A hajdina jótékony hatásairól érdemes először elolvasni ezt a cikket : 12 ok, amiért érdemes hajdinát fogyasztani
Milyen hajdinát vásároljunk?
Sokféle hajdina kapható (szerencsére), ezek közül válasszuk a hántolt hajdinát, és lehetőleg a világos színűt, ami nincs megpirítva, megpörkölve. Miért ? Mert sokkal jobb az íze, és ha főleg nyersen, kicsíráztatva fogjuk fogyasztani, akkor még inkább a natúr hajdinát vegyük, mert a pirított hajdina nem fog kicsírázni.
Többféle gyártó, többféle hajdináját kipróbálva, ez a hajdina az, ami már évek óta bevált, nincs benne sok magtöret, szépek, egészségesek a szemek, és nagy százalékban ki is csíráznak. És nem utolsó sorban, ökológiai gazdaságból származik, ami azt jelenti, hogy vegyszermentes, bio minőségű.

Hogyan érdemes fogyasztani a hajdinát?
Először írom a főzött, párolt változatot, mert az lesz a rövidebb. Hasonló módon, ahogy a rizst vagy kölest főzzük, pároljuk, a hajdinát is lehet ilyen módon köretként fogyasztani. Hőkezelés során jellegzetes illat szabadul fel, a hajdina íze is megváltozik. Ha ezt a hajdina-illatot, ízt nem kedveled, akkor olvass tovább, mert nyers változatban egyáltalán nem jelentkezik, sőt, nyersen fantasztikusan finom !

Teljesen nyersen nem tudjuk jól emészteni a hajdinát (mint a hogy a többi magot sem), de kicsíráztatva, vagy csíráztatva és aszalva egy remek alapanyagot kapunk, amit többféleképpen is fel lehet használni. A hajdinát 1 napig csíráztatjuk, épp csak, hogy fogyasztható legyen a magocska. Nem növesztünk neki hosszú hajtást, amint kibújik a magból a csíra, már lehet is enni! A hajdina csíráztatásáról – ITT – olvashatsz bővebben!

Nyers hajdina kása: A frissen kicsírázott hajdinát diófélékkel (dió vagy mandula, vagy kesudió), fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg vagy kakaópor) egy kevés vízzel elturmixoljuk, tehetünk hozzá friss vagy aszalt gyümölcsöket, magokat, és kész a finom, tápláló reggeli. Recept: Édes hajdinacsíra kása, gyümölcsös hajdina kása, és még egy gyümölcsös recept!
Pástétom hajdinacsírából: A frissen kicsírázott hajdinát dióval, napraforgómaggal, fűszerekkel aprítógépben krémesre dolgozzuk, tehetünk hozzá zöldségeket, hagymát, fokhagymát, és kész az ízletes kence, vagy mártogatós. Recept : Hajdina csíra pástétom
Nyers palacsinta: A kicsírázott hajdinát lenmaggal, zöldségekkel, fűszerekkel elturmixoljuk, kiterítjük aszalógép tapadásmentes lapjára, és közepesen megaszaljuk. Így készül a nyers palacsinta hajdinából.
Ropogós hajdina falatok: A kicsírázott hajdinát aszalógépben (vagy sütőben nyitott ajtónál) megaszaljuk, és felhasználásig dobozba zárjuk. Granolához, ropogós műzliszeletekhez, zöldséges ropogósokhoz használhatjuk fel, vagy akár krémlevesekhez is adhatjuk feltétnek!
Ha még nem csíráztattál hajdinát, akkor olvasd el ezt a cikket : A hajdina csíráztatása
12 ok, amiért érdemes hajdinát fogyasztani
A hajdinára úgy tekintünk, mint az egyik legegészségesebb gabonafélére, pedig valójában nem gabona, hanem a keserűfűfélék családjába tartozó növény, melynek lisztes magját hasonlóan szokták fogyasztani, …
A hajdina beillesztése a napi táplálkozásunkba
A hajdina jótékony hatásairól érdemes először elolvasni ezt a cikket : 12 ok, amiért érdemes hajdinát fogyasztani Milyen hajdinát vásároljunk? Sokféle hajdina kapható (szerencsére), ezek közül …
Gyümölcsös hajdina kása nyersen, frissítő ízbomba!
A nyers hajdina kását csíráztatott hajdinából készítjük, gyümölcsökkel, színesen, változatosan! Itt egy példa egy tél végi összeállításra, amikor már nagyon vágyunk a nyári gyümölcsökre, ilyenkor …
Hajdina csíráztatás
A hajdina egy rendkívül egészséges alapanyaga a tudatos konyhának, íme a cikk: 12 ok, amiért érdemes hajdinát fogyasztani Mivel kevésbé ismert az átlag magyar konyhában a …
Hajdina csíra pástétom, nem csak kenyérre!
A hajdina egy nagyon értékes gabonánk, nem kap elég figyelmet, nem eszünk belőle eleget. Őszintén szólva megfőzve engem sem győzött meg, nem szeretem sem az …
Édes hajdina kása nyersen, gyerekek kedvence
Ha van otthon frissen csíráztatott hajdina, akkor ezt az édes hajdina kását érdemes elkészíteni. A hajdina kása melegítő étel, így télen különösen jól esik. Változat: …
Hajdina kása gyümölcsökkel, tápláló csírareggeli!
A hajdina igazi téli nyers eledel, melegítő hatású, laktató és finom. Sokan csak a főtt változatot ismerik, és sósan, köretnek fogyasztják. A hajdina viszont frissen …
Hajdina palacsinta nyersen, csíráztatott hajdinából!
Ez a sós hajdina palacsinta valóban nem egy szokványos recept, több okból is. Először is, a hajdina nem egy sűrűn használt alapanyag, pedig magas beltartalmi …







