A hajdina egy nagyon értékes gabonánk, nem kap elég figyelmet, nem eszünk belőle eleget. Őszintén szólva megfőzve engem sem győzött meg, nem szeretem sem az illatát, sem az ízét. De nyersen! Nyersen, kicsíráztatva, elturmixolva, jól befűszerezve isteni!

Nagyon fontos lépés a hajdina csíráztatása, hiszen csak így tudjuk nyersen ehetővé tenni a magot. Nyersen, csíráztatás nélkül ehetetlen, emésztési zavarokat okoz egy enzimgátló anyag (tripszin inhibitor) jelenléte miatt.

Ha nem szeretnél kenyeret enni, pakold a pástétomot uborka szeletekre, vagy tölts meg vele egy cikk kápia paprikát! Saláta levelekre is kenheted, feltekered, és úgy eszed!

Hajdina csíra pástétom
Frissen kicsírázott hajdinából készült remek növényi kence
Készülékek
- 1 konyhai aprítógép
Összetevők
- 20 dkg friss hajdinacsíra
- 10 dkg aktivált dió
- 1 gerezd fokhagyma (vagy kettő)
- ízlés szerint só, őrölt bors, pirospaprika
- pár csepp citromlé
Elkészítés
- A hajdinacsírát kevés vízzel és a többi hozzávalóval aprítógépbe tesszük és krémesre keverjük. A vizet úgy adagoljuk, hogy elérjük a megfelelő állagot. Maradhat kicsit darabos, de lehet teljesen krémes is a pástétom, de úgy a legjobb, ha van benne darabos, és krémes rész is!
Megjegyzések
FONTOS! Friss hajdina csírát használjunk! Az aszalt, szárított hajdina csírából nem lesz ilyen krémes a pástétom!