Vegán tatárbifsztek, csupa természetes növényi összetevő!

2.7K

Egy remek vegán kence: nálam a maradék főtt rizs gyakran végzi ilyen pástétomban! Az íze valóban emlékeztet a húsból készült változatra, de ez főleg a fűszerezésen múlik. A hozzávalóknál a mennyiségek megadása elég laza. Az igazság az, hogy ugyanolyan finom, ha több rizs van benne, de akkor is, ha több a bab. Legtöbbször valójában az szokott történni, hogy ha van maradék rizs, és látom, hogy egy babkonzerv is meg van kezdve, akkor összeöntöm, befűszerezem, és eddig bármilyen arányban történt a keverés, mindig finom lett. A dió felét azért keverjük a masszába, hogy krémesebb legyen, a másik felét azért hagyjuk kicsit darabosan, mert evés közben nagyon jó ráharapni a dió darabokra!  

vegán tatár bifsztek

Elárulom, hogy ez a massza egy jolly joker! Kiváló tölteléknek (például töltött paprikába, töltött káposztába), vagy rakott ételekbe hús helyére. Ha pogácsát formázol belőle, megsütheted serpenyőben, vagy sütőben, és kész a vegán fasírt. Az ízesítésen finomíthatsz, például a mustárt ki lehet hagyni, vagy bátran lehet hozzátenni még másfajta fűszereket is! De egy remek alap bármilyen húshelyettesítőnek!  

két szem aktivált dió
két szem aktivált dió

A bab és rizs kombinációja teljes értékű fehérje forrást biztosít, mivel a két étel együtt biztosítja az összes esszenciális aminosavat, amelyek szükségesek az emberi szervezet számára. Ez egy kiváló növényi alapú fehérjeforrás, és így hatékony húspótlónak számít.

A receptben aktivált dió szerepel. Mit jelent a magok aktiválása? Miért kell a magokat aktiválni?

Vegán tatár bifsztek

Rizsből és babból készült húspótló massza. Kenyérre lehet kenni, de bármilyen ételhez fel lehet használni töltelékként. Az ízesítésen lehet módosítani, de nagyon jó alap!
Teljes Idő 10 perc
Fogás Növényi pástétom
Konyha teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

Készülékek

  • 1 konyhai aprítógép

Összetevők
  

  • 1 bögre barna babkonzerv,  
  • 1 bögre főtt (barna)rizs
  • egy kis darabka cékla (főleg a színe miatt), vagy ha van otthon céklapor, 
  • 1   mokkáskanál dijoni mustár,  
  • 3 db koktél paradicsom,  
  • 1 gerezd fokhagyma,  
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé,  
  • 1 teáskanál fűszerpaprika,  
  • 1 teáskanál só,  
  • 1 mokkáskanál őrölt bors,  
  • 1 kis fej lilahagyma apróra vágva,  
  • 6-8 dkg  durvára tört aktivált dió (áztatott, megaszalt)

Elkészítés
 

  • A bögre itt kb 2,5 dl-t jelent, de igazából ezek csak körülbelüli mennyiségek, lehet több és lehet kevesebb is a bab és a rizs aránya.
  • A hagyma és a dió felének kivételével mindent aprítógépbe teszünk, és összedolgozzuk úgy, hogy egy nem túl homogén masszát kapjunk. A megadott mennyiségek minimumot jelentenek, így kóstolni kell, és még bármelyik fűszerből lehet hozzáadni.
  • Hozzákeverjük a kis kockákra vágott lilahagymát, és a durvára tört dió másik felét is, de ezután már csak villával keverjük. Kóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzük.

Megjegyzések

Pirítós kenyéren, sok sok lilahagymával tálalva a legjobb. De próbáljuk ki tortillára kenve, uborkával, lilahagymával, saláta levelekbe töltve, feltekerve, különleges élmény lesz.  
Kulcsszó főtt bab, hajdina csíra pástétom, rizs
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close