Cukkinispagetti paradicsomos öntettel, a legfinomabb!

1.4K

És ez igaz is. Ha ezt a nyers ételt elkészíted, és megkóstolják mindenevő barátaid, méltán arathatod le a babérokat az elismerő szavak hallatán. Fesztiválokon, bemutatókon nem véletlen készítem el ezt a cukkinispagetti t, mert mindig sikert arat. Ha még csak most ismerkedsz a nyers ételekkel, akkor ezt mindenképpen próbáld ki, kóstold meg!

Természetesen gluténmentes, nagyon gyorsan elkészül, és még a tűzhelyet sem kell bekapcsolni. A paradicsomszósz is pillanatok alatt készen van, így nyáron, amikor nem szeretnénk a konyhában melegedni sokáig, ez az étel egy ideális választás.

Nem tartalmaz semmilyen állati eredetű, sem feldolgozott összetevőt. Tele van enzimekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Ha ezt elfogyasztod, nem kap el a ‘kajakóma’, hanem frissen folytatod a munkád, vagy azt a tevékenységet, amit éppen elkezdtél ebéd előtt.

zöldség spirálozó, ezzel készíthető cukkini spagetti

Először is ismerkedj meg a zöldség spirálozóval, egy egyszerű konyhai eszközzel, amivel különböző zöldségekből spagettiszerű, hosszú csíkokat tudsz formázni. Ha nem tudsz ilyen eszközt beszerezni, akkor sincs gond, hiszen egy egyszerű hámozókéssel is lehet vékony csíkokat szelni a zöldségekből.

cukkinispagetti készítése hámozókéssel
egy speciális hámozókéssel is lehet vékony csíkokat vágni a zöldségekből
cukkinispagetti
Sima hámozókéssel is lehet csíkot szelni a cukkiniből

Többféle zöldségből lehet spagettit készíteni, retek, cékla, sütőtök, sárgarépa… de ez most cukkini.

A képen látszik, hogy mennyire fontos a tálalás, a cukkinispagetti tetejére lehet magokat szórni, petrezselyem zölddel díszíteni.

A paradicsom szószhoz aktivált napraforgómagot használunk. Ha nem tudod, hogy mit jelent a magok aktiválása, akkor olvad el ezt a cikket: Mit jelent a magok aktiválása, miért nem esszük a magokat nyersen?

Az alábbi videóban – más ételek mellet – egy cukkinispagetti is készül. Ebből is látható, hogy milyen sokféleképpen lehet ezt a paradicsomos öntetet összerakni.

Cukkinispagetti paradicsomos öntettel

Cukkiniből készült spagetti egy tartalmas paradicsomos öntettel
Adag 4 adag
Teljes Idő 10 perc

Készülékek

  • 1 Zöldség spirálozó vagy hámozókés
  • 1 Turmixgép

Összetevők

a spagettihez

  • 2 darab cukkini

a paradicsom szószhoz

  • 4 darab paradicsom
  • 2 darab kaliforniai paprika vagy kápia paprika
  • 1/2 üveg olajban eltett aszalt paradicsom az olajat jól le kell róla csepegtetni
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csipet
  • 2 evőkanál aktivált napraforgómag vagy aktivált dió

a díszítéshez

  • szelet paradicsom, paprika, petrezselyem zöldje, bazsalikom

Elkészítés

a cukkinispagettihez

  • Vágjuk le a cukkinik végét, és csíkozzuk fel a zöldségspirálozóval, vagy hámozó késsel

a paradicsom szószhoz

  • Minden hozzávalót tegyünk turmixgépbe (a napraforgómagon kívül), és turmixoljuk simára. Az aszalt paradicsom sós, fűszeres, ezért kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk meg.
  • Ezután tegyük bele a napraforgó magot, de ekkor már csak pulzálva turmixoljuk, hogy a magok még kicsit darabokban maradjanak.
  • Tálalás: a cukkini spagettit osszuk szét a tányérokon, és kanalazzunk a tetejére a paradicsom szószból. Díszítsük zöldségekkel, zöld fűszerekkel.
Fogás: főétel
Konyha: nyers, teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)
Kulcsszó: aszalt paradicsom, cukkini, paradicsom
Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close