A vanília a szupertitkos összetevője ennek az édességnek. Ne hagyd ki belőle! A nyers gyümölcsrizs bármilyen gyümölccsel készíthető, idénytől függően.
Többféle valódi vaníliát lehet beszerezni. Talán a legjobb választás a teljes vanília rúd, amit ollóval szoktam kisebb darabokra vágni a krémbe turmixolás közben. Jó a vanília őrlemény is, ami nem más, mint a vanília rúd szárítva és porítva. Ebből elég egy csipet. Használtam már vanília kivonatot is, ez egy sűrű sötétbarna folyadék, amiből pár csepp beízesíti az ételt.

Mi lesz a rizs? Cukkinit használunk rizs helyett. Régen késsel apró kis hasábokra vágtam a cukkinit, pont akkorákra, mint a rizsszem. Ezek a fotók régen készültek, nem is túl jók, de azért látszik a lényeg:


Egy ideje leszoktam erről az időigényes műveletről, egyszerűen konyhai aprítóba teszem a cukkinit, és pulzáló funkcióval, egyet-egyet pörgetek a késsel, és összetöri úgy a gép a cukkinit, hogy az már nekem jó. Persze nem lesznek ilyen szépen vágott felületek, de ha a cukkinit beborítja az édes, vaníliás krém, nem fog számítani, hogyan van vágva.

A gyümölcsrizs krémjét a kesudióból készített krém adja. Be lehet áztatni a kesudiót előtte, valóban, úgy sokkal krémesebb lesz. De ha elfelejted beáztatni, akkor sincs gond, akkor is finom lesz, kicsit tovább kell pörgetni a turmixgépet. A beáztatás nem a kesudió aktiválását szolgálja, a kesudió már nem nyers, nincs szükség az enzimek felébresztésére.
Gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt bármilyet használhatsz. Aminek épp szezonja van. De az alma és a banán szinte mindig jó, ha jelen van. Az alma ropogós, és finom, almát minden nap kellene enni. A banán pedig annyira krémes, hogy az is kihagyhatatlan.
Édesítés: a kesuszószba teszünk almát, ami eleve megédesíti. Ha ez nem elég, akkor lehet pluszban valamilyen természetes édesítést használni. Ha édes gyümölcsöket teszünk a szószba amúgy is, így szerintem szükségtelen a további édesítés. De mindenki eldöntheti ízlése szerint.

Vaníliás gyümölcsrizs
Készülékek
- 1 Turmixgép
Összetevők
- 20 dkg hámozott cukkini
- 10 dkg aszalt gyümölcs (lehet bármi, mazsola, darabokra vágott datolya, aszalt áfonya, de lehet vegyesen is)
- 15 dkg apróra vágott friss gyümölcs (alma, banán, és bármi)
kesuszósz:
- 15 dkg kesudió (4 órára beáztatva)
- 10 dkg alma
- 2 kanál édes növényi szirup ez elhagyható
- 2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál őrölt bourbon vanília
- 1,5 dl víz
Elkészítés
- A cukkinit meghámozzuk, feldaraboljuk, és aprítógépben morzsásra aprítjuk.
- A többi száraz összetevőt (aszalt és friss gyümölcsöt) tisztítjuk, és apró kockákra vágjuk.
- A szószhoz a kesudiót és a többi hozzávalót turmixgépben teljesen simára, krémesre dolgozzuk. Sűrű tejszínszerű állaga legyen.
- Összekeverjük a darabos részt a krémmel, és hűtőszekrénybe tesszük.