Amikor 35 fok van odakint, a legutolsó dolog, amihez kedvünk van, az a tűzhely bekapcsolása. Ez a nyers zellerkrémleves tökéletes választás a nyári hőségben: könnyű, frissítő, pár perc alatt elkészül, és még a konyhát sem melegítjük fel vele.
A zeller és a sárgarépa friss, enyhén édeskés íze tökéletesen harmonizál a citromlé savanykásságával – sóval, vízzel turmixolva pedig máris kész a hűsítő leves.
Ráadásul a zellert nem véletlenül tartják természetes afrodiziákumnak: élénkít, serkent, és még az emésztést is támogatja.
Egyszerű, de nagyszerű – próbáld ki, ha valami gyorsra és izgalmasra vágysz a nyári kánikula napokon!
A fotókat Birta Endre készítette

Zellerkrémleves (nyers)
Készülékek
- 1 Turmixgép
Összetevők
- 20 dkg felkockázott zellergumó
- 6-8 dkg sárgarépa szeletelve (egy kisebb szál)
- 1/2 darab citrom leve
- 1 marék kesudió (kb 5 dkg)
- só, bors, zeller zöldje
- tisztított víz
Elkészítés
- Először a citromlét és kb 1 dl vizet teszünk a turmixgépbe, majd a kockára felvágott zöldségeket. Simára turmixoljuk, hozzáadjuk a fűszereket. Kevés kesudiót teszünk hozzá, azzal is simára turmixoljuk. Tisztított víz hozzáadásával elérjük a megfelelő, krémes állagot.
- Kis csokor zeller zöldet is tegyünk hozzá, de azzal már nem turmixoljuk simára, mert akkor zöld lesz a leves, hanem hagyjuk, hogy kis darabokban megmaradjon a zöld levél.