Színes, apró uborka falatok, talán két falat az egész, szinte hívogatja az embert, hogy kóstolja meg! Praktikus egy kerti partira nyers falatokat készíteni, egy nagyobb tálon tálalni…
Egyre gyakrabban találkozunk azzal a szokással, hogy a feltéteket (krémeket, növényi sajtokat) nem kenyéren, hanem különböző zöldségeken tálaljuk. Miért ne? Sokkal változatosabb, és persze sokkal egészségesebb is, főleg, ha az a célunk, hogy minél több friss, nyers zöldséget fogyasszunk.

A zöldség lehet bármi. Itt most uborka. De lehet paprika, karalábé, saláta levelek, cukkini csónakok… lehet még fokozni. A tálalás szerintem sokat számít. Egészen másképp viszonyulunk egy gusztusosan elkészített ételhez, mintha csak az összetevőket simán egymás mellé raknánk. Nem így van?
A töltelék is lehet bármi. Most itt egy zelleres mandulasajt. Lehet csak simán egyszerűen mandulasajt, ahogy itt készítettük. De lehet színes, vagy zelleres. Vagy NEM mandula, hanem másfajta növényi sajt. Csak legyen valamilyen. Finom.

És az az utolsó pici mozzanat, amikor egy negyed koktél paradicsomot, vagy egy ágacska kakukkfűt odahelyezünk a falatkák tetejére! Vagy legyen egy darab kaliforniai paprika, egy levélke petrezselyem zöldje! Az apró figyelmesség, az i-re a pont! Nagyon fontos!
Ez eddig nem is tűnik soknak, vagy bonyolultnak. Már csak vendégeket kell hívni, hogy megkóstolják, és elámuljanak, hogy nem csak szép, de milyen finom is!
A fotókat Birta Endre készítette!
És akkor jöjjön az uborka falatok receptje:

Uborka falatok mandulasajttal töltve
Készülékek
- 1 Turmixgép
- 1 konyhai aprítógép
- 1 hámozó kés
- 1 karalábévájó kanál
Összetevők
Uborka falatok
- 2 közepes kígyóuborka
- 30 dkg zelleres mandulasajt krém*
- 8 darab koktélparadicsom
- zöldfűszerek a tálaláshoz
A zelleres mandulasajt krém (30 dkg)
- 15 dkg mandula
- 15 dkg zellergumó
- 1 evőkanál inaktív sörélesztő pehely
- 1 teáskanál só
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A sajtkrémhez a zellert pépesre turmixoljuk nagyon kevés vízzel. A mandulát, sót, fokhagymát és a sörélesztő pelyhet aprítógépben nagyon finomra aprítjuk. Hozzátesszük a zellerpépet, és még így is dolgozzuk egy ideig, hogy teljesen sima, csomómentes legyen.
- A kígyóuborkát hámozóval csíkosra hámozzuk, majd 5-6 cm-es darabokra vágjuk. Karalábévájó kanállal kis üreget vágunk a belsejébe, és megtöltjük a zelleres sajtkrémmel.
- Apró koktélparadicsommal, friss zöld fűszerekkel díszítjük.