Kelchipsz a valóban egészséges ropogtatnivaló!

2.2K

Kelchipsz: amikor először hallottam róla, azt gondoltam, hogy nem lehet nagy sikere, ugyanis nem a kelkáposzta a legkedveltebb zöldség. Mitől is lenne finom egy ilyen aszalt kellevél? És kellemes csalódás ért, amikor megkóstoltam, sokkal finomabb, mint azt a neve elsőre sugallja. Sőt. Nem lehet abbahagyni. Sőt, teljes lelkesedéssel töltött el, és alig vártam, hogy én magam is elkészítsem. Persze mondanom sem kell, hogy nagyon gyorsan elfogyott, és előlépett az első számú házi készítésű kedvenc ételek élére.

Mindenkit arra biztatok, hogy próbálja ki! Ezt sütőben is el lehet készíteni, nem feltétlen kell hozzá aszalógép.

Ha szeretnél elmélyülni a házi aszalás rejtelmeibe, akkor nézz be az Aszalás otthon, mini tanfolyamunkba!

Szósz: A kész kelchipsz ízét alapvetően a szósz íze határozza meg. Nem adok a receptben pontos mennyiségeket, de kb 1 kaliforniai paprika, 4-5 szem aszalt paradicsom, só, bors, fokhagyma, egy kisebb fej lilahagyma a napraforgó maggal kevés vízzel elturmixolva egy finom, magyaros ízű szósz lesz. Kóstoljátok, ízesítsétek finomra!

Így néz ki a kelchipsz még aszalás előtt! Gondoskodni kell arról, hogy a szósz minden kis apró ráncba eljusson, mert úgy lesz finom, ropogós!

kelchipsz

Aszalási idő: sok mindentől függ, milyen gépet használsz, milyen erős a fűtőszál, milyen erős a ventillátor, ha sütőben aszalsz mennyire nyitottad ki a sütő ajtaját, milyen a konyhában a hőmérséklet, páratartalom, mennyi káposztát aszalsz egyszerre… A lényeg, hogy a káposzta darabokat úgy tedd a tepsibe, hogy lehetőleg ne érjenek egymáshoz, jó szellősen helyezkedjenek el. Mindig tegyél valamilyen tapadásmentes lapot (vagy szilikont, vagy sütőpapírt) a tepsire, hogy aszalás közben ne ragadjon le. Addig aszald, amíg a levelek ropogósak nem lesznek.

Aszalási hőmérséklet: ha szeretnéd, hogy az étel nyers maradjon, vagyis az enzimek, vitaminok minél nagyobb része ne bomoljon le, próbálj 50 fok alatt maradni. Ha figyelembe veszed, hogy a kelkáposzta hűti magát, amíg párolog, ezt úgy is el tudod érni, hogy akár 60 fokra állítod a gépet vagy a sütőt, amíg a kelkáposzta nedves, biztosan nem lesz 50 foknál melegebb. Amikor már a nedvesség nagyobbik részét elveszítette, és már majdnem száraz, akkor már le kell vinni az aszalás hőfokát 50 fok alá, hogy megvédjük az enzimeket.

Tárolás: A kelchipszet zárható dobozban tárold, lehetőleg ne sokáig. Egy idő után felveszi a levegő páratartalmát, és fel fog puhulni. Ekkor sincs baj, vissza kell tenni egy órára a sütőbe vagy az aszalógépbe, és újra ropogós lesz.

Ha ez tetszett, próbáld ki a céklás-répás zöldségkekszet is!

Kelchipsz

A legegészségesebb ropogtatnivaló kelkáposzta levelekből
Teljes Idő 4 óra
Fogás Aszalvány
Konyha nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 Turmixgép
  • 1 aszalógép vagy sütő

Összetevők
  

  • 1 kg kelkáposzta  
  • 10 dkg napraforgó vagy más mag,
  • ízlés szerint hagyma, paprika, aszalt paradicsom,
  • 3 dkg magyaros fűszerkeverék (Íz-Tár) vagy más fűszer ízlés szerint  
  • kevés víz  

Elkészítés
 

  • A kelkáposztát megmossuk, jól leszárítjuk, majd falatnyi darabokra vágjuk, egy nagy tálba tesszük.
  • A napraforgómagot a vízzel turmixgépben simára keverjük a zöldségekkel, ételízesítővel. Használhatunk bármilyen ízesítést, olaszost, kínait, pikánsat, csípőst…
  • A szószt dolgozzuk bele kézzel a kelkáposzta leveleinek ráncai közé. Lehetőleg egyenletesen, jusson a teljes felületre. Ezután tegyük a káposztát aszalógépbe, és szárítsuk meg ropogósra.

Megjegyzések

Egészséges nassolnivaló, ropogós, ízes!   Azon ne csodálkozzatok, hogy a kiló káposztából alig 10 dkg aszalvány lesz, a magok tömege nem változik. Sok munka, és egy marék chipsz… de megéri! 
Kulcsszó egészség, kelchipsz, kelkáposzta
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close