterítjük aszalógép tapadásmentes lapjára, és közepesen megaszaljuk. Így készül a nyers palacsinta hajdinából.

Ropogós hajdina falatok: A kicsírázott hajdinát aszalógépben (vagy sütőben nyitott ajtónál) megaszaljuk, és felhasználásig dobozba zárjuk. Granolához, ropogós műzliszeletekhez, zöldséges ropogósokhoz használhatjuk fel, vagy akár krémlevesekhez is adhatjuk feltétnek!

Ha még nem csíráztattál hajdinát, akkor olvasd el ezt a cikket : A hajdina csíráztatása

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close