Vaníliás kesutej – MESETEJ

807

Miért mesetej? Mert ez a vaníliás kesutej annyira finom, hogy amikor egy ismerősöm megkóstolta, tágra kerekedett a szeme, és csak ennyit mondott… ez mesésen finom, ez mesetej…

kesudió a növényi konyha egyik legszeretettebb alapanyaga, nem véletlen. Nem csak az íze, hanem a krémes állaga miatt is nagyon közkedvelt!

kesutej
kesudió

A kesutejet nem szükséges turmixolás után leszűrni. Emiatt sokkal gyorsabban elkészíthető, így tud igazán népszerű lenni!

Állaga sima, krémes… bármilyen ízesítéssel, édesítéssel készíthető. Legjobban talán a vanília illik hozzá. Datolyával édesítjük, ettől még sűrűbb, még krémesebb lesz. Ha van otthon datolyalekvárunk, akkor gyorsabban elkészül ez a finom ital.

Más dióféléből, olajos magból is lehet otthon magtejet készíteni, erről bővebben ITT lehet olvasni.

Vaníliás kesutej

Kesutej vaníliával ízesítve, datolyával édesítve
Előkészítés ideje 2 óra
Elkészítés ideje 5 perc
Teljes Idő 2 óra 5 perc
Fogás Drinks
Konyha nyers
Adag 4

Készülékek

  • 1 Turmixgép

Összetevők
  

  • 8 dkg kesudió
  • 20 dkg datolyalekvár (vagy 10 dkg szárított datolya és 1 dl víz)
  • 1 liter víz
  • 1 teáskanál vanília por vagy 3 csepp vanília kivonat

Elkészítés
 

  • A datolyát előkészítjük: felvágjuk kisebb darabokra, és 1 dl vízbe beáztatjuk kb 1-2 órára, vagy addig, amíg fel nem puhul. A vízzel együtt fogjuk felhasználni.
    Ha van készen beáztatott datolya, vagy datolyalekvár, akkor abból 20 dkg-ot vegyünk.
  • A kesudiót áztassuk be 2 órára. (itt az áztatás nem aktiválás, hiszen a kesudió már nem nyers, a hántolás során hőkezelik. Az áztatás során a mag felpuhul, és sokkal krémesebb, finomabb lesz a kesutej)
  • A kesudiót (az áztató vizet öntsük le róla), a datolyát (a beáztatott datolyát az áztató vízzel együtt), és a vaníliát beletesszük a turmixgépbe annyi vízzel, hogy a magok felett kb 1 cm-nyire legyen a víz szintje. Simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a többi vizet is, majd még egyszer átforgatjuk a géppel.
    A többi magtejjel ellentétben, ezt a tejet nem szükséges leszűrni, mert a kesudiónak annyira finomak a rostjai, hogy nem maradna a szűrőzsákban semmi.

Megjegyzések

Hűtőszekrényben 1 hétig eláll. Fogyasztás előtt fel kell kavarni, mert a sűrű rostok leülnek az üveg aljára. 
Kulcsszó datolya, gyors, kesudió

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close