Egy remek vegán kence: nálam a maradék főtt rizs gyakran végzi ilyen pástétomban! Az íze valóban emlékeztet a húsból készült változatra, de ez főleg a fűszerezésen múlik. A hozzávalóknál a mennyiségek megadása elég laza. Az igazság az, hogy ugyanolyan finom, ha több rizs van benne, de akkor is, ha több a bab. Legtöbbször valójában az szokott történni, hogy ha van maradék rizs, és látom, hogy egy babkonzerv is meg van kezdve, akkor összeöntöm, befűszerezem, és eddig bármilyen arányban történt a keverés, mindig finom lett. A dió felét azért keverjük a masszába, hogy krémesebb legyen, a másik felét azért hagyjuk kicsit darabosan, mert evés közben nagyon jó ráharapni a dió darabokra!

Elárulom, hogy ez a massza egy jolly joker! Kiváló tölteléknek (például töltött paprikába, töltött káposztába), vagy rakott ételekbe hús helyére. Ha pogácsát formázol belőle, megsütheted serpenyőben, vagy sütőben, és kész a vegán fasírt. Az ízesítésen finomíthatsz, például a mustárt ki lehet hagyni, vagy bátran lehet hozzátenni még másfajta fűszereket is! De egy remek alap bármilyen húshelyettesítőnek!

A bab és rizs kombinációja teljes értékű fehérje forrást biztosít, mivel a két étel együtt biztosítja az összes esszenciális aminosavat, amelyek szükségesek az emberi szervezet számára. Ez egy kiváló növényi alapú fehérjeforrás, és így hatékony húspótlónak számít.
A receptben aktivált dió szerepel. Mit jelent a magok aktiválása? Miért kell a magokat aktiválni?

Vegán tatár bifsztek
Készülékek
- 1 konyhai aprítógép
Összetevők
- 1 bögre barna babkonzerv,
- 1 bögre főtt (barna)rizs
- egy kis darabka cékla (főleg a színe miatt), vagy ha van otthon céklapor,
- 1 mokkáskanál dijoni mustár,
- 3 db koktél paradicsom,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé,
- 1 teáskanál fűszerpaprika,
- 1 teáskanál só,
- 1 mokkáskanál őrölt bors,
- 1 kis fej lilahagyma apróra vágva,
- 6-8 dkg durvára tört aktivált dió (áztatott, megaszalt)
Elkészítés
- A bögre itt kb 2,5 dl-t jelent, de igazából ezek csak körülbelüli mennyiségek, lehet több és lehet kevesebb is a bab és a rizs aránya.
- A hagyma és a dió felének kivételével mindent aprítógépbe teszünk, és összedolgozzuk úgy, hogy egy nem túl homogén masszát kapjunk. A megadott mennyiségek minimumot jelentenek, így kóstolni kell, és még bármelyik fűszerből lehet hozzáadni.
- Hozzákeverjük a kis kockákra vágott lilahagymát, és a durvára tört dió másik felét is, de ezután már csak villával keverjük. Kóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzük.