Mandulasajt készítése házilag, egyszerűbb, mint gondolnád!

1.7K

Többféle változatban lehet mandulasajtot készíteni mandulából. Az egyik ilyen ‘sajt’, csak a nevében, ízében sajt, tulajdonképpen egy növényi massza, de nem történik semmilyen sajtkészítési eljárás, nem indulnak be valójában azok a biokémiai folyamatok, amik úgy általában a hagyományos sajtkészítésre jellemzőek.

Ennél a változatnál először is mandulatejet kell készíteni, ráadásul olyan mandulából, ami vagy blansírozott, eleve héj nélküli, vagy ha héjas mandulánk van, akkor be kell áztatni, majd le kell kézzel kapargatni róla a barna héját. A visszamaradt pépből ugyanis csak ebben az esetben lehet szép fehér mandulasajtot készíteni.

Ha tisztított mandulából készítjük a mandulatejet, akkor a visszamaradt pép ilyen szép fehér lesz:

Mandulasajt

Ez a szép fehér mandulapép lesz az alapja a házilag készített mandulasajtnak.

A mandulatej készítésénél visszamaradt mandulapép sokoldalúan felhasználható, pizza alapba, fasírtba, édességbe tehető, vagy… elkészíthető ez a sajt:

Mandulasajt házilag

Mandulatej készítésénél visszamaradt pépből remek növényi sajtot lehet készíteni. Nincs erjesztés, nincs várakozási idő, ez a sajt azonnal fogyasztható
Elkészítés ideje 10 perc
Teljes Idő 10 perc
Fogás növényi sajt
Konyha nyers
Adag 2

Összetevők
  

Mandulatej készítése

  • 20 dkg aktivált vagy blansírozott mandula
  • 1,6 liter víz

Mandulasajt készítése

  • 20 dkg mandulapép
  • 3 evőkanál sörélesztő pehely inaktív
  • 2 mokkáskanál
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál utifűmaghéj

Elkészítés
 

  • Először elkészítjük a mandulatejet: a mandulát elturmixoljuk a vízzel, majd egy szűrőzsák segítségével leszűrjük. A keletkezett fehér folyadékot megisszuk, vagy betesszük a hűtőszekrénybe, 2-3 napig eláll. A szűrőben visszamaradt péppel dolgozunk tovább.
  • Minden összetevőt összekeverünk egy tálban. Ha túl száraz lenne, akkor egy kis mandulatejet vagy vizet lehet hozzá adni. Akkor jó, ha összeáll egy masszába. A sörélesztő pehely adja meg a sajt ízét, az utifűmaghéj pedig a jó állagról gondoskodik.

Megjegyzések

Ez a sajt alaprecept.
Ezt lehet variálni nagyon sokféleképpen, füstös fűszerpaprikával, céklával, curryvel, algával lehet ízesíteni, színezni, kinek milyen kedve van épp.  
Ezt a sajtot lehet enni csak úgy magában, golyókat lehet belőle formázni, cukkinibe lehet tölteni, tortába lehet belőle tenni egy réteget, stb…
Kulcsszó mandulasajt

Ha kicsit több utifűmaghéjt teszünk hozzá, ilyen szépen vágható sajtot kapunk.

A mandulasajtot fel lehet használni zöldségtortákhoz, itt a torta belsejében és a tetején is van egy réteg mandulasajt. A zöldségtorta receptjét itt találod!

Close
NövényiKonyha by Lénárt Gitta © Copyright 2024. Minden jog fenntartva.
Close