A sajtszósz vagy sajtos öntet felhasználási lehetőségei széleskörűek, cukkini spagettire, salátára lehet önteni, vagy akár mártogatósnak is kitűnő. A cukkini finom rostjaival járul hozzá a krémes állaghoz, és ezzel csökkenti a sajtszósz zsírtartalmát. Míg egy sűrű mártogatós, vagy kenhető krémnél előny a zsírtartalom, itt inkább az a cél, hogy minél könnyebb, lazább szerkezetű legyen a szósz.
A sajtos ízt a sörélesztő pehely fogja biztosítani, nem csak finom, de tele van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal. Mi az a sörélesztő pehely?
Ez a sajtszósz egy alaprecept, amit kedvedre ízesíthetsz, variálhatsz. Egy nagyon finom, magyaros ízesítésű sajtkrém receptet találsz – ITT-, ezt is érdemes kipróbálni!
Ez a sajtszósz gyorsan elkészíthető, itt nem történik tejsavas erjesztés. Ha valódibb sajtos ízre vágysz, nézd meg ezt a receptet, itt a kesudiót fermentáljuk, és úgy készítünk belőle sajtszószt!

Ha egy egyszerűbb kesukrémet szeretnél készíteni, ez a kesutejföl, aminek nincs kifejezetten sajtos íze, nem is tartalmaz sörélesztő pelyhet. Szinte minden kesusajtkrémes recept megállja a helyét sajtkrém helyett kesutejföllel készítve.

Kesusajtkrém
Készülékek
- 1 Turmixgép
Összetevők
- 10 dkg kesudió
- 10 dkg hámozott cukkini
- 1 evőkanál sörélesztő pehely
- 1 csapott teáskanál só
- ½ citrom leve
- 2-3 dl tisztított víz
Elkészítés
- Minden összetevőt simára turmixolunk. Attól függően, hogy sűrűbb vagy lágyabb állagot szeretnénk elérni, lehet a víz mennyiségét növelni.Sokféleképpen lehet ízesíteni, főleg a színes zöldségporokat ajánlom, amivel nem csak az ízeket, hanem a színeket is fellehet dobni. (spirulina por, céklapor, sárgarépapor, currypor, stb)