Miért mesetej? Mert ez a vaníliás kesutej annyira finom, hogy amikor egy ismerősöm megkóstolta, tágra kerekedett a szeme, és csak ennyit mondott… ez mesésen finom, ez mesetej…
A kesudió a növényi konyha egyik legszeretettebb alapanyaga, nem véletlen. Nem csak az íze, hanem a krémes állaga miatt is nagyon közkedvelt!

A kesutejet nem szükséges turmixolás után leszűrni. Emiatt sokkal gyorsabban elkészíthető, így tud igazán népszerű lenni!
Állaga sima, krémes… bármilyen ízesítéssel, édesítéssel készíthető. Legjobban talán a vanília illik hozzá. Datolyával édesítjük, ettől még sűrűbb, még krémesebb lesz. Ha van otthon datolyalekvárunk, akkor gyorsabban elkészül ez a finom ital.
Más dióféléből, olajos magból is lehet otthon magtejet készíteni, erről bővebben ITT lehet olvasni.
Vaníliás kesutej
Készülékek
- 1 Turmixgép
Összetevők
- 8 dkg kesudió
- 20 dkg datolyalekvár (vagy 10 dkg szárított datolya és 1 dl víz)
- 1 liter víz
- 1 teáskanál vanília por vagy 3 csepp vanília kivonat
Elkészítés
- A datolyát előkészítjük: felvágjuk kisebb darabokra, és 1 dl vízbe beáztatjuk kb 1-2 órára, vagy addig, amíg fel nem puhul. A vízzel együtt fogjuk felhasználni. Ha van készen beáztatott datolya, vagy datolyalekvár, akkor abból 20 dkg-ot vegyünk.
- A kesudiót áztassuk be 2 órára. (itt az áztatás nem aktiválás, hiszen a kesudió már nem nyers, a hántolás során hőkezelik. Az áztatás során a mag felpuhul, és sokkal krémesebb, finomabb lesz a kesutej)
- A kesudiót (az áztató vizet öntsük le róla), a datolyát (a beáztatott datolyát az áztató vízzel együtt), és a vaníliát beletesszük a turmixgépbe annyi vízzel, hogy a magok felett kb 1 cm-nyire legyen a víz szintje. Simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a többi vizet is, majd még egyszer átforgatjuk a géppel. A többi magtejjel ellentétben, ezt a tejet nem szükséges leszűrni, mert a kesudiónak annyira finomak a rostjai, hogy nem maradna a szűrőzsákban semmi.